Zöld jelzés a villamossági nagykereskedők fúziójának

2021. 11. 15., 14:09

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) engedélyezte a francia tulajdonszerzést egy hazai villamossági termék-nagykereskedő felett, miután az alapos vizsgálat megállapította: az ügylet nem csökkenti jelentős mértékben a versenyt az érintett piacokon, és káros hatásai sem várhatóak.

A Gazdasági Versenyhivatal nyáron indított vizsgálatot a villamossági termékek nagykereskedelmével foglalkozó Újfa-Vill Kereskedelmi Kft. és francia Sonepar-csoport hazai leányvállalatának összefonódására. Az előzetes adatok alapján ugyanis a versenyhatóság nem tudta felmérni, a fúzió milyen hatással lenne a termékeket felhasználó, óriási drágulással küzdő építőipari ágazatra.

A versenyhatóság hatásvizsgálata az értéklánc minden fontosabb szintjére kiterjedt. A GVH az eljárás során megbeszélést folytatott a piac meghatározó szereplőivel, számos versenytárssal és beszállítóval, beszerzési társulásokkal, valamint érdekképviseleti szervekkel is. A versenyhivatal csaknem 30 különböző szereplőtől szerzett be adatokat az eljáráshoz.

A vizsgálat eredményei azt mutatták, hogy a piacon megfigyelhető áremelkedés nem magyar sajátosság, a drágulás nemzetközi viszonylatban is megfigyelhető, fő oka pedig a nyersanyagok (réz, alumínium, acél, műanyag) világpiaci árának növekedésében keresendő. A GVH – az érintett piacok alapos elemzését követően – megállapította, hogy az összefonódás nem csökkenti jelentős mértékben a versenyt az érintett piacokon és káros hatások nem valószínűsíthetők. A versenyhatóság így jóváhagyta a kérdéses tranzakciót. (GVH Sajtóiroda)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.
A bérrendezés akkor észszerű, ha a vállalkozások megmaradnak és meg tudják tartani a munkahelyeket is – mondja Perlusz László. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint a vállalkozások „jövőállóságát” nagyszabású állami programokkal lehetne biztosítani.
2022. 10. 11., 06:36
epizód: 2022 / 10   |   hossz: 21:36
A válság mélyülésével egyre nagyobb szükség lehet a KAVOSZ Zrt. által kínált Széchenyi Hitel MAX-ra, amely a mikro-, kis- és középvállalkozások számára, de még a kezdők előtt is nyitott opció – hangsúlyozta Krisán László. A KAVOSZ vezérigazgatójával tovább elemeztük a válságból kivezető európai, illetve magyarországi utakat.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS