Ipari árak: toronymagasan Európa-bajnok a magyarországi drágulás

2023. 01. 05., 11:19

Az Európai Unió egészében 2022. novemberben már „csak” 27,4 százalékkal voltak magasabbak az ipari árak, mint egy évvel korábban, a magyarországi drágulás a legmagasabb az összes tagállam között.

Az ipari termelői árak éves emelkedésének üteme – uniós szinten – folyamatosan csökken: az szeptemberben még 41,4, októberben 31,1 százalékos volt.

Az Eurostat adatai szerint novemberben az EU egészében (is) az energia drágult a legnagyobb mértékben (éves szinten 56 százalékkal), a nem tartós fogyasztási cikkek ára 17,1 százalékkal volt magasabb, míg a továbbfelhasználásra termelő ágazatokban 15,5 százalékos volt az áremelkedés. A tartós fogyasztási cikkek árát 9,7 százalékkal, a beruházási javakét 7,7 százalékkal emelték átlagosan a termelők.

A belföldi termelői árak Magyarországon emelkedtek a legnagyobb mértékben, a 63,5 százalékos (a KSH módszertana szerint 63,7 százalékos) éves ráta kirívóan magas uniós viszonylatban, Lettország 52,2 százalékkal követi, a „bronzérmes” pedig Románia, 44,8 százalékkal. (Írországban már csökkenést regisztráltak, ott 13 százalékkal volt alacsonyabb az árszint, mint 2021 novemberében.)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 03. 20., 16:40
Nem jellemezte magas cégfluktuáció a faipari szektort 2022-ben, alapvetően stagnált az itt működő cégek száma. Az egyéni vállalkozók köre tavaly közel 100 fővel tovább csökkent. A jövő rövidtávon várhatóan nem hoz jelentős kiugrást, 2023-ban csökkenő cégszámmal érdemes számolni – írja elemzésében az Opten.
2023. 03. 14., 13:43
Tíz év alatt sikerült egy marginális szereplőnek számító magyar kisvállalatból Magyarország elsőszámú fejvadász cégét felépíteni – mondta az Üzletemnek dr. Molontay Patrik, a HumanField Vezető- és Specialistakiválasztó Kft. ügyvezető igazgatója és Executive-üzletágvezetője.
2023-03-21 19:13:00
Ha Önnek van a feltételeknek megfelelő, eladó kutyája és részt kíván venni a NAV április hónapban tervezett kutyavásárán, akkor 2023. április 12-ig küldjön előzetes ajánlatot!

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Miért és hogyan érdemes különbséget tenni vállalkozás és női vállalkozás között? Hogyan segítheti ez a szekció a VOSZ-on belül a hazai társas vállalkozások női vezetőit és dolgozóit? Mi az, amit egy női vállalkozás csípőből tud, de a cégeknek – még a nagyobbaknak is – még mindig tanulni kell? A szövetség legújabb szervezetét, a Női Vállalkozói Szekciót az elnök, Lakatosné Lukács Zsuzsanna mutatja be.
Mire számíthatnak a hazai vendéglátók és a szálláshely-szolgáltatók 2023-ban? Melyek az ágazat legfőbb problémái és kiugrási lehetőségei, mely régiók reménykedhetnek leginkább jó eredményekben? Hogyan támogatja a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége az ágazat szereplőit? A kérdésekre Duska Sándor, az Idegenforgalmi, Szálláshely-szolgáltatók és Vendéglátó-ipari szekció elnöke válaszol.
2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.

  Rovathírek: GUSTO

Nekem nagyon tetszik, annyira, hogy kiálltam mellette főszerkesztőnkkel szemben is, aki szerint csak szokványos ipari képlettel van dolgunk.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS