A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal által vizsgált tizenhárom citromlé élelmiszerminőségi- és biztonsági szempontból megfelelt, de 8 esetben kisebb súlyú jelölési hibák miatt hatósági eljárás indult – tájékoztatott csütörtökön a Nébih.
A jelölési hibák közül kiemelte az élelmiszercímke szövegére vonatkozó minimális betűméret be nem tartását, a magyar nyelvű tápértékadatok feltüntetésének hiányát, az energiatartalom és a tápérték adatok szabálytalan megjelenítését, a tárolási feltétel elmulasztását és annak helytelen jelölését.
Egy terméknél a csomagoláson feltüntetett energiaérték és egyes tápanyagok mennyisége nem egyezett a termékspecifikációban megadott értékekkel.
A hivatal a jelölési hibák által érintett vállalkozókat figyelmeztetésben részesíti, és kötelezi a hibák javítására.
A Nébih Szupermenta programja keretében öt bio minősítésű és hét sűrítményből készült száz százalékos citromlét tesztelt.
A hivatal munkatársai többek között a növényvédő- és tartósítószerek jelenlétét, a termékek vitamin- és citromsav-tartalmát, valamint pH értékét vizsgálták.
A termékeket szakértő és laikus kóstolók pontozták a külső megjelenés, az állomány, a szín, az illat és az íz alapján. A tesztelt citromlevek közül a Limmi citromlé nyerte el a kóstolók tetszését, második lett a Sweet Valley terméke, míg harmadikként a CBA citromízesítőnek nevezett 100 százalékos citromleve végzett. (MTI)
Sikeresen megtartotta két Michelin-csillagos minősítését a tatai Platán és a budapesti Stand étterem, további nyolc vendéglátóhely pedig (köztük egy újonnan) egy Michelin-csillagot nyert el idén.
Az előadások több mint negyede a Paks II. atomerőmű-projekttel foglalkozott a Budapesten megrendezett Nukleáris Technikai Szimpóziumon.