Dinamikusan nő a biogazdálkodásra használt terület az EU-ban

2022. 02. 22., 17:19

14,7 millió hektárnyi területet használtak biogazdálkodásra az Európai Unióban 2020-ban, ez a teljes mezőgazdasági hasznosítású terület 9,1 százaléka – tájékoztatott az Eurostat.

A biogazdálkodásra használt terület 2012-ben még „csupán” 9,5 millió hektár volt, 8 év alatt így 56 százalékos volt a növekedés. 2012 és 2020 között a biogazdálkodással hasznosított mezőgazdasági terület aránya Lengyelország kivételével valamennyi uniós tagállamban növekedett, Horvátországban, Bulgáriában, Franciaországban és Magyarországon több mint duplájára. (A magyarországi ráta még így 7 százalék alatt volt 2020-ban.)

A biogazdálkodással hasznosított területek aránya Ausztriában (25 százalék), Észtországban (22 százalék) és Svédországban (20 százalék) volt a legnagyobb 2020-ban. Az ökológiai gazdálkodás előtt „a legkisebb tér” Írországban és Máltán nyílt, a biogazdálkodásra használt terület aránya összesen nyolc uniós tagállamban volt 5 százalék alatt.

Az unió egészét tekintve az ökológiai gazdálkodásra használt (vagy hamarosan arra alkalmassá váló) terület több mint fele négy tagállamban, Franciaországban, Spanyolországban, Olaszországban és Németországban helyezkedett el.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.
A bérrendezés akkor észszerű, ha a vállalkozások megmaradnak és meg tudják tartani a munkahelyeket is – mondja Perlusz László. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint a vállalkozások „jövőállóságát” nagyszabású állami programokkal lehetne biztosítani.
2022. 10. 11., 06:36
epizód: 2022 / 10   |   hossz: 21:36
A válság mélyülésével egyre nagyobb szükség lehet a KAVOSZ Zrt. által kínált Széchenyi Hitel MAX-ra, amely a mikro-, kis- és középvállalkozások számára, de még a kezdők előtt is nyitott opció – hangsúlyozta Krisán László. A KAVOSZ vezérigazgatójával tovább elemeztük a válságból kivezető európai, illetve magyarországi utakat.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS