Élelmiszerárstop: a közel ezer februári ellenőrzés kevesebb mint tizede tárt fel hibát

2022. 03. 01., 19:08

Mindössze 85 esetben akadtak kifogásolnivalóra az élelmiszerárstop betartását február elseje óta, tehát már egy teljes hónapja vizsgáló fogyasztóvédelmi szakemberek. A 977 hagyományos üzlet és webáruház döntő többsége mindenben megfelelt az előírásoknak, csökkentett áron kínálta az érintett termékeket, azokból elegendő készletet tartott raktáron. A mulasztókkal szemben megindult eljárásokból eddig huszonnégy zárult le bírság kiszabásával összesen több mint 4,5 millió forint értékben.

A kormány február elsejétől a tavaly október közepi szinten rögzítette a kristálycukor, a búzafinomliszt, a napraforgó-étolaj, a sertéscomb, a csirkemell, a csirkefarhát és a 2,8 százalékos UHT tehéntej legmagasabb árát. Februárban 958 üzletben végeztek helyszíni ellenőrzést a kormányhivatalok szakemberei. Ötvenegy bolt a hatóságinál magasabb árat alkalmazott, tizennyolc nem biztosította a megfelelő mennyiséget az érintett élelmiszerekből. Mindkét hiányosság leggyakrabban az étolajjal kapcsolatban fordult elő. Tizenhét kereskedés nem vagy nem az előírt méretben helyezte ki az élelmiszerárstopról szóló tájékoztatást. A mulasztások jelentős részét a helyszíni ellenőrzések ideje alatt kiigazították a kereskedők, ezzel azonban nem mentesülnek a szigorú következmények alól.

Cseresnyés Péter kereskedelempolitikáért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkár elmondta: „Három bírság éri el a milliós szintet, az összes kiszabott szankció közel kétharmadát ezek teszik ki. A nagyobb tételeket jellemzően a jogsértők által kiszolgált szélesebb vevőkör indokolja. Az ellenőrzéseket tavasszal is folytatjuk, hogy az élelmiszerárstop mindenhol megvalósuljon, a családok és idősek mindenütt olcsóbban vásárolhassák meg a nagy mennyiségben fogyó termékeket.” (ITM)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-09-29 20:10:00
A korábbi éveket jelentősen meghaladó számú jelölés érkezett az idei Prima Primissima díjra. A tudomány, művészet, sport, oktatás és ismeretterjesztés terén kiemelkedő munkássággal bíró jelölteknek odaítélt elismerést december elején adják át a Művészetek Palotájában.
2023-09-29 16:50:00
A rossz egyéni döntéseket jobb elkerülni, ennek pedig a legjobb módja, ha a felnövekvő generáció már az iskolában elsajátítja a pénz használatának alapjait, a pénzügyi rendszer lényegét, a takarékosságot és a saját erőforrásainkkal való gazdálkodást – mondta Varga Mihály a Pénzügyi Tudatosság Fejlesztéséért Díj átadóünnepségén.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Nem drága a csapatépítés, ha a dolgozók napi béréhez viszonyítjuk, de nem az étel, az ital és maga az esemény a fontos, hanem az, hogy mit hozunk ki a résztvevőkből. A látens távozóktól az elkerülhető fluktuáción át a jutalmazás-elismerés egyensúlyáig – íme, a recept ahhoz, hogy egy nyelvet beszéljen dolgozó és munkáltató. A következetes, tervszerű vállalati fejlődéshez vezető útról Kalmár Pétert, az [eureka] Consulting & Games alapító-vezérigazgatóját kérdeztük.
Egy igazán kreatív szakács, Szatmári Ferenc, alias Főzelékes Feri elárulja, hogyan építi forradalmi megoldásokkal a vállalkozását. A hartai gasztroblogger és influenszer több szakácskönyvvel a háta mögött, unokatestvérével közösen hívta életre a HIPPEACE főzelékbárt, amelynek alapjait a vásárlók is segítenek lerakni, közösségi finanszírozással. Ez az a helyzet, amikor a kedves vendég a receptet is hazaviheti az étteremből, de bőven van még újítás, amivel a franchise-ban szintén gondolkodó szakács előállt. Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
2023. 08. 06., 10:25
epizód: 2023 / 12   |   hossz: 28:19
Vajon hogyan vizsgázunk napjainkban stresszkezelésből és időmenedzsmentből – pont akkor, amikor a karrierünkre gazdasági nehézségek lehetnek hatással? Hogyan segíthet ezen az irányított játék, az ún. gamifikált fejlesztési folyamat, és hogyan gyógyít vele munkahelyi közösségeket, döntéshozó stratégiákat, karrier és magánélet egyensúlyában keletkezett zavarokat a „Mit játsszunk?” vlog egyik vezetője, Győri-Nádai Réka? A kreatív szakembert a vállalati soft skill tréningek és a játszva megoldható céges folyamatok sajátosságairól is faggattuk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS