Indulhat az aláírásgyűjtés: zöld jelzést kapott a 100. európai polgári kezdeményezés

Indulhat az aláírásgyűjtés: zöld jelzést kapott a 100. európai polgári kezdeményezés
2023. 04. 18., 19:52

Az Európai Bizottság nyilvántartásba vette a „Valamennyi európai főváros és polgár nagy sebességű vasúthálózat révén történő összekapcsolása” elnevezésű európai polgári kezdeményezést.

A kezdeményezés szervezői felkérik a Bizottságot, hogy tegyen javaslatot egy olyan kötelező erejű jogi aktusra, amelynek célja valamennyi európai főváros nagy sebességű vasútvonalakon keresztül történő összekötése a meglévő nagy sebességű vasúthálózatok összekapcsolása és – amennyiben azok még nem léteznek – nagy sebességű vasútvonalak építése révén.

A nyilvántartásba vételtől számítva a szervezőknek 6 hónap áll rendelkezésükre, hogy megkezdjék az aláírásgyűjtést. Amennyiben az európai polgári kezdeményezés egy év alatt egymillió támogató nyilatkozatot kap legalább hét különböző tagállamból, az Európai Bizottságnak reagálnia kell. A Bizottság dönt arról, hogy a kezdeményezésre válaszul hoz-e intézkedéseket vagy sem, és a döntését meg kell indokolnia.

100 európai polgári kezdeményezés

Az európai polgári kezdeményezés 2012. április 1-jei bevezetése óta a polgárok által indított különböző kezdeményezéseket támogató aláírások száma nagyjából 18 millió. A Bizottság az eddig beérkezett összesen 125 kérelemből végül 100 kezdeményezést vett nyilvántartásba. Eddig kilenc kezdeményezés esetében sikerült egymillió aláírást összegyűjteni. Közülük hét esetében a Bizottság már válaszolt, kettőt pedig jelenleg még vizsgál.

A 100. kezdeményezés mai nyilvántartásba vétele fontos mérföldkövet jelent ezen egyedülálló eszköz bevezetése óta, amely lehetővé teszi az európai polgárok számára, hogy aktívan részt vegyenek az Európai Unió szakpolitikáinak és prioritásainak alakításában – olvasható a Bizottság közleményében.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-07-24 09:00:17
Az nem kérdés, hogy csak a legjobb minőségű cseh alapanyagokat, malátákat, prémium Saaz komlót és a főzde saját kútjából származó vizet használják a sör elkészítéséhez.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A szeptemberben induló qvik elektronikus fizetési alternatíva szolgáltatási díjtól és tranzakciós illetéktől mentesen, egyfajta átutalási formaként nyújthat kedvezőbb feltételeket a vevőknek, míg a boltok, webáruházak is jobban járnak vele – állítja ebben az epizódban Luspay Miklós. A Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi infrastruktúrák és pénzforgalom igazgatóságának vezetője egyértelművé tette: az új rendszernek fontos célja a banki verseny élénkítése, amit kiválóan szolgálhat a bankkártyától független, számlák közötti, azonnali, biztonságos és olcsó fizetési megoldást kínáló qvik infrastruktúra. Hogyan teheti ez könnyebbé mindenki életét?
2024. 07. 03., 08:25
epizód: 2024 / 13   |   hossz: 20:51
Az OFA Nonprofit Kft. „Az év felelős foglalkoztatója” pályázat keretében évről évre összegyűjti és díjazza azokat a hazai munkáltatókat, akik kiemelkedő tevékenységet folytatnak a foglalkoztatás területén. A cég közzé is teszi azokat a jó gyakorlatokat, amelyek hozzájárulnak a terület fejlődéséhez. A díjakat, amelyekre 2024-ben július 19-ig lehet pályázni, öt kategóriában osztják ki: kisvállalkozások, középvállalkozások, nagyvállalatok I-II., illetve egyéb gazdálkodó szervezetek. Kiosztanak különdíjakat is, amelyek különösen érdekesek, hiszen gyakran olyan innovatív ötleteket takarnak, amelyeket nem feltétlenül a pénz motivált – mondta el Endrész Alexandra programvezető.
2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS