MNB: jogosulatlanul segítette elő kötvények jegyzését a Timberland Finance International fióktelepe

2024. 03. 27., 19:10

Az MNB 30 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki a Timberland Finance International GmbH & Co. KG magyarországi fióktelepére jogosulatlan függő ügynöki tevékenység miatt. A társaság fióktelepe kötvények jegyzését segítette elő hazai ügyfelek részére anélkül, hogy tevékenységét a jegybank előzetesen nyilvántartásba vette volna.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) piacfelügyeleti eljárást folytatott le a németországi Timberland Finance International GmbH & Co. KG Magyarországi Fióktelepe „kényszertörlés alatt” tevékenysége nyomán. Az MNB az eljárás adatai, iratai alapján feltárta, hogy a fióktelep függő ügynöki tevékenységet végzett, amelynek keretében egy, az Európai Gazdasági Térségben (EGT) működő befektetési vállalkozás számára – kötvények jegyzése érdekében – magyar befektetőket közvetített.

A pénzügyi felügyelet megállapította, hogy a fióktelep a befektetési vállalkozásokról szóló törvény (Bszt.) alapján nem szerepelt a felügyelet nyilvántartásában. A Timberland Finance International fióktelepe tehát jogosulatlanul, nyilvántartásba vétel nélkül végezte tőkepiaci függő ügynöki tevékenységét.

Megállapításai nyomán az MNB azonnali hatállyal megtiltotta a Timberland Finance International fióktelepének a bejelentés nélküli függő ügynöki tevékenység folytatását, és a társaságra – a becsült vagyoni előnyét is mérlegelve – 30 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki.

A bírságösszeg kapcsán súlyosbító tényezőnek minősült, hogy a fióktelep kétséget kizáróan legalább egy éven át folytatta jogosulatlan tevékenységét, s ennek nyomán számos magyar befektető vonatkozásában segítette elő a kötvények jegyzését. Egyebek mellett további súlyosító körülménynek számított, hogy a közvetítés kapcsán érintett befektetési vállalkozás sem a székhelye szerinti EGT-tagállamban, sem itthon nem tagja befektetővédelmi rendszernek, így a közvetítés az érintett hazai befektetőket jelentős kockázatnak tette ki.

Az MNB a történtek miatt feljelentést is tesz az illetékes ügyészségen. Emlékezetes az is, hogy a felügyelet több évvel ezelőtt már kezdeményezte a német felügyeleti hatóság (BaFin) eljárását a Timberland-csoport egy másik tagjának aggályos magyarországi tevékenysége miatt.

Magyar Nemzeti Bank

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 28., 10:10
A szerződés alapvető jellemzője, hogy a felek egybehangzó akaratát fejezi ki. Mi a helyzet akkor, hogy az egyik szerződő felet tévedésbe ejtették, és emiatt döntött a szerződéskötés mellett? A legfontosabb tudnivalókat dr. Szabó Gergely ügyvéd foglalta össze.
2024-05-29 15:40:00
Az ingatlan.com májusi adatai, valamint az aktuális hazai ingatlanpiaci trendek alapján a money.hu összegyűjtötte, hol lehet érdemes most nyaralót vásárolni, és hogyan finanszírozható akár hitelből is egy balatoni víkendház.
2024-05-29 15:10:00
2024 I. negyedévének végén 56 ezer forint volt a normál használatú személygépkocsik kötelező gépjármű-felelősségbiztosításának átlagos éves díja, ez az összeg az előző negyedévi átlagot 7 százalékkal, az egy évvel korábbinál 11 százalékkal haladja meg – tájékoztatott a jegybank.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS