LIFE: 171 új európai projekt kap közel 400 millió eurónyi támogatást

2023. 11. 15., 17:10

Az Európai Bizottság 171 új projektet hagyott jóvá a LIFE környezetvédelmi és éghajlat-politikai programkeretében, amelyek összértéke meghaladja a 396 millió eurót.

A program társfinanszírozási igényeinek köszönhetően összesen több mint 722 millió euró beruházást mozgósít, ami 28,5 százalékos növekedést jelent a tavalyi évhez képest. Szinte valamennyi uniós ország projektjei uniós támogatásban részesülnek a következő alprogramok keretében:
– természet és biológiai sokféleség;
– körforgásos gazdaság és életminőség;
– az éghajlatváltozás mérséklése és az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás;
– tiszta energiára való átállás.

A LIFE projektek hozzájárulnak az európai zöld megállapodás éghajlat-, energia- és környezetvédelmi céljainak széles körű megvalósításához, beleértve az EU azon célkitűzését is, hogy 2050-ra klímasemlegessé váljon. Támogatják a biológiai sokféleséget, javítják az európaiak életminőségét a szennyező anyagok és az üvegházhatásúgáz-kibocsátás csökkentése révén, erősítik a körforgásos gazdaságot és az éghajlatváltozás hatásaival szembeni rezilienciát, valamint Európa-szerte felgyorsítják a tiszta energiára való átállást– olvasható a Bizottság közleményében.

31 éves fennállása alatt a LIFE program több mint 6000 környezetvédelmi és éghajlat-politikai projektet társfinanszírozott az EU-ban és a társult országokban. A most bejelentett 171 projektet több mint 751 pályázat közül választották ki, amelyeket a 2022 májusában közzétett LIFE 2022 pályázati felhívás keretében nyújtottak be.

Az Európai Bizottság a 2021–2027-es időszakban csaknem 60 százalékkal növelte a LIFE program finanszírozását, ami 5,43 milliárd eurót tett ki. A LIFE program keretében finanszírozott támogatásokat az Európai Éghajlat-politikai Infrastruktúra és Környezetvédelmi Végrehajtó Ügynökség (CINEA) kezeli.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 16., 09:10
Kötelezővé teheti a munkáltató a túlórát? Van beleszólása a munkavállalónak a kötelező túlóra elrendelésébe? Megtagadhatja a munkavállaló a túlórázást vagy minden esetben köteles eleget tenni a munkáltató ilyen irányú utasításának? A kérdésekre dr. Kocsis Gergely ügyvéd válaszol.
2024-04-19 20:10:18
A 2023-2027. közötti időszakra vonatkozó, magyar Közös Agrárpolitika Stratégiai Tervvel összefüggő információk megújult formában új honlapon, a kap.gov.hu oldalon érhetőek el.
2024-04-19 17:10:00
A kutatás-fejlesztés nyomán létrejövő szellemi alkotások hatékony védelmének és hasznosításának elősegítése a célja a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala és a HUN-REN Magyar Kutatási Hálózat megújított együttműködésének.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS

Az Országos Atomenergia Hivatal elindította Instagram oldalát, amelynek célja az ismeretterjesztés: rövid, szórakoztató posztok formájában mutatja be az atomenergia és annak békés célú alkalmazásához kapcsolódó érdekességeket elsősorban a diákoknak, illetve mindenkinek, aki az atomenergia iránt érdeklődik.