Az OECD adóelkerülés elleni küzdelmének első pillére alatt bizonytalanná vált a talaj

2020. 07. 21., 18:15

Az OECD célként tűzte maga elé, hogy új, sokszor BEPS 2.0-nak nevezett programjának keretein belül további lépéseket tegyen a globális adórendszer méltányos és igazságos átalakításáért két új, pillérként emlegetett adózási koncepció kidolgozásával. A program első pillére a digitális üzleti modellek jövedelmének megadóztatását tenné lehetővé, de ahogy arról már több alkalommal beszámoltunk, ennek a konszenzusos kialakítása egyre inkább elérhetetlennek tűnik. Ez nagyban köszönhető a tervezet legaktívabb bírálójának, az Egyesült Államoknak is. Hivatkozással a digitális adó diszkriminatív jellegére az USA korábban ellenezte, majd opcionálissá kívánta tenni a kialakítás alatt álló új adórendszert.

Az Egyesült Államok pénzügyminisztere Steven Mnuchin nemrég nyílt levelében kérte a digitális adóztatásra irányuló tárgyalások felfüggesztését, az egyoldalúan bevezetendő hasonló adók esetére pedig kereskedelmi válaszcsapásokat helyezett kilátásba. Mindazonáltal, Mnuchin levelében rámutatott, hogy az Egyesült Államok támogatja az OECD programjának második pillérét, melynek koncepciója több hasonlóságot is mutat az USA által már korábban bemutatott adóalap-erodálás elleni megoldásokkal.

Az OECD új programjának második pillére, az úgynevezett globális adóalap-erodálás elleni („Global Anti-Base Erosion, GloBE”) javaslat az egyes országok belső jogainak eltéréseiből, illetve a kétoldalú adóegyezmények kedvezményeiből adódó méltánytalan adóelőny megvonását szeretné elérni egy előre meghatározott minimális adóteher előírásával.

„A javaslat értelmében, amennyiben egy bizonyos jövedelem adóterhelése nem érné el az előírt minimumot, a jövedelem további adóztatásnak lenne kitéve vagy a jövedelem szerzőjének illetősége szerinti államban, vagy a jövedelem forrásországában” – mondta Póczak Ferenc, a Deloitte adóosztályának partnere.

A minimum adóterhelés elérését az OECD alapvetően négy módszer alkalmazásával, valamint az egyes országok által implementált módszerek koordinálásával képzeli el. Az előzetes elképzelések szerint a módszerek közül több is alkalmazásra kerülhet, vagy a módszerek egyes elemei akár kombinálhatók is.

Az OECD által javasolt módszerek a következők:

  • „Income inclusion rule”: A jelenleg is széles körben elterjedt ellenőrzött külföldi társaság szabályok mintájára, a vállalkozások azon külföldi jövedelmeit, amelyek a minimumnál kisebb adóterhelésnek voltak kitéve a forrásországukban, be kellene számítani a vállalkozások belföldi adóalapjába.
  • „Switch-over clause”: A külföldi jövedelmek adóegyezmények által előírt mentesítése helyett a külföldi jövedelmek után külföldön megfizetett adó beszámítására kerülne sor, amennyiben ezek a jövedelmek nem voltak kitéve a minimum adóterhelést elérő adóztatásnak a forrásországban.
  • „Undertaxed payment rule”: Forrásadó kivetésével, vagy egyébként levonható kifizetések levonásának megtagadásával adna lehetőséget a minimum adóterhelés elérésére a forrásországokban.
  • „Subject to tax rule”: A fenti szabály kiegészítéseként, a jövedelem szerzője csak akkor lenne jogosult a vonatkozó adóegyezmény kedvezményeire, ha az adott jövedelem adóterhelése a forrásországban elérte az előírt minimumot.

Tekintve, hogy jelenleg is folynak az egyeztetések a fenti elképzelések koncepcionális kialakításáról, egyelőre rengeteg nyitott kérdés van a szabályok alkalmazása terén.

„Egyelőre nem tisztázott a fenti módszerek összeegyeztethetősége és a többszörös adóztatás elkerülése, a minimum adószint meghatározása, illetve a tényleges adóterhelés kiszámítása céljából alkalmazott adóalapok meghatározása” – hangsúlyozta Reich András, a Deloitte adóosztályának szenior menedzsere.

Az OECD előzetesen kommunikált célkitűzése szerint szeretne mindkét pillér tekintetében konszenzusra jutni a tárgyalásban résztvevő országokkal még az idei évben. A legutóbbi fejlemények tekintetében ez inkább az Egyesült Államok támogatását is élvező második pillér esetében lehet megvalósítható. Ugyanakkor az Egyesült Államok jelezte, hogy az idén novemberben esedékes választások és a járványhelyzet következtében ezzel a kérdéssel nem kívánnak érdemben foglalkozni 2020-ban.

A konszenzusos megoldás különösen fontos lenne annak fényében is, hogy az Európai Bizottság javaslata értelmében a COVID-19 járvány okozta gazdasági válság kezelésére az EU új, saját források beszedését irányozná elő, amelyeket az OECD szintjén kidolgozott két pillér alapján vezetne be. Mindazonáltal, ahogy Paolo Gentiloni a Bizottság gazdaságért felelős biztosa többször hangsúlyozta, ha nem születik nemzetközi konszenzus még az idei évben, akkor az EU egyoldalúan fogja kimunkálni saját koncepcióját a digitális adózás és a minimum-adóztatás terén.

Utóbbi pedig a már régóta tervezett közös konszolidált társasági adóalap újragondolását is jelentheti. Ha ezt sem sikerülne belátható időn belül megvalósítani, akkor fennáll a veszélye, hogy sok ország egyedi megoldásokkal megy előre, ami kettős adóztatáshoz és kereskedelmi konfliktusokhoz vezethet.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-02-02 17:18:00
Az Országos Atomenergia Hivatal meghívására 2023. január 30-31. között hazánkba látogatott a finn nukleáris hatóság főigazgatója, Petteri Tiippana, valamint Janne Nevalainen projektigazgató.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.
A bérrendezés akkor észszerű, ha a vállalkozások megmaradnak és meg tudják tartani a munkahelyeket is – mondja Perlusz László. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint a vállalkozások „jövőállóságát” nagyszabású állami programokkal lehetne biztosítani.
2022. 10. 11., 06:36
epizód: 2022 / 10   |   hossz: 21:36
A válság mélyülésével egyre nagyobb szükség lehet a KAVOSZ Zrt. által kínált Széchenyi Hitel MAX-ra, amely a mikro-, kis- és középvállalkozások számára, de még a kezdők előtt is nyitott opció – hangsúlyozta Krisán László. A KAVOSZ vezérigazgatójával tovább elemeztük a válságból kivezető európai, illetve magyarországi utakat.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS

Az Országos Atomenergia Hivatal meghívására 2023. január 30-31. között hazánkba látogatott a finn nukleáris hatóság főigazgatója, Petteri Tiippana, valamint Janne Nevalainen projektigazgató.