„Európa-bajnok” a decemberi magyar infláció

„Európa-bajnok” a decemberi magyar infláció
2023. 01. 18., 12:53

A novemberi 11,1 százalékról 2022 decemberében 10,4 százalékra csökkent az átlagos éves infláció az Európai Unióban – tájékoztatott az Eurostat.

Az egységes, uniós módszertan szerint számított éves ráta (HICP) Magyarországon volt a legmagasabb, 25 százalék. (A KSH módszertana szerint „csak” 24,5 százalékos volt az év végi infláció.)

A 20 százalékos ütemet csupán Lettország (20,7 százalék) és Litvánia (20,0 százalék) érte el, Észtország 17,5 százalékkal „szorult le a dobogóról”.

A balti államok után „a visegrádi hármak” következnek: Csehország (16,8 százalék), Lengyelország (15,3 százalék) és Szlovákia (14,3 százalék).

A horvát kuna 12,7 százalékos inflációval adta át a stafétát az eurónak.

Ha a „háborús-szankciós” magyar ráta feleekkora lenne (azaz 12,5 százalék), akkor az említetteken kívül már csak a 14,3 százalékos román és a 13,1 százalékos bolgár adat előzné meg.

A legnagyobb uniós gazdaságokban a következőképpen alakult az éves infláció 2022 utolsó hónapjában:
– Spanyolországban (az egy hónappal korábbi 6,7 százalékról) 5,5 százalékra csökkent, ami az egész EU-ban a legalacsonyabb adat);
– Franciaországban 6,7 százalék (ez a harmadik legalacsonyabb az unióban, a második a 6,2 százalékos luxemburgi mutató);
– Németországban 9,6 százalék;
– Olaszországban pedig 12,3 százalék volt.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 16., 15:40
Az inflációérzékelés továbbra is jelen van hazai vállalkozásoknál, miközben a munkaerőpiaci hangulat tartósnak látszik. Talán a beruházások volumene is visszaáll az egy évvel ezelőtti szintre – hangzott el a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) üzleti hangulat-indexének második negyedéves felmérésének eredményeit bemutató beszélgetésen.
2024-07-20 11:10:09
A kötelező biztosítások számához képest csökkent a károk gyakorisága, amiben a legtöbbet futó trolik, kamionok és csuklós buszok az éllovasok.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A szeptemberben induló qvik elektronikus fizetési alternatíva szolgáltatási díjtól és tranzakciós illetéktől mentesen, egyfajta átutalási formaként nyújthat kedvezőbb feltételeket a vevőknek, míg a boltok, webáruházak is jobban járnak vele – állítja ebben az epizódban Luspay Miklós. A Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi infrastruktúrák és pénzforgalom igazgatóságának vezetője egyértelművé tette: az új rendszernek fontos célja a banki verseny élénkítése, amit kiválóan szolgálhat a bankkártyától független, számlák közötti, azonnali, biztonságos és olcsó fizetési megoldást kínáló qvik infrastruktúra. Hogyan teheti ez könnyebbé mindenki életét?
2024. 07. 03., 08:25
epizód: 2024 / 13   |   hossz: 20:51
Az OFA Nonprofit Kft. „Az év felelős foglalkoztatója” pályázat keretében évről évre összegyűjti és díjazza azokat a hazai munkáltatókat, akik kiemelkedő tevékenységet folytatnak a foglalkoztatás területén. A cég közzé is teszi azokat a jó gyakorlatokat, amelyek hozzájárulnak a terület fejlődéséhez. A díjakat, amelyekre 2024-ben július 19-ig lehet pályázni, öt kategóriában osztják ki: kisvállalkozások, középvállalkozások, nagyvállalatok I-II., illetve egyéb gazdálkodó szervezetek. Kiosztanak különdíjakat is, amelyek különösen érdekesek, hiszen gyakran olyan innovatív ötleteket takarnak, amelyeket nem feltétlenül a pénz motivált – mondta el Endrész Alexandra programvezető.
2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS