A GVH is jóváhagyta a Metának adott európai zöld jelzést

2022. 02. 07., 19:08

Az Európai Bizottság feltételek előírása mellett járult hozzá, hogy a Facebookot is üzemeltető Meta irányítást szerezzen a Kustomer, egy feltörekvő ügyfélkapcsolat-kezelő szoftvercég felett. A magyar piacokat is érintő tranzakció versenyhatásainak értékelésében a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) is közreműködött.

Az Európai Bizottság kötelezettségek előírása mellett jóváhagyta, hogy a Meta Inc. irányítást szerezzen a Kustomer Inc. felett. A vevő a Facebook, a WhatsApp, az Instagram és a Messenger anyavállalata; a szintén amerikai Kustomer pedig egy kicsi, innovatív és gyorsan növekvő szereplő az ügyfélkapcsolat-kezelő (CRM) szoftverek piacán. Ezek lényege, hogy egyetlen átlátható felületbe integrálják a különböző kommunikációs csatornákat (pl. telefon, e-mail, SMS, WhatsApp, Messenger vagy Instagram stb.) és az ügyfélkapcsolatok kezeléséhez szükséges információkat (pl. vásárlás előzményeit, visszatérítéseket, panaszokat), ezzel könnyítve a cégek számára a fogyasztókkal való érintkezést.

Az összefonódás olyan tagállami áttétel révén került az Európai Unió Bizottsága elé, melynek célja a digitális piacokat érintő összefonódások versenyhatásainak alaposabb vizsgálata. A Bizottság által lefolytatott eljárások során a tagállami hatóságok is részt vesznek a lehetséges versenyhatások értékelésének folyamatában. Az uniós versenyhivatalok – így a magyar nemzeti versenyhatóság is – egy ún. Tanácsadó Bizottságon keresztül működnek közre az eljárásban, és szavaznak a Bizottság döntéstervezetéről. A GVH így az uniós szintű döntéshozatal során is minden esetben gondoskodik arról, hogy megfelelően figyelembe vegyék a tranzakciók magyar piacokra és fogyasztókra gyakorolt hatásait.

A Bizottság a részletes vizsgálatot követően kötelezettség előírása mellett engedélyezte az összefonódást. A Meta a versenyaggályok orvoslása érdekében vállalta, hogy legalább 10 évig megkülönböztetésmentes hozzáférést biztosít minden ügyfélkapcsolat-kezelő szoftver szolgáltató számára a kommunikációs csatornái integrálásához szükséges informatikai felületekhez. Erre is figyelemmel – más versenyhatóságok mellett – a GVH is hozzájárult a Bizottság döntésének elfogadásához. (GVH Sajtóiroda)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-03-04 15:10:44
Januárban nagyon felpörögtek a lakáshitelek, a babaváró támogatás viszont csúnyán visszaesett a megemelt hitelösszeg dacára. A személyi kölcsönök csúcsot döntöttek, a bankszámlák egyenlege viszont bezuhant. Egyre kisebb a különbség a lakossági hitel- és betétállomány között – derül ki a Bank360.hu elemzéséből.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 03. 04., 13:25
epizód: 2024 / 5   |   hossz: 25:08
A home office elterjedésével és a munkához való viszonyunk változásával átalakult a hozzáállásunk az öltözködéshez, pedig a „business look” törvényei állandók, ahogy a kapcsolatépítésben betöltött szerepe is. Frank Patrícia stylist, stílus- és színtanácsadó szerint bár a formális öltözködés megőrizte a jelentőségét jó néhány – például pénzügyi és jogi – területen, a kreatívabb üzletágakban mostanra inkább egyfajta laza elegancia érvényesül. Ebben az esetben sem mindegy viszont, hogy milyen hatást váltunk ki a potenciális partnerünkből vagy munkáltatónkból a kritikusan fontos első hét másodpercben. Nagy üzletek és karrierek torpanhatnak meg, egyébként jól betartható, csak éppen nem túl közismert megjelenési szabályok figyelmen kívül hagyása miatt. Te ne kövesd el ugyanezt a hibát – Frank Patrícia itt segít!
A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS