Mi várható 2023-ban az ingatlanpiacon?

Mi várható 2023-ban az ingatlanpiacon?
2023. 03. 03., 15:42

2023-ban az ingatlanszakemberek 72 százaléka lassú, de fokozatos élénkülésre számít, amelyet főként az infláció és a hitelkamatok alakulása, valamint a nemzetközi politikai és gazdasági helyzet befolyásolhat a Duna House felmérése szerint. Bár az érdeklődők alaposabbak és megfontoltabbak, az ingatlanközvetítő cég becslése és az értékesítők tapasztalatai alapján azonban ébredezik a piac, a februári tranzakciós adatok 7 százalékos élénkülést mutatnak.

Az elmúlt év jelentős változásokat hozott a nemzetközi és a magyar ingatlanpiacon is, a gazdasági helyzet, a kiemelkedő infláció, a magas hitelkamatok és a szomszédos országban dúló háború okozta bizonytalanság összességében hatott a szegmens teljesítményére, a bérleti piac szárnyalását, valamint az eladó ingatlanok iránti kereslet visszaesését, a kínálat bővülését hozta 2022. Az ingatlanpiac folyamatosan változik, érthető tehát, ha a többség feszült figyelemmel kíséri az árak változását, a kereslet élénkülését, a kamatok alakulását.

„A Duna House hálózat közel 1400 értékesítővel aktív részese a hazai ingatlanpiacnak. Az országos jelenlétnek köszönhetően a legtöbb régió helyi sajátosságaiba is betekintést nyer az ingatlanközvetítő cég, a vevőkkel és eladókkal kint, a terepen történő közvetlen, személyes kapcsolattartás számos plusz információval szolgálhat a szegmensben uralkodó trendekkel kapcsolatban” – mondta el Benedikt Károly, a Duna House PR- és elemzési vezetője. A Duna House 2023-as ingatlanpiaci változásokkal kapcsolatos várakozásokról készült felmérése szerint a kérdőívet kitöltő ingatlanszakemberek 72 százaléka pozitív képet festett az idei évi kereslet alakulásáról, a 2022-es év végére elérkezett mélypont után lassú élénkülésre számítanak 2023 folyamán.

A szakértők által adott prognózist kiegészíti, hogy az ingatlanpiac alakulására ható tényezők között a magas inflációt (74 százalék) és a drága hiteleket (71 százalék) jelölték meg a legtöbben, illetve a válaszadók 43 százaléka szerint a nemzetközi politikai és gazdasági helyzet javulása lehet még számottevő piacformáló hatással. A legcsekélyebb mértékben számítanak majd a kereslet megindulása szempontjából a magas bérleti díjak (11,5 százalék), illetve a korlátozott újlakás-kínálat (18 százalék), ugyanakkor nagyobb jelentőséget tulajdonítanak a szakértők az ingatlanárak alakulásának (37 százalék). A hitelképesség hiányát a kitöltők közel egyharmada jelölte meg a piaci keresletet formáló három legfőbb tényező között, a megkérdezettek 40 százaléka szerint 2022 második feléhez képest további, több mint 10 százalékos csökkenés várható a hiteles vásárlók számában az idei év során, azonban a szakértők közel 20 százaléka mégis derűsebb jövőképet lát és hasonló arányú (0-10 százalékos) növekedésben bízik.

„Az árak komolyabb, 10 százalékot meghaladó csökkenésére alig, használt vagy újépítésű típustól függően az értékesítők mindössze 3-13 százaléka számít, ezért kivárásra nem buzdítják az érdeklődőket a kollégák. A kérdőívet kitöltők több mint 6 százaléka benyomásai alapján további árnövekedést vetít előre a használt ingatlanok terén, egyharmaduk az ingatlanárak stagnálását jelölte meg a válaszadás során, míg az újépítésűek tekintetében 37 százalékuk az árak emelkedését, 43 százalék pedig stagnálást vár” – számolt be Benedikt Károly.

Az év legkeresettebb ingatlanjai az értékesítők közel 80 százaléka szerint – kiszámíthatóbb fenntartási költségük miatt – a lakások lesznek, a vevőket pedig főként a kisebb ingatlanba költözés és a befektetési célú vásárlás motiválja 2023-ban. A befektetői jelenlét növekedésével kapcsolatban vegyes képet mutatnak a válaszok, az értékesítők közel 36 százaléka erősödésre, 31 százalékuk stagnálásra számít, míg 33 százalékuk csökkenő befektetői kedvvel kalkulál.

„A megkérdezett ingatlanértékesítők 59 százaléka észlelt elmozdulást a februári ingatlanpiacon, észrevételeik szerint növekedett az aktivitás, vagyis az ingatlan-megtekintések, vételi ajánlatok és az érdeklődések száma, 41 százalékuk szerint összességében erősödött a kereslet és gyarapodott a vevők száma. A szakértők tapasztalatait a Duna House februári tranzakciószám-becslése is megerősíti, amely szerint 7 százalékkal teljesített jobban az ingatlanpiac az idei év első hónapjához képest” – tette hozzá Benedikt Károly.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS