Nem fogynak a panellakások Komárom-Esztergom megyében

2022. 09. 30., 15:22

Megnövekedett az érdeklődés a tatabányai központú Komárom-Esztergom megyében található ingatlanok iránt. A legkeresettebb ingatlantípus a családiház, amelyre a vásárlók közel 10 millióval többet költenek átlagosan, mint két évvel ezelőtt. Az átlagos négyzetméterárak 2021-hez mérten 19 százalékos emelkedést mutatnak.

Az ország legkisebb területű, mégis második legnépesebb megyéjében, a tatabányai székhelyű Komárom-Esztergom megyében nem csak az ingatlanárak, de a tranzakciószámok is emelkedő tendenciát mutatnak az elmúlt évek adatai alapján. Az átlagos négyzetméterárak az összes ingatlantípust egy kalap alá véve 2020-hoz képest 45 százalékos, a 2021-es évhez mérten pedig 19 százalékos emelkedést mutatnak.

A pandémia következtében megváltozott ingatlanvásárlási szokásoknak, valamint az otthonteremtési támogatások – köztük a Falusi csok – jelenlétének köszönhetően a megye települései egyre vonzóbbá váltak a nagyvárosi nyüzsgés helyett nyugalmat keresők, illetve a családot alapító fiatalok körében.

„A családiházak népszerűsége 2020-tól, vagyis a járványidőszak alatti kiköltözési hullámtól kezdődően emelkedni kezdett Komárom-Esztergom megyében, 2022-re már az összes megyei tranzakció közel 60 százalékát teszik ki ezek az ingatlanok. A házvásárlók átlagosan 26,7 millió forintot költenek a térségben ingatlanra, ami 2020-hoz képest 9 millió forintos növekedést jelent” – mondta Benedikt Károly, a Duna House PR- és elemzési vezetője.

A családiházak áremelkedése a megyei átlagos négyzetméterárak változásában is tetten érhető, 2020-hoz hasonlítva 53 százalék, 2021-hez viszonyítva 24 százalékos áremelkedés tapasztalható. Az idei évben az esztergomi vásárlók költöttek a legtöbbet családiházra, átlagosan 46 millió forintba került itt az otthonteremtés. A Duna House szakértői a megye legmagasabb árú ingatlanát szintén ebben a városban értékesítettek, 169 millió forintért, 563 ezer forintos áron négyzetméterenként. A legmagasabb négyzetméterárat, 880 ezer forintot pedig csakugyan egy esztergomi, nagyon jó állapotú házért fizette az új tulajdonosa.

A második legkeresettebb ingatlantípus a téglaépítésű lakás Komárom-Esztergom megyében, azonban míg 2021-ben az összes eladott ingatlan 35 százaléka tartozott ide, 2022-ben 7 százalékpontos enyhülés érezhető. A rezsivédett panellakások népszerűsége a 2021-es visszaeséshez képest két százalékpontos emelkedést mutat ebben az évben, azonban így is csak a tranzakciók 12 százalékát tették ki idén a házgyári ingatlanok annak ellenére, hogy a megyében közel 25 százalékos a lakótelepek aránya.

Ahogy az ország többi területén, Komárom-Esztergom megyében is csökkent az újépítésűek aránya 2022-ben, átlagosan közel 42 millió forintért cserébe kapható a megyében egy közel 70 négyzetméteres, újépítésű otthon.

„A változatos domborzat mellett az iparvárosok és a mezőgazdasági ágazatok terén jelentős települések teszik változatossá és vonzóvá Komárom-Esztergom megyét. A megyén belül a Komáromi kistérség és a Tatabányai kistérség emelkedő tranzakciószámaira reagálva a Duna House további két ingatlanirodával bővítette országos hálózatát” árulta el a szakértő.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022. 11. 24., 16:35
További intézkedésekre is szükség lesz a turisztikai és vendéglátó szektor kilátástalannak tűnő helyzetének enyhítésére – mondja Duska Sándor, a VOSZ Idegenforgalmi, Szálláshely-szolgáltatók és Vendéglátó-ipari szekciójának vezetője.
2022-11-26 14:37:46
Míg rövid távon a kkv-knak stagnáló gazdasági környezettel és magas árakkal kell megküzdeniük, hosszabb távon csak képességeik megerősítésével válhatnak versenyképesebbé. Mindkét kihívásban kulcsfontosságú a vállalkozásfejlesztési politika, amelynek aktuális kérdéseiről, megújításának lehetőségeiről az Egyensúly Intézet a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségével (VOSZ) partnerségben indított konzultációt. A sorozat zalaegerszegi rendezvényén a megszólalók egyetértettek abban, hogy a vállalkozások előtt álló legkomolyabb nehézségek között van az energiaválság és a munkaerőhiány. Utóbbit, valamint a hatékonyságbeli lemaradást elsősorban az oktatás, képzés komolyabb fejlesztésével lehet orvosolni – hangzott el a rendezvényt záró fórumon.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A bérrendezés akkor ésszerű, ha a vállalkozások megmaradnak és meg tudják tartani a munkahelyeket is – mondja Perlusz László. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint a vállalkozások „jövőállóságát” nagyszabású állami programokkal lehetne biztosítani.
2022. 10. 11., 06:36
epizód: 2022 / 10   |   hossz: 21:36
A válság mélyülésével egyre nagyobb szükség lehet a KAVOSZ Zrt. által kínált Széchenyi Hitel MAX-ra, amely a mikro-, kis- és középvállalkozások számára, de még a kezdők előtt is nyitott opció – hangsúlyozta Krisán László. A KAVOSZ vezérigazgatójával tovább elemeztük a válságból kivezető európai, illetve magyarországi utakat.
2022. 09. 23., 12:05
epizód: 2022 / 9   |   hossz: 18:38
Milyen a gazdaság, a vállalkozások helyzete Covid után, a háború és az energiaválság árnyékában? Mekkora sokkokat okozott az elmúlt pár év? Nyílnak-e kivezető utak az európai és a magyar gazdaság előtt? Hogyan segítheti a kilábalást az államilag támogatott Széchenyi Hitel MAX program? A kérdésekre Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója válaszol.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS