Dinamikusan nő a biogazdálkodásra használt terület az EU-ban

2022. 02. 22., 17:19

14,7 millió hektárnyi területet használtak biogazdálkodásra az Európai Unióban 2020-ban, ez a teljes mezőgazdasági hasznosítású terület 9,1 százaléka – tájékoztatott az Eurostat.

A biogazdálkodásra használt terület 2012-ben még „csupán” 9,5 millió hektár volt, 8 év alatt így 56 százalékos volt a növekedés. 2012 és 2020 között a biogazdálkodással hasznosított mezőgazdasági terület aránya Lengyelország kivételével valamennyi uniós tagállamban növekedett, Horvátországban, Bulgáriában, Franciaországban és Magyarországon több mint duplájára. (A magyarországi ráta még így 7 százalék alatt volt 2020-ban.)

A biogazdálkodással hasznosított területek aránya Ausztriában (25 százalék), Észtországban (22 százalék) és Svédországban (20 százalék) volt a legnagyobb 2020-ban. Az ökológiai gazdálkodás előtt „a legkisebb tér” Írországban és Máltán nyílt, a biogazdálkodásra használt terület aránya összesen nyolc uniós tagállamban volt 5 százalék alatt.

Az unió egészét tekintve az ökológiai gazdálkodásra használt (vagy hamarosan arra alkalmassá váló) terület több mint fele négy tagállamban, Franciaországban, Spanyolországban, Olaszországban és Németországban helyezkedett el.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS