Kínából érkezik a veszélyes termékek több mint fele

2019. 04. 08., 17:10

Az Európai Bizottság közzétette 2018. évi jelentését a veszélyes termékek biztonsági riasztó rendszeréről („Safety Gate”, korábbi nevén „RAPEX”).

A jelentés szerint a hatóságok 2257 esetben riasztották egymást veszélyes termékekkel kapcsolatban. A játékok tartoztak a legtöbbször bejelentett termékek kategóriájába (31 százalék), ezt a gépjárművek követték (19 százalék), majd a ruházati, textil- és divatárucikkek (10 százalék), míg a leggyakrabban jelzett kockázatok a vegyi kockázathoz és a sérülésekhez (mindkettő 25 százalék) kapcsolódtak, és ezeket a gyermekek számára jelentett fulladásveszély követte a sorban (18 százalék).

Věra Jourová, a jogérvényesülésért, a fogyasztópolitikáért és a nemek közötti esélyegyenlőségért felelős biztos kijelentette: „A Safety Gate biztonsági riasztó rendszer az európaiak veszélyes termékektől való védelmének kulcsfontosságú eszköze, és tényleg jól működik. A jelentés szerint több mint 2000 riasztás és közel kétszer ennyi termékvisszahívás és forgalomból kivonás történt, ami a szabályok hatékony végrehajtását mutatja. Továbbra is együtt fogunk működni a nemzeti hatóságokkal és a harmadik országokkal az európai fogyasztók biztonságának érdekében.”

A termékvisszahívás az egyik leggyakoribb intézkedés a veszélyes termékek jelentette kockázatok csökkentésére, azonban a fogyasztóktól sikeresen visszajutó termékek aránya továbbra is általában véve alacsony szinten marad. Egy, a témában végzett új felmérés eredményei azt mutatják, hogy a válaszadók egyharmada tudatosan folytatja a visszahívott termékek használatát, ami arra enged következtetni, hogy a termék-visszahívásról szóló értesítések nem feltétlenül gyakorolnak jelentős hatást a fogyasztókra, és/vagy lehetséges, hogy a kockázatot nem eléggé egyértelműen közlik.

A feltárt veszélyes termékek több mint fele Kínából érkezik. A kínai hatóságokkal történő együttműködés a termékbiztonság terén továbbra is elsődleges fontosságú, de az eredmények vegyesek. Az Európai Bizottság folytatja a szoros együttműködést az illetékes kínai hatóságokkal ez ügyben. Ez magában foglalja annak tudatosítását is, hogy milyen termékbiztonsági előírásokat kell betartani, ha az uniós fogyasztók számára értékesítik a termékeket – olvasható a brüsszeli testület közleményében.

Safety Gate

A riasztási rendszer 2003 óta biztosítja, hogy a tagállamok és az Európai Bizottság a lehető legrövidebb időn belül értesüljenek az Európa bármely részén kereskedelmi forgalomból kivont és/vagy visszahívott, nem élelmiszer jellegű veszélyes termékekről. Ennek nyomán Unió-szerte megfelelő nyomonkövetési intézkedéseket hozhatnak (az értékesítés tilalma/leállítása, kereskedelmi forgalomból való kivonás, visszahívás vagy a behozatal vámhatóságok általi elutasítása). A „Rapid Alert System” (RAPEX) riasztási rendszer nevét az Európai Bizottság „Safety Gate”-re változtatta.

A Safety Gate biztonsági riasztó rendszer saját nyilvános honlappal rendelkezik, amely hozzáférést biztosít a rendszerben együttműködő nemzeti hatóságok által leadott riasztásokhoz közzétett heti frissítésekhez. Hetente körülbelül 50 riasztást rögzítenek és hoznak nyilvánosságra a weben.

A vállalkozások is használhatják a Business Gateway funkciót annak érdekében, hogy gyorsan és hatékonyan figyelmeztetni tudják a nemzeti hatóságokat az általuk forgalomba hozott, esetlegesen nem biztonságos termékekről. 

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-06-18 14:44:41
Ana Ros, a Hisa Franko étterem séfje megtarthatta három Michelin-csillagját, a David Zefran séf által vezetett Milka étterem megtarthatta két csillagját, az egycsillagos éttermek száma pedig hétről nyolcra emelkedett Szlovéniában.
2024-06-18 14:40:00
A jövedéki törvény szerint a jövedéki engedélyes kereskedő a beszerzéseiről, készletcsökkenéssel járó eseményekről, valamint a napi zárókészletéről – telephelyenként – folyamatosan elektronikus nyilvántartást vezet. Az adóhivatal rövid közleményben tisztázta, hogy a nyilvántartással szemben támasztott elvárások, valamint a folyamatos vezetés fogalma a következőképp értelmezendők az ellenőrzési gyakorlatban.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Ana Ros, a Hisa Franko étterem séfje megtarthatta három Michelin-csillagját, a David Zefran séf által vezetett Milka étterem megtarthatta két csillagját, az egycsillagos éttermek száma pedig hétről nyolcra emelkedett Szlovéniában.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS