Akár el is bukhatják a támogatást az energiahatékonysági pályázatokon nyertes cégek

2022. 06. 08., 11:07

Akár el is bukhatják a vissza nem térítendő támogatást azok a cégek, amelyek energiahatékonysági pályázat segítségével valósítanak vagy valósítottak meg naperőmű beruházást. Azzal, hogy a napelemes rendszerek hálózatra visszatáplálnak, gyakran előfordul, hogy többet termeltek, mint amit elhasználtak, ezáltal jövedelemük képződik. „Ez automatikusan a pályázat feltételeivel ellentétes helyzetet teremt” – hívja fel a figyelmet Lamos Zsolt, az Assix Intersolar ügyvezetője.

Ha nem fordítanak kiemelt figyelmet a naperőművek telepítésekor és a szolgáltatóval történő szerződéskötéskor, könnyen kellemetlen helyzetbe kerülhetnek az energiahatékonysági pályázaton nyertes cégek. A legfontosabb szabály, hogy minden esetben a saját célú villamosenergia ellátását célzó naperőmű telepítése engedélyezett.

Ez rögtön felvet, egy előre nem tervezet problémát, hogy a klasszikus HMKE rendszerek, hálózatra visszatáplálnak, és a szolgáltató által elérhető szaldó elszámolás miatt, sokesetben csak az éves elszámoláskor szembesülnek azzal, hogy többet termeltek, mint amit elhasználtak, ezáltal bevétel képződik.

A pályázati támogatás visszafizetésének veszélye ellen kétféleképpen tudnak védekezni a cégek. Az egyik, hogy folyamatosan lekövetik hogyan áll az egyenlegük, és ha pluszban vannak, akkor gyorsan elhasználják helyben a többlet energiát.

„Természetesen ez kockázatos, hiszen folyamatos nyomon követést igényel, és mivel igen hatékonyak a modern naperőművek, csak úgy sikerülhet nullán tartani az egyenleget, ha nagyobb energia igényű eszközöket (például hűszivattyús hűtő-fűtő berendezések) működtetnek, vagy elektromos járműveket töltenek naponta” – mutat rá az Assix Intersolar ügyvezetője.

A másik megoldás, hogy úgynevezett Viszwatt védelemmel látják el a rendszert. Ebben az esetben csak a helyben elhasznált energiát tudják hasznosítani, a többi elvész, hiszen így nem tudnak a hálózat irányába az energiát visszatáplálni. Természetesen ez nem túl kedvező, viszont ezzel lehet biztosítani azt, hogy még véletlenül se termeljenek többlet energiát. Ezt a projekt fenntartási időszak alatt kell csak alkalmazni, utána a hagyományos visszatáplálós rendszerként működik tovább a naperőmű.

„Ezekben az esetekben, kettős céllal kérünk szolgáltatói engedélyt az ügyfeleinknek - egyaránt hálózatra visszatápláló és nem visszatápláló rendszer létesítésére, ezzel azt érjük el, hogy a fenntartási idő végén, nem szükséges újra engedélyeztetni a rendszert, nem kell másik szerződést kötni, így nem esnek ki a szaldó elszámolás intézményéből” – javasolja Lamos Zsolt.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-01-28 10:13:40
A küszöbön álló uniós intézkedéscsomag újabb lendületet ad az e-számlázás és a számviteli digitalizáció elterjedésének. Amellett ugyanis, hogy kötelezővé válik az e-számla alkalmazása, az EU-s szabályozás kijelöli a számviteli-, adózási- és ezzel összefüggésben az adatszolgáltatási gyakorlatok hosszú távú fejlesztési irányát.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.
A bérrendezés akkor észszerű, ha a vállalkozások megmaradnak és meg tudják tartani a munkahelyeket is – mondja Perlusz László. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint a vállalkozások „jövőállóságát” nagyszabású állami programokkal lehetne biztosítani.
2022. 10. 11., 06:36
epizód: 2022 / 10   |   hossz: 21:36
A válság mélyülésével egyre nagyobb szükség lehet a KAVOSZ Zrt. által kínált Széchenyi Hitel MAX-ra, amely a mikro-, kis- és középvállalkozások számára, de még a kezdők előtt is nyitott opció – hangsúlyozta Krisán László. A KAVOSZ vezérigazgatójával tovább elemeztük a válságból kivezető európai, illetve magyarországi utakat.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS