Néhány budapesti kerületben már csökkentek a lakásárak

2023. 07. 18., 20:18

A fővárosi használtlakás árak emelkedése idén minden szegmensben megállt – ismertette az Otthon Centrum elemzési vezetője az ingatlanpiac legfrissebb fejleményeit. A piaci dinamika is megváltozott: jelentősen visszaesett az érdeklődés a használt házak, illetve az exkluzív, drága lakások iránt.

Éves összehasonlításban ugyan az értékesített panel és téglalakások ára még mindig emelkedő tendenciát mutat, de az idei második negyedéves adatokat összevetve az esztendő első három hónapjában mért számokkal már egyértelmű változás érezhető – mondta az árak alakulásáról Soóki-Tóth Gábor, az Otthon Centrum (OC) elemzési vezetője.

Az ingatlanpiaci áremelkedés lényegében megállt, több városrészben és lakástípus esetében pedig csökkent az ár. Ugyanakkor a korábbi évekhez képest alacsonyabb az adás-vételek száma, ami miatt egy-egy negyedév átlagos négyzetméterárát erősen befolyásolják az adott időszakban értékesített ingatlanok egyedi jellemzői – például az állapotuk, vagy hogy az egyes kerületek melyik részén történt több eladás.

Az OC értékesítési adatai szerint a budapesti téglalakások átlagos négyzetméterára a legutóbbi három hónapban 1,01 millió forint volt, ami ugyan 9 százalékkal magasabb a 2022. II. negyedéves értékénél, azonban az idei első negyedévhez képest már 0,5 százalékkal alacsonyabb. Az április és június közötti időszakban a legmagasabb átlagos négyzetméterárat a II. kerületben mérte az OC, ahol átlag 1,44 millió forintot fizettek egy lakás négyzetméteréért.

A budai kerületet az V. kerület követi 1,23 millió forinttal, majd a XIII. kerület következik 1,2 millió forint átlagos négyzetméterárral. A pesti oldalon nincs több olyan városrész, amely átlépte volna a milliós négyzetméterárat, míg a budai kerületekben (I., III., XI., XII.) 1,1 millió forint az átlag.

A pesti kerületek közül a VI. kerület 991 ezer forintos fajlagos átlagárral, míg a IX. kerület 966 ezer forintos átlagos négyzetméterárral emelkedik ki a mezőnyből. A többi belvárosi kerületben 800-900 ezer, a külsőkben 700-800 ezer forint között alakult a négyzetméterár a második negyedéves adásvételi szerződések alapján, kivéve a XVI., és IV. kerületet, ahol 960 és 933 ezer forint volt négyzetméterár.

A legtöbb kerületben az előző negyedévhez képest +/-5 százalékon belüli változást mért az OC – összegzett Soóki-Tóth Gábor. Szignifikáns, 20 százalékos növekedés csak a II. és a XVIII. kerületben volt, míg a VII. kerületben 15 százalékkal, a XVI. kerületben 10 százalékkal emelkedett az átlagos négyzetméterár. Ugyanakkor visszaesésre is van példa, az I. és V. kerületben 20 százalékkal, a XI. kerületben 10 százalékkal mérséklődött az értékesített lakások átlagos négyzetméterára.

„Elsősorban azért, mert az exkluzív, és emiatt drága lakások kevésbé fogytak a második negyedévben, az amúgy is visszafogott számú értékesítés során az összetételhatás jobban érvényesül” – indokolta a piaci trendeket az elemzési vezető.

A magasabb fajlagos árat a külső kerületekben értékesített kisebb lakások eredményezték – tette hozzá a szakember.

A panellakások négyzetméterára 741 ezer forint volt április és június között, ami 1,1 százalékkal magasabb az előző év azonos időszakához képest, de 0,8 százalékkal alacsonyabb az előző negyedévinél. A legdrágább a XI. kerület 890 ezer forinttal, ennél a IX. kerület 869 ezer és a XIII. kerület 808 ezer forintos átlagárával valamivel olcsóbb. A XIV. kerületben már 760 ezer, a III. és IV. kerületben pedig 727 ezer forint egy négyzetméter átlagára.

A többi kerületet a 650-750 ezer forint közötti árazás jellemzi – a XX. kerületben 673 ezer, a XVIII. kerületben 650 ezer forint az átlagérték. Szinte minden kerület +/-5 százalékos árváltozáson belül mozgott az előző negyedévhez képest, s hogy melyik irányba, azt elsősorban az értékesített lakás állapota határozta meg. Ennél nagyobb, 6 százalékos változás a XIV. és XVIII. kerületben volt mérhető, itt ennyivel csökkent az átlagos négyzetméterár.

A használt házak négyzetméterára 647 ezer forint volt 2023 II. negyedévében. Noha ez 7 százalékkal magasabb az I. negyedévben mértnél, de az előző év azonos időszakánál pont ennyivel alacsonyabb. „Ez a trend elsősorban a már említett összetételhatásnak tudható be: mivel jelentősen csökkent az érdeklődés a használt házak iránt, jóval kevesebb az adás-vétel, ezért az átlagot jobban befolyásolja az adott ingatlanok kerületen belüli elhelyezkedése vagy műszaki állapota” – tette hozzá az elemzési vezető.

Ebben a szegmensben Budán 926 ezer forint az átlag, míg Pesten 570 ezer forint. A budai oldalon a III. kerület volt a megfizethetőbb, átlagosan 839 ezer forinttal, szemben a hegyvidéki II. és XII. kerülettel, ahol az átlagos négyzetméterár megközelítette az egymillió forintot. A pesti oldalon a déli városrészek olcsóbbak, például a XX. kerületben 490 ezer forint a fajlagos ár, míg a XVI. kerületben 668 ezer forint a négyzetméter átlaga.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS