Szegedi ingatlanpiac: erős befektetői aktivitás mellett több mint a duplájára emelkedett az otthonteremtés

2023. 05. 19., 10:19

Hullámzó tranzakciószámok és kitartó áremelkedés jellemezte Szeged ingatlanpiacán az elmúlt években. A pandémia évéhez képest 20 millió forinttal, több mint duplájára, vagyis 38,5 millió forintra emelkedett az otthonteremtésre fordított összeg az egyetemvárosban 2022-ben. A főiskolai-egyetemi hallgatók miatti erős keresletnek köszönhetően szárnyal a város bérleti piaca, ami a befektetői kedvre is kihatással van, kiemelkedő, 30 százalékos befektetői aktivitást eredményezett a vármegyeszékhelyen tavaly.

A járványidőszak kezdete óta a legtöbb nagyvárosban, így Szeged ingatlanpiacán is átalakultak a vásárlói szokások. A társasházak bezártságából mindinkább a városok családi házas övezeteire, illetve az agglomerációs területekre összpontosult a kereslet, azonban a 2022-es év politikai és gazdasági eseményei újra fordítottak a trenden. Háttérbe szorultak valamelyest a korszerűtlen, nagy alapterületű ingatlanok, és ismét népszerűbbek lettek a modern, energiahatékony újépítésű ingatlanok mellett a rezsivédett házgyári lakások is. Bár a kiköltözési láz az ország legtöbb területén mérséklődött, a Belügyminisztérium közlése szerint mégis közel 2000 fővel apadt Csongrád-Csanád vármegye székhelyének lakossága az előző év adataihoz viszonyítva.

„Míg a város állandó lakosainak száma évek óta folyamatosan csökken, addig az tranzakciószámok változása hullámzó képet mutat Szeged ingatlanpiacán. A pandémia következtében kialakult kiköltözési roham okozta mélypont után új lendületet kapott a napfény városa, a KSH adatai alapján 2020-hoz képest 16 százalékkal jobban teljesített a szegedi ingatlanpiac 2021-ben”
– mondta el Benedikt Károly, a Duna House PR- és elemzési vezetője. A városban érzékelhető vevői aktivitás így minimálisan meghaladta a 2019-es szintet, ez az adat azonban a 2018-as rekord tranzakciószámhoz képest így is közel 16 százalékkal kevesebb adásvételt jelent. 2022 végére jelentős visszaesés jelentkezett a vásárlói kedvben, azonban az idei évre lassú élénkülést prognosztizálnak a szakértők a nívós egyetemvárosban.

Árak tekintetében Szeged is követi az országos trendet, 2021-hez képest 23 százalékkal magasabb, 572 ezer forintos négyzetméteráron lehetett ingatlant vásárolni 2022-ben. Az otthonteremtésre fordított átlagos összeg 2020-hoz képest azonban több mint a duplájára, 38,5 millió forintra nőtt, vagyis több mint 20 millió forinttal lett költségesebb.

„A felsőoktatásban tanuló diákok rohama a korlátozások eltörlése óta nyaranta ismét erős keresletnövekedést eredményez Szeged bérleti piacán, így az élethelyzet változásaiból adódó költözések, úgy, mint az első lakás vásárlása vagy a nagyobb ingatlanba költözés mellett a befektetési célú vásárlások aránya volt a legkiemelkedőbb (30 százalék) a Tisza-menti településen tavaly” – tette hozzá a szakember.

A Covid előtt, 2019-ben egyébként a vidéki területeken éves átlagban 24 százalékos befektetői jelenléthez mérten kiemelkedő, 39 százalékos volt a befektetés céljából szerződők aránya Szegeden, és a pandémia megjelenésének évében is mindössze 8 százalékpontot csökkent a lendület. Azonban 2021-re a járványhelyzet és az online oktatás jelentősen visszavetette a nem saját célra vásárlók érdeklődését a vármegyeszékhelyen, arányuk alig haladta meg a 15 százalékot. 2022-ben az élettel együtt a befektetői kedv is visszatért a normális kerékvágásba, ismét 30 százalékos többséggel a befektetők uralták a szegedi ingatlanpiacot.

„A dél-alföldi régió legjelentősebb egyetemvárosának ingatlanpiaca számos lehetőséget rejt magában. A Csongrád-Csanád vármegyében zárult adásvételek közel 60 százalékát Szegeden kötötték tavaly, ezért is döntöttünk egy újabb ingatlaniroda megnyitása mellett, ezúttal a Brüsszeli krt. 12. szám alatt” – árulta el Benedikt Károly.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-05-29 09:10:00
2024 áprilisában a turisztikai (kereskedelmi, magán- és egyéb) szálláshelyeken 1,2 millió vendég közel 2,9 millió vendégéjszakát töltött el. A vendégek száma 1,3, a vendégéjszakáké 4,7 százalékkal kisebb volt az egy évvel korábbinál; a csökkenés az ünnepekhez kötődő hosszú hétvégék idei áprilisi elmaradásával van kapcsolatban.
2024-05-29 09:00:27
Nehéz elvonatkoztatnom a csehszlovák múltamtól – még bőven szocializmus volt, mikor először kóstoltam Komáromban mogorva nagyapám mellett álldogálva a majonézes halsalátát, vagyis a treskát.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Nehéz elvonatkoztatnom a csehszlovák múltamtól – még bőven szocializmus volt, mikor először kóstoltam Komáromban mogorva nagyapám mellett álldogálva a majonézes halsalátát, vagyis a treskát.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS