Online is kérelmezhető lesz a schengeni vízum

2023. 11. 14., 10:40

Az Európai Unió Tanácsa új szabályokat fogadott el, amelyek lehetővé teszik majd a schengeni térségbe utazni szándékozók számára, hogy online nyújtsák be a vízumkérelmet.

A schengeni térség 27 olyan európai országból álló övezetet jelent, amelyek egy sor különböző típusú belső határellenőrzést eltöröltek – emlékeztet a Tanács közleménye.

„A schengeni vízum online kérelmezésének lehetősége nagy előrelépés lesz mind a polgárok, mind a kérelmek feldolgozása szempontjából. Egyszerűsíti majd a kérelmezési folyamatot az utazók számára, ezzel egyidejűleg pedig csökkenteni fogja a nemzeti közigazgatásokra nehezedő terheket, amelyek így gyorsabban és hatékonyabban tudnak majd reagálni” – üdvözölte a döntést Fernando Grande-Marlaska Gómez, ügyvezető spanyol belügyminiszter.

A Tanács által elfogadott két rendelet:
– uniós vízumkérelmezési platformot fog létrehozni. Néhány kivételtől eltekintve valamennyi schengeni vízumkérelmet ezen a platformon keresztül kell majd benyújtani. A platformon a vízumkérelmezők bevihetik az összes vonatkozó adatot, feltölthetik úti okmányaik és igazoló dokumentumaik elektronikus másolatát, valamint befizethetik a vízumdíjat;
– feleslegessé teszi a konzulátuson való személyes megjelenést. A konzulátuson főszabály szerint csak azon személyeknek kell majd megjelenniük, akik első alkalommal kívánnak vízumot kérelmezni, akiknek a rendszerben rögzített biometrikus adatai érvénytelenné váltak, valamint akik új úti okmánnyal rendelkeznek;
– a jelenlegi vízumbélyeget kriptográfiai aláírással ellátott vonalkóddal helyettesíti

Az aláírást követően a két rendeletet kihirdetik az Európai Unió Hivatalos Lapjában, és azok a kihirdetésüket követő huszadik napon hatályba lépnek. Az új szabályok alkalmazásának kezdőnapjáról akkor születik majd döntés, amikor a vízumplatformmal és a digitális vízummal kapcsolatos technikai munka lezárult.

Az EU vízumpolitikájáról további információk itt olvashatók.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 24., 11:10
Az Európai Parlament 2024. április 24-én elfogadta a platformalapú munkavégzés munkakörülményeinek javításáról szóló irányelvét. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szemán Péter, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners munkajogi csoportjának vezetője foglalta össze.
2024-05-25 16:44:25
13 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak a vendéglátóhelyek, elsőként az egész évben nyitva tartó, vidéki éttermeknek nyílik meg a lehetőség május 27-től.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  Rovathírek: GUSTO

13 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak a vendéglátóhelyek, elsőként az egész évben nyitva tartó, vidéki éttermeknek nyílik meg a lehetőség május 27-től.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS