Nem fogynak a panellakások Komárom-Esztergom megyében

2022. 09. 30., 15:22

Megnövekedett az érdeklődés a tatabányai központú Komárom-Esztergom megyében található ingatlanok iránt. A legkeresettebb ingatlantípus a családiház, amelyre a vásárlók közel 10 millióval többet költenek átlagosan, mint két évvel ezelőtt. Az átlagos négyzetméterárak 2021-hez mérten 19 százalékos emelkedést mutatnak.

Az ország legkisebb területű, mégis második legnépesebb megyéjében, a tatabányai székhelyű Komárom-Esztergom megyében nem csak az ingatlanárak, de a tranzakciószámok is emelkedő tendenciát mutatnak az elmúlt évek adatai alapján. Az átlagos négyzetméterárak az összes ingatlantípust egy kalap alá véve 2020-hoz képest 45 százalékos, a 2021-es évhez mérten pedig 19 százalékos emelkedést mutatnak.

A pandémia következtében megváltozott ingatlanvásárlási szokásoknak, valamint az otthonteremtési támogatások – köztük a Falusi csok – jelenlétének köszönhetően a megye települései egyre vonzóbbá váltak a nagyvárosi nyüzsgés helyett nyugalmat keresők, illetve a családot alapító fiatalok körében.

„A családiházak népszerűsége 2020-tól, vagyis a járványidőszak alatti kiköltözési hullámtól kezdődően emelkedni kezdett Komárom-Esztergom megyében, 2022-re már az összes megyei tranzakció közel 60 százalékát teszik ki ezek az ingatlanok. A házvásárlók átlagosan 26,7 millió forintot költenek a térségben ingatlanra, ami 2020-hoz képest 9 millió forintos növekedést jelent” – mondta Benedikt Károly, a Duna House PR- és elemzési vezetője.

A családiházak áremelkedése a megyei átlagos négyzetméterárak változásában is tetten érhető, 2020-hoz hasonlítva 53 százalék, 2021-hez viszonyítva 24 százalékos áremelkedés tapasztalható. Az idei évben az esztergomi vásárlók költöttek a legtöbbet családiházra, átlagosan 46 millió forintba került itt az otthonteremtés. A Duna House szakértői a megye legmagasabb árú ingatlanát szintén ebben a városban értékesítettek, 169 millió forintért, 563 ezer forintos áron négyzetméterenként. A legmagasabb négyzetméterárat, 880 ezer forintot pedig csakugyan egy esztergomi, nagyon jó állapotú házért fizette az új tulajdonosa.

A második legkeresettebb ingatlantípus a téglaépítésű lakás Komárom-Esztergom megyében, azonban míg 2021-ben az összes eladott ingatlan 35 százaléka tartozott ide, 2022-ben 7 százalékpontos enyhülés érezhető. A rezsivédett panellakások népszerűsége a 2021-es visszaeséshez képest két százalékpontos emelkedést mutat ebben az évben, azonban így is csak a tranzakciók 12 százalékát tették ki idén a házgyári ingatlanok annak ellenére, hogy a megyében közel 25 százalékos a lakótelepek aránya.

Ahogy az ország többi területén, Komárom-Esztergom megyében is csökkent az újépítésűek aránya 2022-ben, átlagosan közel 42 millió forintért cserébe kapható a megyében egy közel 70 négyzetméteres, újépítésű otthon.

„A változatos domborzat mellett az iparvárosok és a mezőgazdasági ágazatok terén jelentős települések teszik változatossá és vonzóvá Komárom-Esztergom megyét. A megyén belül a Komáromi kistérség és a Tatabányai kistérség emelkedő tranzakciószámaira reagálva a Duna House további két ingatlanirodával bővítette országos hálózatát” árulta el a szakértő.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-12-04 13:10:00
Időről-időre felmerülő kérdés, hogy a cég tagja miként felel a cég által felhalmozott tartozásért. Különösen a kft. esetén szokott előkerülni a tag felelősségének kérdése, hiszen a kft. lényege a tagok korlátozott felelőssége. Ez sem jelenti azonban, hogy a kft. tagja soha nem vonható felelősségre a cég által ki nem fizetett tartozásért – hívja fel a figyelmet dr. Szabó Gergely ügyvéd.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS