Az egyszerűsített foglalkoztatásra való orvosi alkalmasság

2019. 03. 28., 14:47

Egyszerűsített foglalkoztatás, azaz alkalmi vagy idénymunka esetén ritkán gondolnak a szerződő felek arra, hogy szükség van-e az orvosi alkalmasság véleményezésére, noha több esetben ez kötelező – hívja fel a figyelmet a Rátkai Ügyvédi Iroda.

Először is tekintsük át röviden, hogy milyen típusú egyszerűsített foglalkoztatási formákról lehet szó – kezdődik a Rátkai Ügyvédi Iroda munkajogi blogjánakfriss bejegyzése.

Mezőgazdasági idénymunkának minősül a növénytermesztési, erdőgazdálkodási, állattenyésztési, halászati, vadászati ágazatba tartozó munkavégzés, továbbá a termelő, termelői csoport, termelői szervezet, illetve ezek társulása által a megtermelt mezőgazdasági termékek anyagmozgatása, csomagolása – a továbbfeldolgozás kivételével – feltéve, hogy azonos felek között a határozott időre szóló munkaviszony időtartama nem haladja meg egy naptári éven belül a 120 napot.

Turisztikai idénymunka esetén a kereskedelmi jellegű turisztikai szolgáltatási tevékenységet folytató munkáltatónál végzett idénymunkáról van szó, feltéve, hogy azonos felek között a határozott időre szóló munkaviszony időtartama szintén nem haladja meg egy naptári éven belül a 120 napot.

Alkalmi munkáról akkor beszélünk, ha a munkáltató és a munkavállaló között összesen legfeljebb 5 egymást követő naptári napig és egy naptári hónapon belül összesen legfeljebb 15 naptári napig, továbbá egy naptári éven belül összesen legfeljebb 90 naptári napig létesített, határozott időre szóló munkaviszonyról van szó.

Az egyszerűsített foglalkoztatás körébe tartozó idénymunka vagy alkalmi munka esetén a munkavállaló orvosi jellegű, úgynevezett „foglalkoztathatósági vizsgálata” alapvetően nem kötelező feltétele a foglalkoztatásnak, ám a járványügyi érdekből kiemelt munkakörben történő, bizonyos egészségkárosító kockázatok közötti foglalkoztatásra irányadó alkalmassági vizsgálatot, valamint az állat- és növényegészségügyre vonatkozó kötelező vizsgálatokat ettől függetlenül el kell végezni.

Kötelező azonban a foglalkoztathatósági vizsgálat akkor, ha az egyszerűsített foglalkoztatásban (a betöltendő munkakörre vonatkozó érvényes előzetes munkaköri alkalmassági véleménnyel egyébként nem rendelkező) fiatalkorú és idősödő munkavállaló (az, aki a rá irányadó nyugdíjkorhatárt betöltötte) vesz részt. Kötelező ez a vizsgálat akkor is, ha várandós, nemrégen szült, anyatejet adó nők és szoptató anya foglalkoztatásáról van szó.

A foglalkoztathatósági vizsgálatot a munkáltató vagy az idénymunka / alkalmi munka keretében elhelyezkedni kívánó természetes személy kezdeményezésére kerülhet sor. A foglalkoztathatósági vizsgálatot foglalkozás-egészségügyi szolgáltató vagy az elhelyezkedni kívánó személy által választott - foglalkozás-egészségügyi alapszolgáltatás nyújtására jogosító működési engedéllyel rendelkező – háziorvos végzi és ő állítja ki az úgynevezett foglalkoztathatósági szakvéleményt. Ez tartalmazza azt is, hogy milyen típusú korlátozásokkal foglalkoztatható az érintett személy. A foglalkoztathatósági szakvélemény a kiállításától számított egy évig érvényes.

A foglalkoztathatósági szakvélemény kiadásának térítési díja van; ennek mértéke jelenleg 3300 forint/fő.

Mit jelent ez a gyakorlatban?

Ha például a munkáltató a nyári szabadságolások idejére, kisegítő jelleggel 18 év alatti középiskolásokat vagy nyugdíjasokat szeretne néhány napos alkalmi munkára felvenni, mindenképpen tartsa szem előtt azt is, hogy esetükben kötelező a foglalkoztathatósági szakvélemény (kivéve, ha érvényes munkaköri alkalmassági vélemény áll rendelkezésre).

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 03. 22., 13:09
Vezetői stílusom szerves része a folyamatos és drasztikusan őszinte visszajelzés, de ezt nagyon szépen be tudom csomagolni – mondta az Üzletemnek Hortobágyi László, a Nova Human Resource Kft. új üzletágának igazgatója.
2023. 03. 14., 13:43
Tíz év alatt sikerült egy marginális szereplőnek számító magyar kisvállalatból Magyarország elsőszámú fejvadász cégét felépíteni – mondta az Üzletemnek dr. Molontay Patrik, a HumanField Vezető- és Specialistakiválasztó Kft. ügyvezető igazgatója és Executive-üzletágvezetője.
2023-03-29 19:38:52
Megnyílt a 41. Construma Nemzetközi építőipari szakkiállítás Budapesten, a Hungexpo területén több mint 400 magyar és külföldi kiállító mutatja be termékeit és szolgáltatásait március 29. és április 2. között.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 03. 26., 23:45
epizód: 2023 / 3   |   hossz: 19:51
Mi kerül akár több tízmillió forintba egy nagy teljesítményű hangsugárzón és miben különbözik a hagyományos értelemben vett hangfalaktól? Hogyan lehetséges, hogy nem vastagabb egy faliképnél, mégis úgy szólaltat meg analóg és digitális zenét, mint semmi más? A világhír felé haladó márka sztoriját Kiss Imre, a Popori Acoustics értékesítési és marketingvezetője mutatja be.
Miért és hogyan érdemes különbséget tenni vállalkozás és női vállalkozás között? Hogyan segítheti ez a szekció a VOSZ-on belül a hazai társas vállalkozások női vezetőit és dolgozóit? Mi az, amit egy női vállalkozás csípőből tud, de a cégeknek – még a nagyobbaknak is – még mindig tanulni kell? A szövetség legújabb szervezetét, a Női Vállalkozói Szekciót az elnök, Lakatosné Lukács Zsuzsanna mutatja be.
Mire számíthatnak a hazai vendéglátók és a szálláshely-szolgáltatók 2023-ban? Melyek az ágazat legfőbb problémái és kiugrási lehetőségei, mely régiók reménykedhetnek leginkább jó eredményekben? Hogyan támogatja a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége az ágazat szereplőit? A kérdésekre Duska Sándor, az Idegenforgalmi, Szálláshely-szolgáltatók és Vendéglátó-ipari szekció elnöke válaszol.

  Rovathírek: GUSTO

A szervezők célja, hogy összehozzák a kenyér szerelmeseit, hogy kicserélhessék tapasztalataikat, hogy visszaemeljék a köztudatba az igazi kenyérsütés fogalmát, készítésének változatait, eredeti ízeit.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS