Építőipar az EU-ban: hó/hó alapon csökkent, éves szinten nőtt a termelés 2022 novemberében

2023. 01. 18., 16:43

Az előző hónaphoz képest 0,7 százalékkal csökkent, az egy évvel korábbit azonban így is 1,3 százalékkal meghaladta az építőipari termelés volumene 2022 novemberében az Európai Unióban – tájékoztatott az Eurostat.

Hó/hó alapon az EU egészében az épületek építése 0,6 százalékkal csökkent, az egyéb építmények (mélyépítés) alágban 1,0 százalékos növekedést regisztráltak tavaly novemberben. Az unió statisztikai hivatalának beszámoló tagállamok közül az építőipari termelés legnagyobb havi csökkenését Szlovéniában (mínusz 3,4 százalék), Németországban (mínusz 2,2 százalék) és Szlovákiában (mínusz 2,0 százalék) regisztrálták. A legnagyobb növekedéseket Magyarországon (6,8 százalék), Lengyelországban (2,5 százalék) és Belgiumban (1,6 százalék) mérték.

Éves összevetésben az EU egészében az egyéb építmények alágban 2,8 százalékos, az épületek építése terén pedig 1,6 százalékos volt a növekedés 2022 novemberében. A rendelkezésre álló adatok közül a legerősebb a Szlovéniában mért 44,0 százalékos, a romániai 20,4 százalékos és Belgiumban regisztrált 12,9 százalékos mutató. Éves szinten a legnagyobb visszaeséseket Spanyolországban (mínusz 6,9 százalék), Szlovákiában (mínusz 5,8 százalék) és Németországban (mínusz 1,2 százalék) regisztrálták.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS