Ipari termelői árak: 2022 végén is Magyarország volt a drágulás „Európa-bajnoka”

2023. 02. 03., 16:13

A novemberi 27,4 százalék után 2022 decemberében 25,2 százalékkal voltak magasabbak az ipari termelői árak az Európai Unióban, mint egy évvel korábban.

Az Eurostat adatai szerint az éves ráta 2022. augusztusban még 43,2 százalék volt, azóta folyamatosan csökken: szeptemberben 41,4, októberben 31,1 százalékos volt. 2022 egészében az átlagos árszint 34,3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

2022 decemberében az energiaszektorban 49,6 százalékkal voltak magasabbak az ipari termelői árak, mint egy évvel korábban. A nem tartós fogyasztási cikkek átlagos termelői árszintje 16,7 százalékkal, a tartós fogyasztási cikkeké 9,9 százalékkal nőtt. A továbbfelhasználásra termelő ágazatokban 14,0 százalékos, a beruházási javak esetében 7,7 százalékos volt az emelkedés.

A belföldi értékesítési árak valamennyi tagállamban emelkedtek éves összevetésben, a legnagyobb mértékben, 62,7 százalékkal Magyarországon. Lettországban 49,4, Romániában 41,9 százalékos volt az átlagos termelőiár-emelkedés. 10 százalék alatti rátával csupán három tagállam dicsekedhet: Portugália (6,7 százalék), Málta (7,9 százalék) és Írország (9,9 százalék).

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS