Ipari árak: az uniós átlag 18-szorosa volt a magyarországi drágulás áprilisban

Ipari árak: az uniós átlag 18-szorosa volt a magyarországi drágulás áprilisban
2023. 06. 05., 11:13

Márciushoz viszonyítva 2,9 százalékkal csökkentek, az egy évvel korábbinál így már csupán 2,3 százalékkal voltak magasabbak az ipari termelői árak 2023 áprilisában az Európai Unóban.

Az Eurostat tájékoztatása szerint a nem tartós fogyasztási cikkek termelői árai uniós átlagban 11,3 százalékkal haladták meg a 2022. áprilisi szintet, a tartós fogyasztási cikkek esetében 7,0, a beruházási javak körében 6,1 százalékos volt a drágulás. A továbbfelhasználásra szánt cikkek termelői árai 1,5 százalékkal nőttek, az energiaágazatban 5,6 százalékos volt az áremelkedés.

A legnagyobb éves (belföldi) termelőiár-növekedéseket Magyarországon (41,7 százalék), Lettországban (22,7 százalék) és Szlovákiában (18,2 százalék) és regisztrálták. Hét tagállamban éves szinten is csökkent az átlagos termelői árszint, a legnagyobb mértékben Írországban (mínusz 21,4 százalék), Görögországban (mínusz 13,1 százalék) és Belgiumban (mínusz 6,8 százalék).

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-06-12 21:10:35
Csak a személyre szabott és élményalapú munkahelyek képesek hosszú távon megtartani az értékes munkaerőt – hangzott el a FIVOSZ hétfői HR-konferenciáján, ahol panelbeszélgetésen keresték a választ arra, hogy milyen az ideális munkahely 2024-ben.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS