MNB: a Falcon-ügy érintettjei tegyenek feljelentést a rendőrségen

2023. 02. 22., 12:21

Az MNB a Falcon-ügyben továbbra is piacfelügyeleti eljárást folytat, a zár alá vett pénzeszközöket pedig – a vizsgálattal érintett, a gyanú szerint jogosulatlan tevékenységet végző piaci szereplők esetlegesen ettől eltérő tartalmú híresztelése ellenére – átadja a nyomozó hatóságnak. Aki a társaságoknak pénzt adott át, és azt nem kapta vissza, haladéktalanul jelentkezzen a rendőrségen. Az érintett cégek „vásárlási utalványaikra” három hónap alatt 100 százalékos garantált hozamot ígértek ügyfeleiknek, ami a jogosulatlan pénzügyi tevékenység mellett a csalás és piramisjáték szervezése gyanúját is felveti.

A Magyar Nemzeti Bank piacfelügyeleti eljárást folytat a Falcon Kereskedőház Kft., a Falcon Benefit Kft. és egy, az azok működésében közreműködő magánszemély kapcsán annak megállapítására, hogy végeznek, vagy végeztek-e üzletszerűen az MNB engedélye nélkül betét gyűjtésére és más visszafizetendő pénzeszköz nyilvánosságtól történő elfogadására, továbbá pénzügyi szolgáltatás közvetítésére vonatkozó tevékenységeket.

A jegybank a jogosulatlan – s akár a befektetőket megkárosító – tevékenység megakadályozására tavaly novemberben már feljelentést tett és a társaságokra vonatkozóan figyelmeztetést is közzétett honlapja Figyelmeztetések oldalán.

Piacfelügyeleti vizsgálatának lezárultáig ügyfélvédelmi okokból emellett azonnali hatállyal megtiltotta, hogy a társaságok és a magánszemély bármely, a jegybank engedélyéhez vagy regisztrációjához kötött tevékenységet végezzenek. A jegybank vizsgálata lezárásáig elrendelte a társaságok által használt www.falconkereskedohaz.hu címen működő honlap hozzáférhetetlenné tételét, illetve számos bankszámla zárolását is.

Mindezeket követően az MNB tudomására jutott, hogy a Falcon Benefit Kft. – az ideiglenes intézkedésről való tudomásszerzését megelőzően – új bankszámlákat nyitott. A számlaforgalmi adatok elemzése alapján a jegybank megállapította, hogy az ezekre beérkező jóváírások, kimenő terhelések szintén a társaságok piacfelügyeleti eljárásban vizsgált tevékenységéhez kötődnek. Így feltételezhető, hogy a társaságok – a jegybank korábbi azonnali tiltása ellenére – tovább folytatják jogosulatlan tevékenységüket. Emiatt az MNB végzéseiben az ügyfelek érdekeinek védelmében a tavalyi év végén elrendelte ezen bankszámlák zárolását is.

Az MNB-nek az időközben beszerzett információk alapján oka van feltételezni, hogy a korábban zárolt bankszámlákon elhelyezett pénzeszközök közelgő „visszaszolgáltatásáról”, az „erőteljesen fejlődő” tevékenység állítólagos legális folytathatóságáról, vagy éppen a korábbi befektetések különféle kriptoeszközökbe történő „átforgatásáról” az eljárásban vizsgált piaci szereplők, illetve az érdekkörükben eljáró személyek valótlan, hamis, a befektetőket hitegető információkat terjesztenek.

A jegybank a zárolt számlákon fellelhető pénzeszközöket – a vonatkozó jogszabályi rendelkezések alapján – a piacfelügyeleti eljárás során átadja a nyomozó hatóság részére. A vizsgált társaságoktól, illetve az érintett magánszemélytől származó, esetlegesen ettől eltérő tartalmú információk ellenére sem újabb szerződések kötése, sem a korábbi befektetések „átforgatása”, sem a korábban jellemzően hiányzó utalványok utólagos előállítása nem jelenti az MNB gyanúja szerint jogosulatlanul végzett tevékenység legalizálását és nem gyorsítja vagy segíti elő a korábbi befektetések visszaszerzését. Arra ugyanis csak a büntetőeljárásban polgári jogi igényt érvényesítve nyílik lehetőség.

A jegybank a piacfelügyeleti és a büntetőeljárás elősegítése érdekében ezért ismételten felhívja az érintett befektetők figyelmét, hogy aki a Falcon-ügyben érdemi információval rendelkezik, különösen, ha befektetési céllal pénzt adott át és azt nem kapta vissza, haladéktalanul tegyen feljelentést a Budapesti Rendőr-főkapitányság Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztályán és terjessze elő polgári jogi igényét.

Az MNB piacfelügyeleti eljárását határozattal zárja majd le, amelynek eredményét honlapján nyilvánosan közzéteszi. (MNB)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-06-10 08:13:00
A 2013 óta futó kezdeményezés elsősorban bértámogatással ösztönzi a középiskolások, egyetemisták vakációs foglalkoztatását, ami érdemben segíti elő a fiatalok munkatapasztalat szerzését. Idén nyáron 3,5 milliárd forintos keretösszegre pályázhatnak a jogosultak.
2023-06-09 13:23:56
Sietniük kell azoknak, akik tervezik biztosítói megtakarítás elindítását, de még nem kötöttek szerződést. Ha mentesülni szeretnének a megtakarítások kamatjövedelmére kivetett 13 százalékos szociális hozzájárulási adó (szocho) alól, a megtakarítást a rendelet hatálybalépését megelőzően, legkésőbb június 30-ig el kell indítaniuk.
2023-06-09 12:23:00
Megjelent a NAV évkönyve, amely a 2022-es év legfontosabb adóhatósági eseményeit és statisztikáit foglalja össze. Kiderül többek között, hogy mennyi bírságot szabott ki az adóhatóság, és az is, hogy milyen hatékonysággal lehet megtámadni a határozatait. A legfontosabb és legtanulságosabb mutatókat a Jalsovszky iroda szedte csokorba.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Megkerülhetetlen cukrászlegendák, a csoki iránti szerelemből született friss kisvállalkozások, ékszerdobozhoz hasonlító helyiségek és nagypolgári miliő.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS