A GDP és a foglalkoztatottság egyaránt nőtt az EU-ban 2022 végén

2023. 03. 08., 11:41

Az előző negyedévhez képest 0,1 százalékkal csökkent, éves összevetésben ugyanakkor 1,7 százalékkal nőtt a GDP az Európai Unióban 2022 utolsó negyedévében – jelentette az Eurostat.

2022. harmadik negyedévében az előző negyedévhez képest 0,4 százalékos, 2021. harmadik negyedévéhez képest 2,6 százalékos volt a GDP-növekedés.

2022. IV. negyedévben (is) Írországban volt a legdinamikusabb az éves szintű GDP-növekedés (+13,1 százalék), Görögországban 5,2, Romániában 5,0, Máltán 4,7, Cipruson 4,5, Horvátországban 4,2 százalékos növekedést regisztráltak. Éves összevetésben csupán három tagállamban csökkent a GDP 2022 utolsó negyedévében: Észtországban 4,4, Litvániában 0,4, Svédországban 0,1 százalékkal. Magyarországon az uniós átlagtól (is) elmaradó, 0,8 százalékos GDP-növekedést mért a KSH.

2022 egészében az 3,5 százalékos volt a növekedés (a 2021. évi 5,4 százalék után). A szezonálisan kiigazított adatok alapján az Eurostat számítása szerint az unió GDP-je 2022 utolsó negyedévében 2,8 százalékkal volt nagyobb, mint (a COVID-járvány által még kevéssé sújtott) 2019. IV. negyedévben. Az USA-ban ugyanez a mutató 5,1 százalék – emlékeztet az Eurostat jelentése.

2022 negyedik negyedévében az előző negyedévhez képest 0,3 százalékkal, éves összevetésben 1,3 százalékkal nőtt a foglalkoztatottság az EU-ban. A negyedév folyamán a foglalkoztatottak átlagos száma az Eurostat becslése szerint 214,6 millió fő volt, ez 2019 utolsó negyedévéhez viszonyítva 4,7 milliós növekedést jelent. Negyedév/negyedév alapon a legnagyobb mértékű, 1,6 százalékos növekedést Máltán regisztrálták, majd a 0,9 százalékos lengyel, és az egyaránt 0,7 százalékos észt, ciprusi és holland adatok követeznek.

2022 egészét tekintve az első becslés szerint a foglalkoztatás 2,0 százalékkal emelkedett az Európai Unióban.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-12-04 22:40:00
A hivatal kilencedikként csatlakozik a blokklánc hálózathoz az EUIPO, Portugália, Észtország, Málta, Lengyelország, Olaszország, Lettország és Görögország után, így a publikus hazai adatok is ezen a rendszeren keresztül lesznek elérhetők az Európai Unió védjegy- és designoltalmi adatbázisában.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS