Elindult a konzultáció az egységes európai távközlési piacról

Elindult a konzultáció az egységes európai távközlési piacról
2024. 02. 21., 17:40

Az Európai Bizottság új kezdeményezéseket terjeszt elő a jövő digitális infrastruktúráira vonatkozóan.

„Az európai gazdaság jövőbeli versenyképessége a fejlett digitális hálózati infrastruktúráktól és szolgáltatásoktól függ. A digitális konnektivitásról szóló csomag célja, hogy párbeszéd induljon az érdekelt felekkel, a tagállamokkal és a hasonlóan gondolkodó partnerekkel a jövőbeli uniós szakpolitikai fellépésről” – olvasható a Bizottság közleményében. A „csomag” két részből áll:
– Az „Európa digitális infrastrukturális igényeinek kielégítése” című fehér könyv azokat a kihívásokat elemzi, amelyekkel Európa jelenleg szembesül a konnektivitási hálózatok kiépítése során, és felvázolja a beruházások vonzására, az innováció előmozdítására, a biztonság erősítésére és a valódi digitális egységes piac megvalósítására vonatkozó lehetséges forgatókönyveket. A fehér könyvben meghatározott 12 forgatókönyvről konzultáció indul, amely 2024. június 30-án zárul le.
A tenger alatti kábelinfrastruktúrák biztonságáról és rezilienciájáról szóló ajánlás olyan nemzeti és uniós szintű intézkedéseket tartalmaz, amelyek célja a tenger alatti kábelek biztonságának és rezilienciájának javítása mind az irányítás, mind a finanszírozás tekintetében.

„Európában még mindig 27 nemzeti távközlési van, amelyek különböző hálózati architektúrákkal, eltérő szintű hálózati lefedettséggel, eltérő nemzeti spektrumgazdálkodással és eltérő szabályozásokkal működnek. Ezzel a széttöredezettséggel egy nagy gazdasági lehetőséget szalasztunk el. A fehér könyvben különböző szakpolitikai megoldásokat határoztunk meg az egységes piac létrehozása érdekében” – mondta Margrethe Vestager, a digitális korra való felkészülésért felelős ügyvezető alelnök.

„Egyenlő versenyfeltételeket kell teremtenünk, hogy felszabadítsuk a jövő digitális hálózati infrastruktúrájának kiépítéséhez szükséges beruházásokat” – tette hozzá Thierry Breton, a belső piacért felelős biztos.

A fotón Margrethe Vestager és Thierry Breton.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS