MNB: a Falcon-ügy érintettjei tegyenek feljelentést a rendőrségen

2023. 02. 22., 12:21

Az MNB a Falcon-ügyben továbbra is piacfelügyeleti eljárást folytat, a zár alá vett pénzeszközöket pedig – a vizsgálattal érintett, a gyanú szerint jogosulatlan tevékenységet végző piaci szereplők esetlegesen ettől eltérő tartalmú híresztelése ellenére – átadja a nyomozó hatóságnak. Aki a társaságoknak pénzt adott át, és azt nem kapta vissza, haladéktalanul jelentkezzen a rendőrségen. Az érintett cégek „vásárlási utalványaikra” három hónap alatt 100 százalékos garantált hozamot ígértek ügyfeleiknek, ami a jogosulatlan pénzügyi tevékenység mellett a csalás és piramisjáték szervezése gyanúját is felveti.

A Magyar Nemzeti Bank piacfelügyeleti eljárást folytat a Falcon Kereskedőház Kft., a Falcon Benefit Kft. és egy, az azok működésében közreműködő magánszemély kapcsán annak megállapítására, hogy végeznek, vagy végeztek-e üzletszerűen az MNB engedélye nélkül betét gyűjtésére és más visszafizetendő pénzeszköz nyilvánosságtól történő elfogadására, továbbá pénzügyi szolgáltatás közvetítésére vonatkozó tevékenységeket.

A jegybank a jogosulatlan – s akár a befektetőket megkárosító – tevékenység megakadályozására tavaly novemberben már feljelentést tett és a társaságokra vonatkozóan figyelmeztetést is közzétett honlapja Figyelmeztetések oldalán.

Piacfelügyeleti vizsgálatának lezárultáig ügyfélvédelmi okokból emellett azonnali hatállyal megtiltotta, hogy a társaságok és a magánszemély bármely, a jegybank engedélyéhez vagy regisztrációjához kötött tevékenységet végezzenek. A jegybank vizsgálata lezárásáig elrendelte a társaságok által használt www.falconkereskedohaz.hu címen működő honlap hozzáférhetetlenné tételét, illetve számos bankszámla zárolását is.

Mindezeket követően az MNB tudomására jutott, hogy a Falcon Benefit Kft. – az ideiglenes intézkedésről való tudomásszerzését megelőzően – új bankszámlákat nyitott. A számlaforgalmi adatok elemzése alapján a jegybank megállapította, hogy az ezekre beérkező jóváírások, kimenő terhelések szintén a társaságok piacfelügyeleti eljárásban vizsgált tevékenységéhez kötődnek. Így feltételezhető, hogy a társaságok – a jegybank korábbi azonnali tiltása ellenére – tovább folytatják jogosulatlan tevékenységüket. Emiatt az MNB végzéseiben az ügyfelek érdekeinek védelmében a tavalyi év végén elrendelte ezen bankszámlák zárolását is.

Az MNB-nek az időközben beszerzett információk alapján oka van feltételezni, hogy a korábban zárolt bankszámlákon elhelyezett pénzeszközök közelgő „visszaszolgáltatásáról”, az „erőteljesen fejlődő” tevékenység állítólagos legális folytathatóságáról, vagy éppen a korábbi befektetések különféle kriptoeszközökbe történő „átforgatásáról” az eljárásban vizsgált piaci szereplők, illetve az érdekkörükben eljáró személyek valótlan, hamis, a befektetőket hitegető információkat terjesztenek.

A jegybank a zárolt számlákon fellelhető pénzeszközöket – a vonatkozó jogszabályi rendelkezések alapján – a piacfelügyeleti eljárás során átadja a nyomozó hatóság részére. A vizsgált társaságoktól, illetve az érintett magánszemélytől származó, esetlegesen ettől eltérő tartalmú információk ellenére sem újabb szerződések kötése, sem a korábbi befektetések „átforgatása”, sem a korábban jellemzően hiányzó utalványok utólagos előállítása nem jelenti az MNB gyanúja szerint jogosulatlanul végzett tevékenység legalizálását és nem gyorsítja vagy segíti elő a korábbi befektetések visszaszerzését. Arra ugyanis csak a büntetőeljárásban polgári jogi igényt érvényesítve nyílik lehetőség.

A jegybank a piacfelügyeleti és a büntetőeljárás elősegítése érdekében ezért ismételten felhívja az érintett befektetők figyelmét, hogy aki a Falcon-ügyben érdemi információval rendelkezik, különösen, ha befektetési céllal pénzt adott át és azt nem kapta vissza, haladéktalanul tegyen feljelentést a Budapesti Rendőr-főkapitányság Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztályán és terjessze elő polgári jogi igényét.

Az MNB piacfelügyeleti eljárását határozattal zárja majd le, amelynek eredményét honlapján nyilvánosan közzéteszi. (MNB)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 24., 11:10
Az Európai Parlament 2024. április 24-én elfogadta a platformalapú munkavégzés munkakörülményeinek javításáról szóló irányelvét. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szemán Péter, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners munkajogi csoportjának vezetője foglalta össze.
2024-05-27 18:10:16
A menedzserszövetség Év Menedzsere Díj 2023. évi kitüntetettje Jelasity Radován, az Erste Bank elnök-vezérigazgatója lett. A szövetség 29. alkalommal rendezte meg az Év Menedzsere Díjátadót.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Izgalmas fejlesztések a Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karán: elektronikus szem, elektronikus orr és többféle szemkamera is helyet kapott az újonnan kialakított laboratóriumban.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS