Az egyszerűsített foglalkoztatásra való orvosi alkalmasság

2019. 03. 28., 14:47

Egyszerűsített foglalkoztatás, azaz alkalmi vagy idénymunka esetén ritkán gondolnak a szerződő felek arra, hogy szükség van-e az orvosi alkalmasság véleményezésére, noha több esetben ez kötelező – hívja fel a figyelmet a Rátkai Ügyvédi Iroda.

Először is tekintsük át röviden, hogy milyen típusú egyszerűsített foglalkoztatási formákról lehet szó – kezdődik a Rátkai Ügyvédi Iroda munkajogi blogjánakfriss bejegyzése.

Mezőgazdasági idénymunkának minősül a növénytermesztési, erdőgazdálkodási, állattenyésztési, halászati, vadászati ágazatba tartozó munkavégzés, továbbá a termelő, termelői csoport, termelői szervezet, illetve ezek társulása által a megtermelt mezőgazdasági termékek anyagmozgatása, csomagolása – a továbbfeldolgozás kivételével – feltéve, hogy azonos felek között a határozott időre szóló munkaviszony időtartama nem haladja meg egy naptári éven belül a 120 napot.

Turisztikai idénymunka esetén a kereskedelmi jellegű turisztikai szolgáltatási tevékenységet folytató munkáltatónál végzett idénymunkáról van szó, feltéve, hogy azonos felek között a határozott időre szóló munkaviszony időtartama szintén nem haladja meg egy naptári éven belül a 120 napot.

Alkalmi munkáról akkor beszélünk, ha a munkáltató és a munkavállaló között összesen legfeljebb 5 egymást követő naptári napig és egy naptári hónapon belül összesen legfeljebb 15 naptári napig, továbbá egy naptári éven belül összesen legfeljebb 90 naptári napig létesített, határozott időre szóló munkaviszonyról van szó.

Az egyszerűsített foglalkoztatás körébe tartozó idénymunka vagy alkalmi munka esetén a munkavállaló orvosi jellegű, úgynevezett „foglalkoztathatósági vizsgálata” alapvetően nem kötelező feltétele a foglalkoztatásnak, ám a járványügyi érdekből kiemelt munkakörben történő, bizonyos egészségkárosító kockázatok közötti foglalkoztatásra irányadó alkalmassági vizsgálatot, valamint az állat- és növényegészségügyre vonatkozó kötelező vizsgálatokat ettől függetlenül el kell végezni.

Kötelező azonban a foglalkoztathatósági vizsgálat akkor, ha az egyszerűsített foglalkoztatásban (a betöltendő munkakörre vonatkozó érvényes előzetes munkaköri alkalmassági véleménnyel egyébként nem rendelkező) fiatalkorú és idősödő munkavállaló (az, aki a rá irányadó nyugdíjkorhatárt betöltötte) vesz részt. Kötelező ez a vizsgálat akkor is, ha várandós, nemrégen szült, anyatejet adó nők és szoptató anya foglalkoztatásáról van szó.

A foglalkoztathatósági vizsgálatot a munkáltató vagy az idénymunka / alkalmi munka keretében elhelyezkedni kívánó természetes személy kezdeményezésére kerülhet sor. A foglalkoztathatósági vizsgálatot foglalkozás-egészségügyi szolgáltató vagy az elhelyezkedni kívánó személy által választott - foglalkozás-egészségügyi alapszolgáltatás nyújtására jogosító működési engedéllyel rendelkező – háziorvos végzi és ő állítja ki az úgynevezett foglalkoztathatósági szakvéleményt. Ez tartalmazza azt is, hogy milyen típusú korlátozásokkal foglalkoztatható az érintett személy. A foglalkoztathatósági szakvélemény a kiállításától számított egy évig érvényes.

A foglalkoztathatósági szakvélemény kiadásának térítési díja van; ennek mértéke jelenleg 3300 forint/fő.

Mit jelent ez a gyakorlatban?

Ha például a munkáltató a nyári szabadságolások idejére, kisegítő jelleggel 18 év alatti középiskolásokat vagy nyugdíjasokat szeretne néhány napos alkalmi munkára felvenni, mindenképpen tartsa szem előtt azt is, hogy esetükben kötelező a foglalkoztathatósági szakvélemény (kivéve, ha érvényes munkaköri alkalmassági vélemény áll rendelkezésre).

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-07-24 11:10:00
„Az Európai Tanács rendelete előmozdítja a digitális címkék használatát az uniós termésnövelő anyagokon, ugyanakkor szükség esetére megtartja a fizikai címkéket. Emellett javítja a címkék olvashatóságát, valamint egyszerűsíti a forgalmazók címkézési kötelezettségeit.”
2024-07-24 09:00:17
Az nem kérdés, hogy csak a legjobb minőségű cseh alapanyagokat, malátákat, prémium Saaz komlót és a főzde saját kútjából származó vizet használják a sör elkészítéséhez.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A szeptemberben induló qvik elektronikus fizetési alternatíva szolgáltatási díjtól és tranzakciós illetéktől mentesen, egyfajta átutalási formaként nyújthat kedvezőbb feltételeket a vevőknek, míg a boltok, webáruházak is jobban járnak vele – állítja ebben az epizódban Luspay Miklós. A Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi infrastruktúrák és pénzforgalom igazgatóságának vezetője egyértelművé tette: az új rendszernek fontos célja a banki verseny élénkítése, amit kiválóan szolgálhat a bankkártyától független, számlák közötti, azonnali, biztonságos és olcsó fizetési megoldást kínáló qvik infrastruktúra. Hogyan teheti ez könnyebbé mindenki életét?
2024. 07. 03., 08:25
epizód: 2024 / 13   |   hossz: 20:51
Az OFA Nonprofit Kft. „Az év felelős foglalkoztatója” pályázat keretében évről évre összegyűjti és díjazza azokat a hazai munkáltatókat, akik kiemelkedő tevékenységet folytatnak a foglalkoztatás területén. A cég közzé is teszi azokat a jó gyakorlatokat, amelyek hozzájárulnak a terület fejlődéséhez. A díjakat, amelyekre 2024-ben július 19-ig lehet pályázni, öt kategóriában osztják ki: kisvállalkozások, középvállalkozások, nagyvállalatok I-II., illetve egyéb gazdálkodó szervezetek. Kiosztanak különdíjakat is, amelyek különösen érdekesek, hiszen gyakran olyan innovatív ötleteket takarnak, amelyeket nem feltétlenül a pénz motivált – mondta el Endrész Alexandra programvezető.
2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS