Márciustól drágulnak a változó kamatú lakáshitelek

2020. 02. 27., 09:15

Február 26-án 0,75 százalékra emelkedett a 12 havi BUBOR, ami sok százezer lakáshiteles havi törlesztőjét emelheti meg 1-2 ezer forinttal, mivel a változó kamatozású hitelek kamatának megállapításakor gyakran ezt tekintik referenciának – hívja fel a figyelmet a Bankmonitor.hu.

Jelenleg a lakossági adósságállomány jelentős része a BUBOR-tól függ, hiszen a változó kamatozású hitelek kamatának megállapításakor gyakran ezt tekintik referenciának, ezért a mai emelkedés sokakat érint közvetlenül – írja a bankmonitor.hu.

Milyen hatással van a referencia mutató emelkedése egy új lakáshitelre?

A februárban folyósított 1 éves kamatperiódusú lakáshitelekre érvényes 12 havi BUBOR értéke 0,37 százalék volt, ami egy 20 évre felvett, 10 millió forint összegű kölcsön esetében kb. 54 500 forintos induló havi törlesztőrészletet eredményezett. A 12 havi BUBOR mai emelkedésének következtében egy ugyanilyen hitelnek márciustól csaknem 2 000 forinttal magasabb lesz a havi törlesztője, ami a teljes visszafizetést tekintve több mint 450 000 forintos drágulást jelent.

Fontos megemlítenünk, hogy ezek az adatok csak abban az esetben lesznek érvényesek, ha a bankok nem változtatnak a kamatfeláron. Elképzelhető, hogy egyes bankok szeretnék megtartani a jelenlegi kamatokat, ezért a referenciakamat emelkedését a kamatfelár csökkentésével kompenzálják majd. A már meglévő hiteleknél ez nem lehetséges, ugyanis a megkötött szerződés szabályozza, hogy milyen gyakorisággal lehetséges módosítani a kamatfelárat.

Hogyan változhat egy meglévő változó kamatozású lakáshitel kamata?

A jelenleg változó kamatozású hitellel rendelkezőket is érinti a referencia kamat mostani változása. Például egy két évvel ezelőtt – tehát 2018. márciusban – felvett 10 millió forint összegű, 1 éves kamatperiódusú és 20 év futamidejű lakáshitel induló havi törlesztője a Bankmonitor lakáshitel kalkulátor szerint a legkedvezőbb esetben 51 500 forint volt eredetileg. Ez egy évvel később – tehát 2019. márciusában – az akkori kamatemelkedés miatt (0,1 százalék helyett 0,5 százalék) egyszer már megemelkedett 53 400 forintra. Ez most a 12 havi BUBOR mai emelkedésének hatására ismét feljebb fog kúszni, akár 54 500 forint fölé is, a két kamatemelkedés így a teljes visszafizetésre nézve akár 663 000 forintos drágulást is eredményezhet.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 09. 26., 09:26
Siker volt megnyerni az első nagy ügyfeleket, a nagyobb, hosszú távú tendereket, a hazai és külföldi díjakat. A legnagyobb siker mégis az, hogy a mindennapokban azzal foglalkozhatok, ami érdekel és amit szeretek – mondta az Üzletemnek Mezei Georgina, a Morselli Employer Branding Ügynökség társalapító ügyvezetője.
2023-09-26 18:26:00
„Növekszik a 30 év alattiak körében a házasságkötések száma és a gyermekesek aránya, viszont öregszik is a társadalom. Nőtt a foglalkoztatottság, a modern technológiák miatt átrendeződik a munkaerőpiac, fejlődik és egyben változik Magyarország.”

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egy igazán kreatív szakács, Szatmári Ferenc, alias Főzelékes Feri elárulja, hogyan építi forradalmi megoldásokkal a vállalkozását. A hartai gasztroblogger és influenszer több szakácskönyvvel a háta mögött, unokatestvérével közösen hívta életre a HIPPEACE főzelékbárt, amelynek alapjait a vásárlók is segítenek lerakni, közösségi finanszírozással. Ez az a helyzet, amikor a kedves vendég a receptet is hazaviheti az étteremből, de bőven van még újítás, amivel a franchise-ban szintén gondolkodó szakács előállt. Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
2023. 09. 04., 12:00
epizód: 2023 / 13   |   hossz: 27:16
Az epizódban cégvezető- és szervezetfejlesztésről, a munkahelyi kommunikáció gyógyításáról és csapatok összehangolásáról beszélgetünk Szopkó Beatrixszal. Az [eureka] consulting üzletágvezetője 20 év szakmai tapasztalattal rendezi vállalatok működési struktúráját és konfliktushelyzeteit, vagy hozza helyre a döntések lehetséges negatív következményeit.
2023. 08. 06., 10:25
epizód: 2023 / 12   |   hossz: 28:19
Vajon hogyan vizsgázunk napjainkban stresszkezelésből és időmenedzsmentből – pont akkor, amikor a karrierünkre gazdasági nehézségek lehetnek hatással? Hogyan segíthet ezen az irányított játék, az ún. gamifikált fejlesztési folyamat, és hogyan gyógyít vele munkahelyi közösségeket, döntéshozó stratégiákat, karrier és magánélet egyensúlyában keletkezett zavarokat a „Mit játsszunk?” vlog egyik vezetője, Győri-Nádai Réka? A kreatív szakembert a vállalati soft skill tréningek és a játszva megoldható céges folyamatok sajátosságairól is faggattuk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS