Siófokon most négyzetméterenként 1,6 millióért kínálnak nyaralót

2024. 07. 10., 17:10

Egyáltalán nincs lehetetlen dolguk azoknak, akik most szeretnének nyaralót venni valamelyik kedvelt magyar üdülőhelyen. Az otpotthon.hu ingatlankereső adatai szerint a legtöbb hétvégi házat Siófok és Gárdony környékén hirdetik. A Balaton-parti ingatlanok négyzetméterára a fővároséval vetekszik, a Velencei-tónál és az Orfűi tavaknál olcsóbbak lettek az üdülők tavalyhoz képest.

A korábbi nyaralóeladási bumm után most kevesebben akarják eladni a hétvégi házaikat – derül ki az otpotthon.hu adataiból. Ezt a tendenciát nemcsak az támasztja alá, hogy tavaly júniushoz képest harmadával csökkent az eladó nyaralók száma, hanem az is, hogy az idei tavaszi szezonkezdéshez képest csak feleannyian értékesítenék hétvégi házaikat. Míg áprilisban az otpotthon.hu felületén 1382 nyaralót kínáltak eladásra, addig júniusban már csak 690-et.

A kínálat csökkenése az árakra is hatással volt: a nyaralók átlagos négyzetméterára 2024-ben 9,5 százalékkal magasabb, mint tavaly, ugyanakkor márciushoz képest (658 532 forint/nm) valamennyivel csökkent a nyár közepére (631 095 forint/nm).

„A legtöbb hétvégi házat Siófok és Gárdony környékén hirdetik, ám Ráckevén és a Balaton északi partján is meglehetősen sok eladó ingatlan van” – mondta Lipták Zsuzsa, az OTP Otthonmegoldások Kft. ügyvezetője.

Országszerte átlagosan 52,3 millió forintot kérnek az eladók egy hétvégi házért. Persze a legnépszerűbb helyeken ennyiért igencsak szerény állapotú faház kapható, és az sem a vízpart közelében, de Balatonfüreden például a hegyoldalban ebben az árkategóriában egy egyszobás erősen felújítandó – gazdasági épületnek készült – házat kapni.

Ahogy minden évben, idén is a Balatonnál a legdrágábbak az ingatlanok: 2023-hoz képest – ha csak kis mértékben is – tovább drágultak. Sőt, ahogy haladunk előre a nyárban, úgy emelkednek tovább a balatoni nyaralók árai.  Siófokon például átlagosan 1,6 millió forintos négyzetméteráron kínálják az ilyen típusú ingatlanokat, ugyanez tavaly 1,2 millió forint volt. Fonyódon 1,1, Almádiban pedig 1,4 millió forintos négyzetméterárat határoznak meg átlagosan az eladók.

Hasonlóan drágultak tavalyhoz képest a Duna-menti ingatlanok is, igaz, még mindig itt kell a legkevesebbet fizetni egy hétvégi házért. Ráckevén most átlagosan 657 ezer forintot kérnek az eladók négyzetméterenként, ami 3,5 százalékos áremelkedést jelent tavalyhoz képest.

Olcsóbban lehet viszont üdülőhöz jutni az Orfűi tavaknál, illetve a Velencei-tónál is. Orfűn nemcsak tavalyhoz képest, hanem idén hónapról hónapra is csökkent az ilyen típusú ingatlanok ára. Most átlagosan 45 millió forintért juthatunk itt nyaralóhoz az otpotthon.hu adatai alapján.

A Velencei-tónál Gárdonyban kínálják eladásra a legtöbb ingatlant, ráadásul itt is csökkentek évközben az árak. Most átlagosan 825 133 forintos négyzetméterárat határozott meg a kínálati oldal.

A legolcsóbb nyaralóövezet az országban továbbra is a Tisza-tó. Bár 2023-hoz képest drágultak itt is a tó menti településeken az ingatlanok árai, még így is átlagosan 28,4 millió forintért hozzájuthatunk egy-egy hétvégi házhoz a térségben.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 18., 15:05
A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) és az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) a napokban megújította együttműködési szerződését, amelynek célja az erőforrások egyesítése a magyar kis- és középvállalkozások hatékonyabb érdekvédelme, különös tekintettel a stratégiai tervezés és fejlesztések támogatása terén.
2024. 07. 16., 15:40
Az inflációérzékelés továbbra is jelen van hazai vállalkozásoknál, miközben a munkaerőpiaci hangulat tartósnak látszik. Talán a beruházások volumene is visszaáll az egy évvel ezelőtti szintre – hangzott el a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) üzleti hangulat-indexének második negyedéves felmérésének eredményeit bemutató beszélgetésen.
2024. 07. 12., 17:10
Európai Vállalkozásfejlesztési Díjjal (European Enterprise Promotion Awards) ismerték el a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) vállalkozástámogató alkalmazását. A VOSZPortnak digitális átállás kategóriában ítélték oda a díjat.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A szeptemberben induló qvik elektronikus fizetési alternatíva szolgáltatási díjtól és tranzakciós illetéktől mentesen, egyfajta átutalási formaként nyújthat kedvezőbb feltételeket a vevőknek, míg a boltok, webáruházak is jobban járnak vele – állítja ebben az epizódban Luspay Miklós. A Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi infrastruktúrák és pénzforgalom igazgatóságának vezetője egyértelművé tette: az új rendszernek fontos célja a banki verseny élénkítése, amit kiválóan szolgálhat a bankkártyától független, számlák közötti, azonnali, biztonságos és olcsó fizetési megoldást kínáló qvik infrastruktúra. Hogyan teheti ez könnyebbé mindenki életét?
2024. 07. 03., 08:25
epizód: 2024 / 13   |   hossz: 20:51
Az OFA Nonprofit Kft. „Az év felelős foglalkoztatója” pályázat keretében évről évre összegyűjti és díjazza azokat a hazai munkáltatókat, akik kiemelkedő tevékenységet folytatnak a foglalkoztatás területén. A cég közzé is teszi azokat a jó gyakorlatokat, amelyek hozzájárulnak a terület fejlődéséhez. A díjakat, amelyekre 2024-ben július 19-ig lehet pályázni, öt kategóriában osztják ki: kisvállalkozások, középvállalkozások, nagyvállalatok I-II., illetve egyéb gazdálkodó szervezetek. Kiosztanak különdíjakat is, amelyek különösen érdekesek, hiszen gyakran olyan innovatív ötleteket takarnak, amelyeket nem feltétlenül a pénz motivált – mondta el Endrész Alexandra programvezető.
2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Több mint 40 éve a család valamennyi szőlőültetvényét fenntartható módon, műtrágyáktól és gyomirtó szerektől mentesen kezeli, 2015 óta pedig kizárólag biogazdálkodást folytat.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS