Mi váltja fel a jelszavakat?

2021. 07. 29., 14:00

Fiatal technológiai vállalkozók egy csoportja összefogott 2019-ben, hogy búcsút intsenek a jelszavaknak. Elindították a Cottert, a jelszó nélküli hitelesítés élvonalbeli alkalmazását.

A Cotter megalkotói a technológia szerelmesei, a legjobb kaliforniai egyetemeken szereztek erős mérnöki, informatikai és pénzügyi matematikai tudományos hátteret – írja a Computerworld.

„Olyan hitelesítési megoldásra volt szükségünk, amely jelszó nélkül működik és olcsó. Abban az időben nem volt olyan megoldás, amely megfelelt volna az igényeinknek, ezért úgy döntöttünk, hogy elkészítjük a saját jelszó nélküli hitelesítési rendszerünket” – mondta Albert Purnama, a Cotter szoftverfejlesztője.

A Cotter jelszó nélküli hitelesítés a felhasználó regisztrációjakor egy nyilvános és egy privát kulcspárt generál. A Cotter szerverén tárolt nyilvános kulcs a felhasználónévhez hasonlóan azonosítja a felhasználót, míg a felhasználó eszközén tárolt magánkulcs a biometrikus adatokkal együtt gondoskodik a tárolásról, és befejezi az ellenőrzési folyamatot.

A prémium szintű biztonság, amely a piacon jelenleg elérhető egyéb 2 faktoros engedélyezési módszerekhez (például QR-kódok vagy hardveres tokenek) hasonlóan magas szintű, alapvető fontosságú volt.

„A kód nélküli technológia a közeljövőben fel fogja váltani a jelszavakat, mivel ez válik hitelesítési szabvánnyá az iparágban. Jelenleg havonta több mint 3 millió kérelmet hitelesítünk, és mindössze 5 éven belül el fogjuk érni a havi 100 millió hitelesítési kérelmet” – állítják a Cotter alapítói.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-04-16 14:10:00
A Miniszterelnökség Monitoring és Értékelési Főosztálya megbízásából elkészült a „Zöldinfrastruktúra útmutató”, amelynek célja, hogy segítséget nyújtson a támogatást igénylőknek (elsősorban önkormányzatoknak) a területükön jelentkező környezeti és klímakockázatok azonosításában, és a problémák természetalapú, zöld és kékinfrastruktúra létrehozásával történő megoldásában.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS