Otthon Centrum: sok fiatal hitelből vásárol ingatlant

2023. 10. 17., 17:22

Harminc éves korig a magyar fiatalok az átlagár alatti családi házat kedvelik leginkább az Otthon Centrum értékesítési statisztikái szerint. A generáció tagjai jellemzően Pest vármegyében vagy a nagyobb városok közelében kezdik el független életüket, és ebben a korosztályban a legmagasabb a hitelből vásárlók aránya.

2023. január és augusztus között a legtöbb 30 évnél fiatalabb vevő az országos átlagnál olcsóbban vásárolt ingatlant – ismertette a korosztályokra bontott statisztikai adatokat Soóki-Tóth Gábor, az Otthon Centrum elemzési vezetője. A generáció tagjai a 42 millió forintos országos átlaghoz képest 10 millióval olcsóbban, 32 millió forintért vásároltak ingatlant. A tranzakciós korfa alapján az összes korosztály átlaga ennél magasabb.

A korábbi évek gyakorlatához hasonlóan idén is a 30 évnél fiatalabb korosztály tagjai vesznek fel a legnagyobb arányban hitelt: a generáció 51,7 százaléka fizet készpénzzel (döntően szülői, rokoni segítséggel), míg a hitelből vásárlók aránya 46,4 százalék, ami a legmagasabb a korosztályok között. Állami támogatással a korosztály 1,9 százaléka él, ám a 30 év alattiak körében a tavalyi évhez képest jelentősen csökkent ez az arány.

Az állami juttatásokat legnagyobb arányban a 30-40 év közöttiek veszik igénybe, mivel ezek házassághoz kötöttek, márpedig a nőknél 34, míg a férfiaknál 37 év a házasságkötés átlagos életkora, vagyis az eggyel idősebb generáció él leginkább ezzel a lehetőséggel.

A nemek közötti megoszlás tekintetében idén sincs különbség, a 30 évnél fiatalabb vásárlók 50,2 százaléka férfi, 49,8 százaléka nő.

A fiatalok vásárlási szokásai az ingatlantípus esetében is eltérnek az országos átlagtól. Fontos szempont lett a biztonság, a szélessávú internetelérés, a kerékpár, e-roller, valamint a babakocsi tárolásának lehetősége is. Szempont még, hogy elfogadható állapotú legyen az ingatlan, mert a prémium minőség sokkal drágább, a rosszabb állagú viszont felújítást igényel – ezek az opciók nem annyira népszerűek a fiatalok körében, ismertette a trendeket a szakember.

Ebben az évben az Otthon Centrum közreműködésével vásárlók 38,4 százaléka voksolt családi házra, ezzel szemben a fiatalok 46,4 százaléka döntött ilyen ingatlantípus mellett. Új építésű ingatlant drasztikusan kevesebben engedhetnek meg maguknak, hiszen a 8,8 százalékos országos átlaggal szemben a fiatalok mindössze 3,8 százaléka képes kifizetni a magasabb vételárat. A 4 százalékos különbség a használt lakások arányában is majdnem visszaköszön a 30 évesnél fiatalabb korcsoport esetében, a generáció 31,9 százaléka az országos átlagnál 3 százalékkal alacsonyabb. A panellakás esetében a fiatalok 17,9 százalékos aránya megegyezik az átlaggal.

A legfiatalabb generáció abban is különbözik a többitől, hogy milyen településtípust preferál leginkább. A 15,2 százalékos országos átlagnál többen, 18,3 százalék választja Pest vármegyét lakóhelyül, és a nagyvárosok közelében lévő községeket is kedvelik. Arányait tekintve azonban a generációból kevesebben tudnak a fővárosban vagy a régióközpontok valamelyikében ingatlant vásárolni.

A legnagyobb differencia Budán mutatkozik, ahol a fiatalok aránya mindössze 6,8 százalék a teljes vásárlói kör 10,6 százalékával szemben. Ez nyilvánvalóan az anyagiakkal magyarázható, hiszen jóval kevesebb pénzből igyekeznek megteremteni lakhatásukat, amely nem elegendő a drágább térségek árszintjéhez.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS