Űrforgalom-irányítás: műhold-ütközésektől tart az Európai Tanács

Űrforgalom-irányítás: műhold-ütközésektől tart az Európai Tanács
2023. 12. 11., 13:10

„Amennyiben nem kerül sor intézkedésekre, várhatóan drasztikusan megnő annak a valószínűsége, hogy a műholdak ütközés következtében súlyos károkat szenvednek vagy megsemmisülnek” – olvasható az Európai Tanács közleményében.

Az Európai Tanács következtetéseket fogadott el „Űrforgalom-irányítás: az aktuális helyzet” címmel. A következtetésekben a Tanács a Föld körüli űr fokozódó zsúfoltsága miatti kihívásokkal foglalkozik, valamint kitér annak szükségszerűségére, hogy egy közös megközelítés révén garantálni lehessen a biztonságos és fenntartható európai űrpolitikát.

„Az űrpolitika a sci-fi műfajából kilépve immár mindennapi életünk részévé vált, legyen szó akár a televíziózásról, az éghajlatváltozás nyomon követéséről vagy az aratás napjának megválasztásáról. A világűrhöz való hozzáférés a jövőben nyitott stratégiai autonómiánk alapvető feltétele lesz. A ma elfogadott következtetések megmutatják, miként lehet biztonságos és fenntartható módon biztosítani Európa jelenlétét a bolygónk körüli űrben” – idéz a Tanács közleménye Diana Morant Ripoll spanyol tudományügyi, innovációs és egyetemekért felelős minisztert.

– A Tanács a következtetésekben hangsúlyozza, hogy sürgősen ki kell dolgozni egy az űrforgalom-irányításra vonatkozó uniós megközelítést, amely hozzá fog járulni a világűr biztonságához, fenntarthatóságához és védettségéhez – egyúttal üdvözli az eddig elért eredményeket.
– A Tanács emellett kiemeli az űrmegfigyelést és a Föld körüli pályán haladó objektumok nyomon követését (SST) végző uniós rendszer szerepét, amely egy földi érzékelőket tartalmazó hálózatot működtet az űrobjektumok feltérképezése és nyomon követése céljából, egyúttal pedig szorgalmazza az űrszemét csökkentésére irányuló szolgáltatások kidolgozását. Az uniós SST-rendszer alapvető szerepet játszik majd Európa stratégiai autonómiájának megerősítésében. A Tanács a következtetésekben felszólítja a tagállamokat és az ipart a meglévő uniós SST-szolgáltatások továbbfejlesztésére és a K+F e téren való ösztönzésére.

Az űrforgalom-irányítás

Az űrforgalom-irányítás azon eszközök és szabályok összessége, amelyek arra irányulnak, hogy a Föld körüli pályához és a világűrhöz való hozzáférés, az ottani tevékenységek végzése, valamint az onnan való visszatérés biztonságos, fenntartható és védett módon történjen. Az űrpolitikában azóta élvez kiemelt fontosságot az űrforgalom-irányítás, amióta a világűrben folyamatosan emelkedik a műholdak száma és az űrszemét mennyisége. Egyes becslések szerint jelenleg több mint egymillió darab, 1 cm-nél nagyobb méretű űrszemét kering a Föld körül, és az elkövetkező évtized során várhatóan több mint 50 ezer újabb műhold kerül majd fellövésre. A világűrben emiatt keletkező zsúfoltság veszélyezteti az EU és a tagállamok űrtechnológiai eszközeinek biztonságát és rezilienciáját. Amennyiben nem kerül sor intézkedésekre, várhatóan drasztikusan megnő annak a valószínűsége, hogy a műholdak ütközés következtében súlyos károkat szenvednek vagy megsemmisülnek.

További információk

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS