Kínából érkezik a veszélyes termékek több mint fele

2019. 04. 08., 17:10

Az Európai Bizottság közzétette 2018. évi jelentését a veszélyes termékek biztonsági riasztó rendszeréről („Safety Gate”, korábbi nevén „RAPEX”).

A jelentés szerint a hatóságok 2257 esetben riasztották egymást veszélyes termékekkel kapcsolatban. A játékok tartoztak a legtöbbször bejelentett termékek kategóriájába (31 százalék), ezt a gépjárművek követték (19 százalék), majd a ruházati, textil- és divatárucikkek (10 százalék), míg a leggyakrabban jelzett kockázatok a vegyi kockázathoz és a sérülésekhez (mindkettő 25 százalék) kapcsolódtak, és ezeket a gyermekek számára jelentett fulladásveszély követte a sorban (18 százalék).

Věra Jourová, a jogérvényesülésért, a fogyasztópolitikáért és a nemek közötti esélyegyenlőségért felelős biztos kijelentette: „A Safety Gate biztonsági riasztó rendszer az európaiak veszélyes termékektől való védelmének kulcsfontosságú eszköze, és tényleg jól működik. A jelentés szerint több mint 2000 riasztás és közel kétszer ennyi termékvisszahívás és forgalomból kivonás történt, ami a szabályok hatékony végrehajtását mutatja. Továbbra is együtt fogunk működni a nemzeti hatóságokkal és a harmadik országokkal az európai fogyasztók biztonságának érdekében.”

A termékvisszahívás az egyik leggyakoribb intézkedés a veszélyes termékek jelentette kockázatok csökkentésére, azonban a fogyasztóktól sikeresen visszajutó termékek aránya továbbra is általában véve alacsony szinten marad. Egy, a témában végzett új felmérés eredményei azt mutatják, hogy a válaszadók egyharmada tudatosan folytatja a visszahívott termékek használatát, ami arra enged következtetni, hogy a termék-visszahívásról szóló értesítések nem feltétlenül gyakorolnak jelentős hatást a fogyasztókra, és/vagy lehetséges, hogy a kockázatot nem eléggé egyértelműen közlik.

A feltárt veszélyes termékek több mint fele Kínából érkezik. A kínai hatóságokkal történő együttműködés a termékbiztonság terén továbbra is elsődleges fontosságú, de az eredmények vegyesek. Az Európai Bizottság folytatja a szoros együttműködést az illetékes kínai hatóságokkal ez ügyben. Ez magában foglalja annak tudatosítását is, hogy milyen termékbiztonsági előírásokat kell betartani, ha az uniós fogyasztók számára értékesítik a termékeket – olvasható a brüsszeli testület közleményében.

Safety Gate

A riasztási rendszer 2003 óta biztosítja, hogy a tagállamok és az Európai Bizottság a lehető legrövidebb időn belül értesüljenek az Európa bármely részén kereskedelmi forgalomból kivont és/vagy visszahívott, nem élelmiszer jellegű veszélyes termékekről. Ennek nyomán Unió-szerte megfelelő nyomonkövetési intézkedéseket hozhatnak (az értékesítés tilalma/leállítása, kereskedelmi forgalomból való kivonás, visszahívás vagy a behozatal vámhatóságok általi elutasítása). A „Rapid Alert System” (RAPEX) riasztási rendszer nevét az Európai Bizottság „Safety Gate”-re változtatta.

A Safety Gate biztonsági riasztó rendszer saját nyilvános honlappal rendelkezik, amely hozzáférést biztosít a rendszerben együttműködő nemzeti hatóságok által leadott riasztásokhoz közzétett heti frissítésekhez. Hetente körülbelül 50 riasztást rögzítenek és hoznak nyilvánosságra a weben.

A vállalkozások is használhatják a Business Gateway funkciót annak érdekében, hogy gyorsan és hatékonyan figyelmeztetni tudják a nemzeti hatóságokat az általuk forgalomba hozott, esetlegesen nem biztonságos termékekről. 

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-09-21 21:51:00
Budapest után Siófok, Hajdúszoboszló, Hévíz, Balatonfüred, Bük, Zalakaros, Gyula, Sárvár, Szeged, Eger voltak a legnépszerűbb fürdővárosok az NTAK első féléves adata alapján – írja a turizmus.com.
2023-09-21 20:21:00
A debreceni lakáspiacon is jellemző a túlkínálat és a csökkenő forgalom, ezért a ténylegesen fizetni tudó vevők határozzák meg a piacot, azok az eladók tudják sikeresen értékesíteni a lakásukat, akik hajlandók az alkura, amely jelenleg elérheti akár a 10–15 százalékot is – mondta el Dupka Melinda, a Melinda Ingatlan tulajdonosa az ingatlan.com-nak.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egy igazán kreatív szakács, Szatmári Ferenc, alias Főzelékes Feri elárulja, hogyan építi forradalmi megoldásokkal a vállalkozását. A hartai gasztroblogger és influenszer több szakácskönyvvel a háta mögött, unokatestvérével közösen hívta életre a HIPPEACE főzelékbárt, amelynek alapjait a vásárlók is segítenek lerakni, közösségi finanszírozással. Ez az a helyzet, amikor a kedves vendég a receptet is hazaviheti az étteremből, de bőven van még újítás, amivel a franchise-ban szintén gondolkodó szakács előállt. Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
2023. 09. 04., 12:00
epizód: 2023 / 13   |   hossz: 27:16
Az epizódban cégvezető- és szervezetfejlesztésről, a munkahelyi kommunikáció gyógyításáról és csapatok összehangolásáról beszélgetünk Szopkó Beatrixszal. Az [eureka] consulting üzletágvezetője 20 év szakmai tapasztalattal rendezi vállalatok működési struktúráját és konfliktushelyzeteit, vagy hozza helyre a döntések lehetséges negatív következményeit.
2023. 08. 06., 10:25
epizód: 2023 / 12   |   hossz: 28:19
Vajon hogyan vizsgázunk napjainkban stresszkezelésből és időmenedzsmentből – pont akkor, amikor a karrierünkre gazdasági nehézségek lehetnek hatással? Hogyan segíthet ezen az irányított játék, az ún. gamifikált fejlesztési folyamat, és hogyan gyógyít vele munkahelyi közösségeket, döntéshozó stratégiákat, karrier és magánélet egyensúlyában keletkezett zavarokat a „Mit játsszunk?” vlog egyik vezetője, Győri-Nádai Réka? A kreatív szakembert a vállalati soft skill tréningek és a játszva megoldható céges folyamatok sajátosságairól is faggattuk.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS