Morgan Hitel és Faktor Zrt.: számos jogsértés a hitelezési gyakorlatban

2018. 11. 10., 15:05

Az MNB összesen 13,9 millió forint bírsággal sújtotta a Morgan Hitel és Faktor Zrt.-t, mivel számos fogyasztói hitelügyletnél megsértette az adósságfék és THM számítási, valamint egyéb, a működésre vonatkozó alapvető szabályokat.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) vizsgálatokat végzett a Morgan Hitel és Faktor Pénzügyi Szolgáltató Zrt.-nél (Morgan Zrt.) többek között annak megállapítására, hogy miként tesz eleget a fogyasztói hitelnyújtás során az adósságfék-szabályokra és teljes hiteldíj-mutatóra (THM) vonatkozó előírásoknak.

A 2015. január 1-től kezdődő időszakot áttekintő felügyeleti vizsgálatok megállapításai szerint a Morgan Zrt. belső szabályzatai nem voltak összhangban a fogyasztók túlzott eladósodottságát védő jogszabályi előírásokkal (adósságfék-szabályok), amely hiányosság a tárgykört érintő több, működéssel összefüggésben feltárt jogszabálysértéssel párosult. Előfordult, hogy a hitelnyújtás során megfelelő igazolás nélkül vették figyelembe az ügyfelek jövedelmét, más esetben nem számították be a havi adósságszolgálatba az ügyfél egyéb fennálló hitelterheit. Az adósságállomány helyes felmérésének hiányában több, az adósságfék-szabályok szerint nem hitelezhető ügyfél finanszírozására került sor.

A Morgan Zrt. emellett több személyikölcsön-szerződésénél helytelenül határozta meg a THM értékét, s emiatt a jogszabályi felső korlátot meghaladó hiteldíjat számított fel a fogyasztóknak. A THM kötelezően feltüntetett mutatószám, amely – a hitelajánlatok könnyebb összehasonlítása érdekében – egy évre vetítve határozza meg a fogyasztási hitelek tőkén felüli terheit (kamat, egyéb költségek és díjak).

Az MNB megállapította továbbá, hogy a pénzügyi vállalkozás egyes fogyasztói kölcsönszerződéseinél a jogszabály által megengedettnél magasabb mértékű késedelmi kamatot és előtörlesztési díjat számított fel. A fogyasztóknak nyújtott hitelek késedelmi kamata a törvény szerint nem haladhatja meg az ügyleti kamat 3 százalékkal növelt mértékét, és nem lehet több a THM maximumnál (személyi kölcsön esetén ez jelenleg 24,9 százalék). Az előtörlesztés díjának maximumát szintén törvény szabályozza. Amennyiben az előtörlesztés és a hitel lejárata között idő meghaladja az egy évet, akkor e díj legfeljebb az előtörlesztett összeg egy százaléka lehet.

További hiányosságokat talált a jegybank a pénzügyi vállalkozás ügyvezetőjének megválasztását, a könyvvizsgáló megbízását, a közvetítői díjat, valamint a Morgan Zrt. MNB felé fennálló adatszolgáltatási és tájékoztatási kötelezettségét érintően. Emellett a fedezetértékelési, az ügyfél-, ügyletminősítési szabályzatok sem feleltek meg teljeskörűen a vonatkozó jogszabályi előírásoknak.

A vizsgálatok megállapításai alapján a jegybank ma publikált két határozatában összesen 13,9 millió forint bírságot szabott ki, s kötelezte a Morgan Zrt.-t a feltárt hiányosságok megszüntetésére, valamint a jogosulatlanul felszámított késedelmi kamatok és hiteldíjak fogyasztók részére történő visszatérítésére. A pénzügyi vállalkozás már a vizsgálat során visszatérítette az előtörlesztéssel összefüggésben jogosulatlanul felszámított díjtöbbletet.

Az MNB vizsgálatainál kiemelt figyelmet fordít az adósságfék és a THM szabályok betartásának ellenőrzésére. E rendelkezések mind pénzügyi stabilitási, mind fogyasztóvédelmi szempontból fontos szerepet töltenek be, így az e körben elkövetett jogsértéseket a jegybank szigorúan szankcionálja – zárul a jegybank közleménye.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022. 11. 30., 16:10
Küldetésünk alapja, hogy a létrehozott üzleti kultúra utánunk is fennmarad. Ezt bontjuk le 5 éves periódusokra, melyeket éves terveken keresztül valósítunk meg – mondta az Üzletemnek Avidor András nemzetközi franchise és networking szakértő, a BNI Magyarország vezetője.
2022. 11. 24., 16:35
További intézkedésekre is szükség lesz a turisztikai és vendéglátó szektor kilátástalannak tűnő helyzetének enyhítésére – mondja Duska Sándor, a VOSZ Idegenforgalmi, Szálláshely-szolgáltatók és Vendéglátó-ipari szekciójának vezetője.
2022-12-02 12:18:39
Nagyon eltérően látják a lakáspiaci árak alakulását a fiatalok. Erősen csökkent azoknak a száma, akik szerint nem változnak a közeljövőben az árak, míg az ingatlanok drágulására számító fiatalok aránya 65 százalékra nőtt az egy évvel korábbi 53 százalékról.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.
A bérrendezés akkor észszerű, ha a vállalkozások megmaradnak és meg tudják tartani a munkahelyeket is – mondja Perlusz László. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint a vállalkozások „jövőállóságát” nagyszabású állami programokkal lehetne biztosítani.
2022. 10. 11., 06:36
epizód: 2022 / 10   |   hossz: 21:36
A válság mélyülésével egyre nagyobb szükség lehet a KAVOSZ Zrt. által kínált Széchenyi Hitel MAX-ra, amely a mikro-, kis- és középvállalkozások számára, de még a kezdők előtt is nyitott opció – hangsúlyozta Krisán László. A KAVOSZ vezérigazgatójával tovább elemeztük a válságból kivezető európai, illetve magyarországi utakat.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS