Az év végéig marad a SZÉP Kártya kedvező adózása

2021. 06. 11., 15:15

A Széchenyi Pihenő Kártyára adott munkáltatói támogatás után a munkáltatónak év végéig csak 15 százalék személyi jövedelemadót (Szja) kell fizetni, mivel szociális hozzájárulási adó (Szocho) sem merül fel. A munkabérhez viszonyítva ez azonos nettó értékre számítva 35 százalékos megtakarítást jelent a munkáltató részére – közölte a Moore Hungary tanácsadó és könyvvizsgáló cég.

„A napokban megjelent kormányrendelet értelmében a SZÉP Kártyára kedvező adózás mellett a második félévben is magasabb összegű rekreációs keretösszeg utalható – magyarázza Kocziha Andrea, a Moore Hungary adótanácsadási partnere. – Ez azt jelenti, hogy a fenti kedvezmények mellett költségvetési szerv esetén évi 400 ezer forint, minden más munkáltatónál évi 800 ezer forint adható béren kívüli juttatásként.

A keretösszegek a teljes idei évben változatlanok maradnak, azaz

  • szálláshely alszámlájára utalható támogatás legfeljebb évi 400 ezer forint,
  • vendéglátás alszámlájára utalható támogatás legfeljebb évi 265 ezer forint,
  • szabadidő alszámlájára utalható támogatás legfeljebb évi 135 ezer forint összegig minősül béren kívüli juttatásnak.

Változatlan az a szabály is, hogy ha a munkavállaló jogviszonya év közben kezdődik, vagy szűnik meg, akkor az adóévben a juttatás keretösszegét az adott munkáltatónál jogviszonyban töltött napokkal kell arányosítani.

Az említett értékhatárokat, vagy a rekreációs keretösszeg egyes alszámláinál meghatározott összegeket meghaladó támogatás „egyes meghatározott juttatásként” adóköteles. A határérték feletti rész 1,18-szorosa után a 15 százalék Szja mellett a 15,5 százalékos Szocho-t is meg kell fizetnie a munkáltatónak.

További változás, hogy mostantól kezdődően az év hátralévő időszakában adott reprezentáció és üzleti ajándékok adózása kedvezőbbé válik. Ezen termékek, szolgáltatások, vagy az üzletfeleknek adott utalványok értékének 1,18-szorosa után csak a 15 százalék Szja-t kell megfizetni, a 15,5 százalékos Szocho-t azonban nem.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 24., 11:10
Az Európai Parlament 2024. április 24-én elfogadta a platformalapú munkavégzés munkakörülményeinek javításáról szóló irányelvét. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szemán Péter, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners munkajogi csoportjának vezetője foglalta össze.
2024-05-28 18:10:00
(Újra)Indul idén nyáron a 2021–2027-es uniós költségvetéshez kapcsolódó pályázati idény, megnyílhatnak több, a gazdasági szereplők által is nagyon várt operatív program felhívásai.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Már régóta túl sok olasz, ázsiai, fúziós és akármilyen szakácskönyv van a piacon, miközben a modern időknek és vásárlói igényeknek megfelelő, a magyar konyhát maximális szakmaisággal megközelítőből meg alig.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS