LIFE: 171 új európai projekt kap közel 400 millió eurónyi támogatást

2023. 11. 15., 17:10

Az Európai Bizottság 171 új projektet hagyott jóvá a LIFE környezetvédelmi és éghajlat-politikai programkeretében, amelyek összértéke meghaladja a 396 millió eurót.

A program társfinanszírozási igényeinek köszönhetően összesen több mint 722 millió euró beruházást mozgósít, ami 28,5 százalékos növekedést jelent a tavalyi évhez képest. Szinte valamennyi uniós ország projektjei uniós támogatásban részesülnek a következő alprogramok keretében:
– természet és biológiai sokféleség;
– körforgásos gazdaság és életminőség;
– az éghajlatváltozás mérséklése és az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás;
– tiszta energiára való átállás.

A LIFE projektek hozzájárulnak az európai zöld megállapodás éghajlat-, energia- és környezetvédelmi céljainak széles körű megvalósításához, beleértve az EU azon célkitűzését is, hogy 2050-ra klímasemlegessé váljon. Támogatják a biológiai sokféleséget, javítják az európaiak életminőségét a szennyező anyagok és az üvegházhatásúgáz-kibocsátás csökkentése révén, erősítik a körforgásos gazdaságot és az éghajlatváltozás hatásaival szembeni rezilienciát, valamint Európa-szerte felgyorsítják a tiszta energiára való átállást– olvasható a Bizottság közleményében.

31 éves fennállása alatt a LIFE program több mint 6000 környezetvédelmi és éghajlat-politikai projektet társfinanszírozott az EU-ban és a társult országokban. A most bejelentett 171 projektet több mint 751 pályázat közül választották ki, amelyeket a 2022 májusában közzétett LIFE 2022 pályázati felhívás keretében nyújtottak be.

Az Európai Bizottság a 2021–2027-es időszakban csaknem 60 százalékkal növelte a LIFE program finanszírozását, ami 5,43 milliárd eurót tett ki. A LIFE program keretében finanszírozott támogatásokat az Európai Éghajlat-politikai Infrastruktúra és Környezetvédelmi Végrehajtó Ügynökség (CINEA) kezeli.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-12-01 18:40:00
Az MNB összesen 15 millió forint bírságot szabott ki a K&H Biztosító Zrt.-re, többek között a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási szerződések állománykezelésével összefüggő, egyes élet- és nem-életbiztosítási termékek biztosítási feltételeihez kapcsolódó informatikai biztonsági, illetve a vállalatirányítási területet érintő hiányosságok miatt.
2023-12-01 17:55:00
„Az AI rendszerek kiváló eszközök lehetnek az auditori munka során, mivel segíthetnek a hatékonyabb kommunikációban, információgyűjtésben és problémamegoldásban – a szakértő könnyvizsgálót azonban nem tudják helyettesíteni.”

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS