Netrisk: ennyibe kerül egy garzonlakás és egy családi ház biztosítása

2024. 03. 27., 12:10

A lakásbiztosítási kampány harmadik hetében 19 százalékkal nőtt az új kötések száma az egy héttel korábbihoz képest – derül ki a Netrisk összeállításából, amely a lakásméretekhez tartozó átlagdíjakat is bemutatja. A garzonlakások esetében alig több mint 15 ezer forint az éves átlagos összeg, míg a másik végletet 150-300 négyzetméteres családi házak több mint 53 ezer forintos díja jelenti. A márciusi kampányban Budapesten belül a XIV., a XIII. és a XI. kerület a „legaktívabb”, a vidéki nagyvárosok közül pedig Debrecen. Lakosságarányosan Székesfehérváré az első hely.

Sikerült megfejelni a harmadik héten a korábbi eredményeket a márciusi lakásbiztosítási kampányban – közölte a Netrisk a saját adatai alapján. A harmadik héten 19 százalékkal nőtt az új kötések száma a másodikhoz képest, ami éves szinten bő tízszeres emelkedésnek felel meg. Az elmúlt hétvégén pedig 47 százalékos volt a többlet az egy héttel korábbihoz képest.

„Ahogy közeledünk a március elején indult egy hónapos kampány végéhez, egyre többen kalkulálnak és kötnek új lakásbiztosítást, amelyekkel számos ingatlantulajdonos akár több mint 20 ezer forintos megtakarítást érhet el éves szinten. Sokan pedig az adott lakóingatlan mostani piaci értékéhez igazíthatják a lakásbiztosítást. A régi, akár tíz-tizenöt évvel korábban kötött lakásbiztosítások ugyanis jó eséllyel nem nyújtanak fedezetet a jelenlegi értékre” – mondta Besnyő Márton, a Netrisk ügyvezető igazgatója.

Garzon kontra családi ház

A szakember a díjak alakulásáról elmondta, hogy a Netrisken történt kötések esetében közel 35 ezer forint az átlag. Ugyanakkor a lakóingatlanok méretétől nagyban függ az éves díj. A 40 négyzetméternél kisebb alapterületű garzonlakások esetében az éves átlagdíj 15 200 forint. A 40-80 négyzetméteres lakásoknál 18 700, a 80-120 négyzetmétereseknél pedig 32 200 forint ugyanez. A családi házak közül a 150 négyzetméteresnél kisebbekre 35 700 forintért, a 150-300 négyzetméteres társaikra pedig 53 500 forintos átlagdíjjal kötöttek biztosítást márciusban.

„A lakások esetében kedvező esteben akár 66-67 forint is lehet az egy négyzetméterre vetített éves díj, a családi házaknál pedig ugyanez 120 forint. Az éves díjak épülettípusonkénti átlagára közötti különbség pedig a családi házakra vonatkozó nagyobb kockázattal magyarázható, ezek ugyanis például viharok esetén rizikósabbak” – tette hozzá Besnyő Márton.

A legtöbb új szerződést a KÖBE, a Genertel, a Groupama, és a K&H-nál kötötték, míg a legnagyobb növekedést a portfoliónkon belül a KÖBE, a Genertel, a Gránit, a Generali, és a K&H érte el a Netrisknél.

Itt kötöttek a legtöbben

A kampány eddigi eredményeiről Besnyő Márton azt is elmondta, hogy a fővároson belül a XIV., XIII., XI. kerületi ingatlanokra kötötték a legtöbb lakásbiztosítást, a Budapesten kívüli piacon pedig Debrecen az első. Lakosságarányosan pedig Székesfehérvár áll az élen a Netrisk adatai szerint.

Az alapbiztosítások mellé sokan kötnek különböző kiegészítő szolgáltatásokat. Ezek közül a legnépszerűbbek az ablak- és tetőbeázásra, elfolyt víz költségének megtérítésére, duguláselhárításra, klímaberendezésekre és a besurranó tolvajok okozta károkra szólnak.

„Egyelőre korai mérleget vonni a lakásbiztosítási kampányról, azt csak majd csak a zárás utáni összesített adatok alapján lehet megtenni. A Netrisk adataiból azonban az látszik, hogy sokan kapcsoltak és kötöttek új biztosítást. Így a kampány biztosan hozzájárult ahhoz, hogy az ingatlanok újjáépítési értéke alapján korábban látható alulbiztosítottsági arány javuljon.”

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 28., 10:10
A szerződés alapvető jellemzője, hogy a felek egybehangzó akaratát fejezi ki. Mi a helyzet akkor, hogy az egyik szerződő felet tévedésbe ejtették, és emiatt döntött a szerződéskötés mellett? A legfontosabb tudnivalókat dr. Szabó Gergely ügyvéd foglalta össze.
2024-05-29 15:10:00
2024 I. negyedévének végén 56 ezer forint volt a normál használatú személygépkocsik kötelező gépjármű-felelősségbiztosításának átlagos éves díja, ez az összeg az előző negyedévi átlagot 7 százalékkal, az egy évvel korábbinál 11 százalékkal haladja meg – tájékoztatott a jegybank.
2024-05-29 09:00:27
Nehéz elvonatkoztatnom a csehszlovák múltamtól – még bőven szocializmus volt, mikor először kóstoltam Komáromban mogorva nagyapám mellett álldogálva a majonézes halsalátát, vagyis a treskát.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS