Szegedi ingatlanpiac: erős befektetői aktivitás mellett több mint a duplájára emelkedett az otthonteremtés

2023. 05. 19., 10:19

Hullámzó tranzakciószámok és kitartó áremelkedés jellemezte Szeged ingatlanpiacán az elmúlt években. A pandémia évéhez képest 20 millió forinttal, több mint duplájára, vagyis 38,5 millió forintra emelkedett az otthonteremtésre fordított összeg az egyetemvárosban 2022-ben. A főiskolai-egyetemi hallgatók miatti erős keresletnek köszönhetően szárnyal a város bérleti piaca, ami a befektetői kedvre is kihatással van, kiemelkedő, 30 százalékos befektetői aktivitást eredményezett a vármegyeszékhelyen tavaly.

A járványidőszak kezdete óta a legtöbb nagyvárosban, így Szeged ingatlanpiacán is átalakultak a vásárlói szokások. A társasházak bezártságából mindinkább a városok családi házas övezeteire, illetve az agglomerációs területekre összpontosult a kereslet, azonban a 2022-es év politikai és gazdasági eseményei újra fordítottak a trenden. Háttérbe szorultak valamelyest a korszerűtlen, nagy alapterületű ingatlanok, és ismét népszerűbbek lettek a modern, energiahatékony újépítésű ingatlanok mellett a rezsivédett házgyári lakások is. Bár a kiköltözési láz az ország legtöbb területén mérséklődött, a Belügyminisztérium közlése szerint mégis közel 2000 fővel apadt Csongrád-Csanád vármegye székhelyének lakossága az előző év adataihoz viszonyítva.

„Míg a város állandó lakosainak száma évek óta folyamatosan csökken, addig az tranzakciószámok változása hullámzó képet mutat Szeged ingatlanpiacán. A pandémia következtében kialakult kiköltözési roham okozta mélypont után új lendületet kapott a napfény városa, a KSH adatai alapján 2020-hoz képest 16 százalékkal jobban teljesített a szegedi ingatlanpiac 2021-ben”
– mondta el Benedikt Károly, a Duna House PR- és elemzési vezetője. A városban érzékelhető vevői aktivitás így minimálisan meghaladta a 2019-es szintet, ez az adat azonban a 2018-as rekord tranzakciószámhoz képest így is közel 16 százalékkal kevesebb adásvételt jelent. 2022 végére jelentős visszaesés jelentkezett a vásárlói kedvben, azonban az idei évre lassú élénkülést prognosztizálnak a szakértők a nívós egyetemvárosban.

Árak tekintetében Szeged is követi az országos trendet, 2021-hez képest 23 százalékkal magasabb, 572 ezer forintos négyzetméteráron lehetett ingatlant vásárolni 2022-ben. Az otthonteremtésre fordított átlagos összeg 2020-hoz képest azonban több mint a duplájára, 38,5 millió forintra nőtt, vagyis több mint 20 millió forinttal lett költségesebb.

„A felsőoktatásban tanuló diákok rohama a korlátozások eltörlése óta nyaranta ismét erős keresletnövekedést eredményez Szeged bérleti piacán, így az élethelyzet változásaiból adódó költözések, úgy, mint az első lakás vásárlása vagy a nagyobb ingatlanba költözés mellett a befektetési célú vásárlások aránya volt a legkiemelkedőbb (30 százalék) a Tisza-menti településen tavaly” – tette hozzá a szakember.

A Covid előtt, 2019-ben egyébként a vidéki területeken éves átlagban 24 százalékos befektetői jelenléthez mérten kiemelkedő, 39 százalékos volt a befektetés céljából szerződők aránya Szegeden, és a pandémia megjelenésének évében is mindössze 8 százalékpontot csökkent a lendület. Azonban 2021-re a járványhelyzet és az online oktatás jelentősen visszavetette a nem saját célra vásárlók érdeklődését a vármegyeszékhelyen, arányuk alig haladta meg a 15 százalékot. 2022-ben az élettel együtt a befektetői kedv is visszatért a normális kerékvágásba, ismét 30 százalékos többséggel a befektetők uralták a szegedi ingatlanpiacot.

„A dél-alföldi régió legjelentősebb egyetemvárosának ingatlanpiaca számos lehetőséget rejt magában. A Csongrád-Csanád vármegyében zárult adásvételek közel 60 százalékát Szegeden kötötték tavaly, ezért is döntöttünk egy újabb ingatlaniroda megnyitása mellett, ezúttal a Brüsszeli krt. 12. szám alatt” – árulta el Benedikt Károly.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS