Az egyszerűsített foglalkoztatásra való orvosi alkalmasság

2019. 03. 28., 14:47

Egyszerűsített foglalkoztatás, azaz alkalmi vagy idénymunka esetén ritkán gondolnak a szerződő felek arra, hogy szükség van-e az orvosi alkalmasság véleményezésére, noha több esetben ez kötelező – hívja fel a figyelmet a Rátkai Ügyvédi Iroda.

Először is tekintsük át röviden, hogy milyen típusú egyszerűsített foglalkoztatási formákról lehet szó – kezdődik a Rátkai Ügyvédi Iroda munkajogi blogjánakfriss bejegyzése.

Mezőgazdasági idénymunkának minősül a növénytermesztési, erdőgazdálkodási, állattenyésztési, halászati, vadászati ágazatba tartozó munkavégzés, továbbá a termelő, termelői csoport, termelői szervezet, illetve ezek társulása által a megtermelt mezőgazdasági termékek anyagmozgatása, csomagolása – a továbbfeldolgozás kivételével – feltéve, hogy azonos felek között a határozott időre szóló munkaviszony időtartama nem haladja meg egy naptári éven belül a 120 napot.

Turisztikai idénymunka esetén a kereskedelmi jellegű turisztikai szolgáltatási tevékenységet folytató munkáltatónál végzett idénymunkáról van szó, feltéve, hogy azonos felek között a határozott időre szóló munkaviszony időtartama szintén nem haladja meg egy naptári éven belül a 120 napot.

Alkalmi munkáról akkor beszélünk, ha a munkáltató és a munkavállaló között összesen legfeljebb 5 egymást követő naptári napig és egy naptári hónapon belül összesen legfeljebb 15 naptári napig, továbbá egy naptári éven belül összesen legfeljebb 90 naptári napig létesített, határozott időre szóló munkaviszonyról van szó.

Az egyszerűsített foglalkoztatás körébe tartozó idénymunka vagy alkalmi munka esetén a munkavállaló orvosi jellegű, úgynevezett „foglalkoztathatósági vizsgálata” alapvetően nem kötelező feltétele a foglalkoztatásnak, ám a járványügyi érdekből kiemelt munkakörben történő, bizonyos egészségkárosító kockázatok közötti foglalkoztatásra irányadó alkalmassági vizsgálatot, valamint az állat- és növényegészségügyre vonatkozó kötelező vizsgálatokat ettől függetlenül el kell végezni.

Kötelező azonban a foglalkoztathatósági vizsgálat akkor, ha az egyszerűsített foglalkoztatásban (a betöltendő munkakörre vonatkozó érvényes előzetes munkaköri alkalmassági véleménnyel egyébként nem rendelkező) fiatalkorú és idősödő munkavállaló (az, aki a rá irányadó nyugdíjkorhatárt betöltötte) vesz részt. Kötelező ez a vizsgálat akkor is, ha várandós, nemrégen szült, anyatejet adó nők és szoptató anya foglalkoztatásáról van szó.

A foglalkoztathatósági vizsgálatot a munkáltató vagy az idénymunka / alkalmi munka keretében elhelyezkedni kívánó természetes személy kezdeményezésére kerülhet sor. A foglalkoztathatósági vizsgálatot foglalkozás-egészségügyi szolgáltató vagy az elhelyezkedni kívánó személy által választott - foglalkozás-egészségügyi alapszolgáltatás nyújtására jogosító működési engedéllyel rendelkező – háziorvos végzi és ő állítja ki az úgynevezett foglalkoztathatósági szakvéleményt. Ez tartalmazza azt is, hogy milyen típusú korlátozásokkal foglalkoztatható az érintett személy. A foglalkoztathatósági szakvélemény a kiállításától számított egy évig érvényes.

A foglalkoztathatósági szakvélemény kiadásának térítési díja van; ennek mértéke jelenleg 3300 forint/fő.

Mit jelent ez a gyakorlatban?

Ha például a munkáltató a nyári szabadságolások idejére, kisegítő jelleggel 18 év alatti középiskolásokat vagy nyugdíjasokat szeretne néhány napos alkalmi munkára felvenni, mindenképpen tartsa szem előtt azt is, hogy esetükben kötelező a foglalkoztathatósági szakvélemény (kivéve, ha érvényes munkaköri alkalmassági vélemény áll rendelkezésre).

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-10-03 20:09:46
A SkillX szeptember végén tartott szakmai rendezvényén mutatták be a cég legfrissebb kutatásának eredményeit. Az eseményen szóba került több olyan aktuális kérdés is, amelyek jelentősen befolyásolhatják a jelenlegi munkaerőpiaci helyzetet, a munkavállalói fejlődést, valamint a céges munkaerő-kiválasztási folyamatokat és a munkaerő megtartását.
2023-10-03 19:39:42
A Magyar Bankszövetség elkötelezett Magyarország pénzügyi stabilitása, a gazdaságfejlesztési megoldások támogatása és a gazdasági verseny élénkítése iránt – hangsúlyozta a bankszövetség, reagálva Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter önkéntes kamatplafon bevezetéséről szóló felhívására.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Nem drága a csapatépítés, ha a dolgozók napi béréhez viszonyítjuk, de nem az étel, az ital és maga az esemény a fontos, hanem az, hogy mit hozunk ki a résztvevőkből. A látens távozóktól az elkerülhető fluktuáción át a jutalmazás-elismerés egyensúlyáig – íme, a recept ahhoz, hogy egy nyelvet beszéljen dolgozó és munkáltató. A következetes, tervszerű vállalati fejlődéshez vezető útról Kalmár Pétert, az [eureka] Consulting & Games alapító-vezérigazgatóját kérdeztük.
Egy igazán kreatív szakács, Szatmári Ferenc, alias Főzelékes Feri elárulja, hogyan építi forradalmi megoldásokkal a vállalkozását. A hartai gasztroblogger és influenszer több szakácskönyvvel a háta mögött, unokatestvérével közösen hívta életre a HIPPEACE főzelékbárt, amelynek alapjait a vásárlók is segítenek lerakni, közösségi finanszírozással. Ez az a helyzet, amikor a kedves vendég a receptet is hazaviheti az étteremből, de bőven van még újítás, amivel a franchise-ban szintén gondolkodó szakács előállt. Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
2023. 08. 06., 10:25
epizód: 2023 / 12   |   hossz: 28:19
Vajon hogyan vizsgázunk napjainkban stresszkezelésből és időmenedzsmentből – pont akkor, amikor a karrierünkre gazdasági nehézségek lehetnek hatással? Hogyan segíthet ezen az irányított játék, az ún. gamifikált fejlesztési folyamat, és hogyan gyógyít vele munkahelyi közösségeket, döntéshozó stratégiákat, karrier és magánélet egyensúlyában keletkezett zavarokat a „Mit játsszunk?” vlog egyik vezetője, Győri-Nádai Réka? A kreatív szakembert a vállalati soft skill tréningek és a játszva megoldható céges folyamatok sajátosságairól is faggattuk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS