Hat százalékon maradt januárban a munkanélküliségi ráta az Európai Unióban

2024. 03. 01., 12:10

6,0 százalékos volt a munkanélküliség 2024 januárjában az Európai Unióban – tájékoztatott az Eurostat. A ráta megegyezik az egy hónappal korábbival, és egy hajszállal kisebb a 2023. januári 6,1 százalékos adatnál.

Az Eurostat becslése szerint 2024 első hónapjában 13,144 millió munkanélküli volt az EU-ban, 7 ezerrel kevesebb, mint egy hónappal, és 10 ezerrel, mint egy évvel korábban. A nők körében 6,3 százalék, a férfiaknál 5,7 százalék volt ráta, mindkét adat megegyezik a 2023. decemberivel.

A fiatal (25 év alatti) munkanélküliek száma 2024 januárjában 2,898 millió volt az EU-ban, ami 14,9 százalékos „ifjúsági munkanélküliségi rátát” jelent. Decemberéhez képest a munkanélküli fiatalok száma 4 ezerrel csökkent, 2023 januárjához képest viszont 168 ezerrel nőtt.

A két legmagasabb rátát Spanyolországban (11,6 százalék) és Görögországban (10,4 százalék) regisztrálták 2024 januárjában; Máltán ugyanakkor mindössze 2,6, Lengyelországban 2,9, Csehországban pedig 3,0 százalékos volt a munkanélküliség. A legnagyobb gazdaságok közül Németországban 3,1, Franciaországban 7,5, Olaszországban 7,2 százalékos volt a munkanélküliség 2024. januárban.

Magyarországon a KSH adatai szerint 4,5 százalékos volt a munkanélküliség az év első hónapjában; az Eurostat módszertana szerint 4,3 százalékos volt a ráta.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS