Az uniós sereghajtók között a júniusi magyar építőipari adatok

Az uniós sereghajtók között a júniusi magyar építőipari adatok
2022. 08. 18., 11:57

A májusi 3,1 százalék után júniusban mindössze 0,6 százalékkal haladta meg az építőipari termelés volumene az egy évvel korábbi szintet az Európai Unióban – jelentette az Eurostat.

Az unió statisztikai hivatalát tájékoztató tagállamok közül a legnagyobb éves szintű építőipari termelésnövekedésről Szlovénia (27,2 százalék), Lengyelország és Románia (mindkettő 5,9 százalék) számolt be. A legsúlyosabb visszaeséseket Spanyolországban (mínusz 10,4 százalék), Magyarországon (mínusz 8,1 százalék) és Ausztriában (mínusz 6,8 százalék) regisztrálták.

Az előző hónaphoz viszonyítva júniusban az unió egészében 1,2 százalékkal csökkent a termelés volumene (májusban még 0,1 százalékos növekedésről tájékoztatott az Eurostat). Az ismert adatok közül az 5,2 százalékos magyarországi visszaesés a legnagyobb, Szlovákiában 5,0, Ausztriában 4,8 százalékos volt „havi mínusz”. Májushoz viszonyítva csak Szlovéniában (1,7 százalék), Hollandiában (1 százalék) és Finnországban (0,2 százalék) nőtt a termelés.

A második negyedév egészében éves összevetésben 2,0 százalékkal nőtt az uniós építőipari termelés volumene, az első negyedévi 5,6 százalékos emelkedés után. Magyarországon gyenge június miatt a második negyedév éves szinten lényegében stagnálást (+0,1 százalék) hozott, ami jelentős lassulás az első negyedévi 17,5 százalékos növekedés után.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS