Az év végéig marad a SZÉP Kártya kedvező adózása

2021. 06. 11., 15:15

A Széchenyi Pihenő Kártyára adott munkáltatói támogatás után a munkáltatónak év végéig csak 15 százalék személyi jövedelemadót (Szja) kell fizetni, mivel szociális hozzájárulási adó (Szocho) sem merül fel. A munkabérhez viszonyítva ez azonos nettó értékre számítva 35 százalékos megtakarítást jelent a munkáltató részére – közölte a Moore Hungary tanácsadó és könyvvizsgáló cég.

„A napokban megjelent kormányrendelet értelmében a SZÉP Kártyára kedvező adózás mellett a második félévben is magasabb összegű rekreációs keretösszeg utalható – magyarázza Kocziha Andrea, a Moore Hungary adótanácsadási partnere. – Ez azt jelenti, hogy a fenti kedvezmények mellett költségvetési szerv esetén évi 400 ezer forint, minden más munkáltatónál évi 800 ezer forint adható béren kívüli juttatásként.

A keretösszegek a teljes idei évben változatlanok maradnak, azaz

  • szálláshely alszámlájára utalható támogatás legfeljebb évi 400 ezer forint,
  • vendéglátás alszámlájára utalható támogatás legfeljebb évi 265 ezer forint,
  • szabadidő alszámlájára utalható támogatás legfeljebb évi 135 ezer forint összegig minősül béren kívüli juttatásnak.

Változatlan az a szabály is, hogy ha a munkavállaló jogviszonya év közben kezdődik, vagy szűnik meg, akkor az adóévben a juttatás keretösszegét az adott munkáltatónál jogviszonyban töltött napokkal kell arányosítani.

Az említett értékhatárokat, vagy a rekreációs keretösszeg egyes alszámláinál meghatározott összegeket meghaladó támogatás „egyes meghatározott juttatásként” adóköteles. A határérték feletti rész 1,18-szorosa után a 15 százalék Szja mellett a 15,5 százalékos Szocho-t is meg kell fizetnie a munkáltatónak.

További változás, hogy mostantól kezdődően az év hátralévő időszakában adott reprezentáció és üzleti ajándékok adózása kedvezőbbé válik. Ezen termékek, szolgáltatások, vagy az üzletfeleknek adott utalványok értékének 1,18-szorosa után csak a 15 százalék Szja-t kell megfizetni, a 15,5 százalékos Szocho-t azonban nem.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 12. 05., 10:05
Nagyon viszik a lakossági hiteleket az ügyfelek a bankoktól. A személyi kölcsönöknél az idei év mindenképpen rekordot hoz, de a lakáshiteleknél is nagy esély van erre. A babaváró támogatás iránti kereslet is megugrott hirtelen, hajrázhatnak azok, akiknek jövőre már nem jár ebből a nulla százalékos hitelből – derül ki a Bank360.hu elemzéséből.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 12. 04., 12:30
epizód: 2024 / 23   |   hossz: 20:22
A PwC Magyarország által, a Publicis Groupe Hungary megrendelésére készült kutatás szerint a Black Friday a korábbi 1–2 napról mára hosszabb kampányidőszakká nőtte ki magát. A vásárlók jelentős részét ennek ellenére nem befolyásolja az akciókkal teli esemény, az emberek egyre jobban hajlanak a tervezett vásárlásra, ahelyett, hogy hirtelen ingerek hatására költenének. Horváth Rita, a Publicis Groupe Hungary Chief Media Officere részletesen bemutatja, hogy mennyire elégedettek a vásárlók a promóciókkal, mennyire népszerűek a körükben a külföldi webshopok vagy éppen maga az online vásárlás, és hogy milyen körülmények miatt maradhatnak távol az év végi akcióktól.
A nyugdíjpénztárak vagyona nem várt mértékben gyarapodott az idén – jelezte az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ), amely szerint az öngondoskodók korábban egyetlen esztendő harmadik negyedében sem tettek félre olyan magas összeget egészségügyi és nyugdíjcélra, mint 2024-ben. Dr. Kravalik Gábor, az ÖPOSZ főtitkára ebben az epizódban vezeti le a kedvező tendencia okait, azt, hogy milyen motivációs tényezők vezettek a remek eredményhez, valamint azt is, hogy milyen módon és melyik korosztály pénzügyi tudatosságát lehetne még növelni.
2024. 11. 06., 09:35
epizód: 2024 / 21   |   hossz: 28:39
Az I. Nyílt Magyar Sommelier Bajnokság „Best Young Sommelier” kategóriájának idei győztese, Novák Dávid örömmel kampányol a borfogyasztás mint kulináris élmény mellett, hiszen egy jól kiválasztott ital új dimenzióval gazdagítja az étkezést. Az ízek és aromák összjátékának ismeretéhez hatalmas elméleti tudás kell, de az igazi kihívás az, hogy ráérezzen a vendég személyes preferenciáira. A VIRTU Restaurant sommelier-je cukrász múltjából és külföldi tapasztalataiból merítve vált profivá, pedig még csak a húszas éveit tapossa. Ebben az epizódban e különleges szakma szépségeiről és a borfogyasztás szertartásáról is mesél.

  Rovathírek: GUSTO

Idén már ötödik alkalommal rendezték meg Az Év Szaloncukra versenyt, amin az összes hazai szaloncukrokat gyártó cukrászda és gyártó szaloncukrai ringbe szállhattak.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS