Az MNB zárolta a Falcon számláit és blokkolta a honlapját

Az MNB zárolta a Falcon számláit és blokkolta a honlapját
2022. 11. 04., 13:18

Az MNB piacfelügyeleti vizsgálatának lezárásáig azonnali hatállyal megtiltotta a Falcon Kereskedőház Kft.-nek, a Falcon Benefit Kft.-nek és egy magánszemélynek, hogy bármely, az MNB engedélyéhez vagy bejelentéshez kötött tevékenységet végezzenek. A jegybank a jogosulatlan tevékenységek megakadályozása érdekében a piacfelügyeleti eszköztár több elemének egyidejű alkalmazásáról – azonnali tiltás mellett honlapblokkolásról, számlazárolásról – döntött. Aki az érintett társaságok tevékenységéről érdemi információval rendelkezik, különösen, ha befektetési céllal pénzt adott át és azt nem kapta vissza, jelentkezzen az MNB feljelentése alapján büntetőeljárást folytató BRFK-nál vagy az MNB-nél.

A Magyar Nemzeti Bank előzetes bejelentés nélkül 2 fővárosi helyszínen, továbbá Pécsett és Debrecenben – próbaügyletkötést is magába foglaló – helyszíni ellenőrzéseket tartott hivatalból indított piacfelügyeleti eljárása részeként a budapesti székhelyű, a www.falconkereskedohaz.hu címen elérhető honlapot is működtető Falcon Kereskedőház Kft. és a Falcon Benefit Kft., valamint az azok tevékenységében érdemben közreműködő magánszemély tevékenységének áttekintésére.

A vizsgálat célja annak megállapítása, hogy a társaságok és a magánszemély végzett-e üzletszerűen – a hitelintézetekről és a pénzügyi vállalkozásokról szóló törvény (Hpt.) szerint az MNB engedélyéhez kötött – „betét gyűjtése és más visszafizetendő pénzeszköz nyilvánosságtól történő elfogadása” és „pénzügyi szolgáltatás közvetítése” tevékenységeket.

A jegybank eddigi adatai szerint a Falcon Kereskedőház Kft. és a Falcon Benefit Kft. úgynevezett „Utalvány vásárlási szerződés”-t kötött számos befektetővel. Ebben arra vállaltak kötelezettséget, hogy amennyiben a befektető az általa féláron vásárolt utalványokat nem használja fel, ez esetben – jellemzően három hónap elteltét követően – azok névértékét, azaz a befektetők által átadott összeg kétszeresét fizetik vissza. Emellett egy úgynevezett „Utalvány kezelési megbízás” elnevezésű megállapodást is aláírtak a velük kapcsolatba kerülő személyekkel, melyben a befektetők díjazás ellenében megbízták a társaságokat, hogy az általuk vásárolt Falcon utalványokat „megőrizzék, kezeljék”.

Mivel az MNB rendelkezésére álló információk szerint az utalványokat jelenleg egyetlen szolgáltatónál sem lehet felhasználni, továbbá a befektetők az utalványokra jellemzően eleve nem is tartottak igényt, az MNB-nek oka van feltételezni, hogy az utalványokra történő hivatkozás csupán az engedély nélküli forrásgyűjtési tevékenység leplezésére szolgált. Mivel a három hónapra ígért 100%-os garantált hozam irreálisnak tekinthető, ezért az MNB rendelkezésére álló adatok – a jogosulatlan pénzügyi tevékenység mellett – annak a lehetőségét is felvetik, hogy a vizsgált konstrukció eleve csalásra, illetve piramisjáték szervezésére irányult.

A társaságok és a magánszemély nem rendelkeznek sem a pénzügyi szolgáltatás közvetítése, sem pedig a más visszafizetendő pénzeszköz nyilvánosságtól történő elfogadása pénzügyi szolgáltatási tevékenység végzésére jogosító MNB engedéllyel. Az MNB ezért a társaságokra vonatkozóan figyelmeztetést is közzétett honlapja Figyelmeztetések menüpontjában.

A vizsgált tevékenység rendkívül kiterjedt, a már beszerzett bizonyítékok alapján a társaságok, illetve a magánszemély együttesen mintegy 4-5 ezer hazai befektetővel léptek kapcsolatba.

A jegybank ezért november 4-én közzétett végzésében piacfelügyeleti vizsgálatának lezárultáig ügyfélvédelmi okokból azonnali hatállyal megtiltotta a Falcon Kereskedőház Kft.-nek, a Falcon Benefit Kft.-nek, illetve a magánszemélynek, hogy bármely, a jegybank engedélyéhez vagy regisztrációjához kötött tevékenységet végezzenek.

Az MNB eltiltó végzése alapján a jogosulatlan szereplőknek – többek között – a tevékenységük népszerűsítésére alkalmas honlapjuk működtetésével is fel kell hagyniuk. Mivel azonban az MNB korábbi piacfelügyeleti tapasztalatai alapján erre önkéntesen jellemzően nem került sor, ezért az MNB a múlt évben jogszabály-módosítást kezdeményezett. Az ennek nyomán hatályba lépett új szabályok alapján az MNB a befektetők érdekeinek megóvása érdekében elrendelheti a jogosulatlan tevékenységre vonatkozó adatokat tartalmazó honlap ideiglenes hozzáférhetetlenné tételét.

Ezen döntés kötelezettje valamennyi elektronikus hírközlési szolgáltató, végrehajtását a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság szervezi. A befektetők védelme érdekében első ízben jelen ügyben rendelte el az MNB a társaságok által használt www.falconkereskedohaz.hu címen működő honlap ideiglenes hozzáférhetetlenné tételét. Ezen intézkedés technikai végrehajtása jelenleg is folyamatban van.

Emellett az MNB – az érintett bankokkal koordinálva – számos bankszámla zárolását is elrendelte, ezáltal mintegy 2 milliárd forintot biztosítva az érintett társaságok, illetve a magánszemély tevékenysége okán esetlegesen kárt szenvedő befektetők későbbi kártalanításához. Az MNB korábbi feljelentése alapján már folyamatban lévő nyomozásra tekintettel az MNB a zár alá vett pénzeszközöket – a vonatkozó jogszabályi rendelkezések alapján – átadja a nyomozó hatóságnak.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztályával való hatékony együttműködés jegyében az MNB által foganatosított helyszíni ellenőrzéseken már a nyomozó hatóság munkatársai is részt vettek. Az MNB a piacfelügyeleti és a büntetőeljárás elősegítése érdekében ezúton kéri, hogy aki az érintett társaságok tevékenységéről érdemi információval rendelkezik, különösen, ha befektetési céllal pénzt adott át és azt nem kapta vissza, jelentkezzen a BRFK-nál vagy az MNB-nél.

Ha a társaságok és a magánszemély tevékenységét a piacfelügyeleti vizsgálat alatt továbbra is folytatná, azt a jegybank a rosszhiszeműség bizonyítékaként, így súlyosító körülményként értékelhetné az ügy érdemi megítélésekor. Az MNB piacfelügyeleti eljárását határozattal zárja majd le, amelynek eredményét honlapján nyilvánosan közzéteszi.

Magyar Nemzeti Bank

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS