Mi várható 2023-ban az ingatlanpiacon?

Mi várható 2023-ban az ingatlanpiacon?
2023. 03. 03., 15:42

2023-ban az ingatlanszakemberek 72 százaléka lassú, de fokozatos élénkülésre számít, amelyet főként az infláció és a hitelkamatok alakulása, valamint a nemzetközi politikai és gazdasági helyzet befolyásolhat a Duna House felmérése szerint. Bár az érdeklődők alaposabbak és megfontoltabbak, az ingatlanközvetítő cég becslése és az értékesítők tapasztalatai alapján azonban ébredezik a piac, a februári tranzakciós adatok 7 százalékos élénkülést mutatnak.

Az elmúlt év jelentős változásokat hozott a nemzetközi és a magyar ingatlanpiacon is, a gazdasági helyzet, a kiemelkedő infláció, a magas hitelkamatok és a szomszédos országban dúló háború okozta bizonytalanság összességében hatott a szegmens teljesítményére, a bérleti piac szárnyalását, valamint az eladó ingatlanok iránti kereslet visszaesését, a kínálat bővülését hozta 2022. Az ingatlanpiac folyamatosan változik, érthető tehát, ha a többség feszült figyelemmel kíséri az árak változását, a kereslet élénkülését, a kamatok alakulását.

„A Duna House hálózat közel 1400 értékesítővel aktív részese a hazai ingatlanpiacnak. Az országos jelenlétnek köszönhetően a legtöbb régió helyi sajátosságaiba is betekintést nyer az ingatlanközvetítő cég, a vevőkkel és eladókkal kint, a terepen történő közvetlen, személyes kapcsolattartás számos plusz információval szolgálhat a szegmensben uralkodó trendekkel kapcsolatban” – mondta el Benedikt Károly, a Duna House PR- és elemzési vezetője. A Duna House 2023-as ingatlanpiaci változásokkal kapcsolatos várakozásokról készült felmérése szerint a kérdőívet kitöltő ingatlanszakemberek 72 százaléka pozitív képet festett az idei évi kereslet alakulásáról, a 2022-es év végére elérkezett mélypont után lassú élénkülésre számítanak 2023 folyamán.

A szakértők által adott prognózist kiegészíti, hogy az ingatlanpiac alakulására ható tényezők között a magas inflációt (74 százalék) és a drága hiteleket (71 százalék) jelölték meg a legtöbben, illetve a válaszadók 43 százaléka szerint a nemzetközi politikai és gazdasági helyzet javulása lehet még számottevő piacformáló hatással. A legcsekélyebb mértékben számítanak majd a kereslet megindulása szempontjából a magas bérleti díjak (11,5 százalék), illetve a korlátozott újlakás-kínálat (18 százalék), ugyanakkor nagyobb jelentőséget tulajdonítanak a szakértők az ingatlanárak alakulásának (37 százalék). A hitelképesség hiányát a kitöltők közel egyharmada jelölte meg a piaci keresletet formáló három legfőbb tényező között, a megkérdezettek 40 százaléka szerint 2022 második feléhez képest további, több mint 10 százalékos csökkenés várható a hiteles vásárlók számában az idei év során, azonban a szakértők közel 20 százaléka mégis derűsebb jövőképet lát és hasonló arányú (0-10 százalékos) növekedésben bízik.

„Az árak komolyabb, 10 százalékot meghaladó csökkenésére alig, használt vagy újépítésű típustól függően az értékesítők mindössze 3-13 százaléka számít, ezért kivárásra nem buzdítják az érdeklődőket a kollégák. A kérdőívet kitöltők több mint 6 százaléka benyomásai alapján további árnövekedést vetít előre a használt ingatlanok terén, egyharmaduk az ingatlanárak stagnálását jelölte meg a válaszadás során, míg az újépítésűek tekintetében 37 százalékuk az árak emelkedését, 43 százalék pedig stagnálást vár” – számolt be Benedikt Károly.

Az év legkeresettebb ingatlanjai az értékesítők közel 80 százaléka szerint – kiszámíthatóbb fenntartási költségük miatt – a lakások lesznek, a vevőket pedig főként a kisebb ingatlanba költözés és a befektetési célú vásárlás motiválja 2023-ban. A befektetői jelenlét növekedésével kapcsolatban vegyes képet mutatnak a válaszok, az értékesítők közel 36 százaléka erősödésre, 31 százalékuk stagnálásra számít, míg 33 százalékuk csökkenő befektetői kedvvel kalkulál.

„A megkérdezett ingatlanértékesítők 59 százaléka észlelt elmozdulást a februári ingatlanpiacon, észrevételeik szerint növekedett az aktivitás, vagyis az ingatlan-megtekintések, vételi ajánlatok és az érdeklődések száma, 41 százalékuk szerint összességében erősödött a kereslet és gyarapodott a vevők száma. A szakértők tapasztalatait a Duna House februári tranzakciószám-becslése is megerősíti, amely szerint 7 százalékkal teljesített jobban az ingatlanpiac az idei év első hónapjához képest” – tette hozzá Benedikt Károly.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 16., 14:10
Az Európai Unió Bírósága által 2024. május 16-án meghozott döntés (C-746/22) szerint ellentétes az Unió jogával az a magyar szabály, amely nem engedi meg a külföldi adózóknak az áfa-visszatérítési eljárásokban, hogy irataikat akár a másodfokú (fellebbezési) eljárásban is beadhassák.
2024-05-22 10:50:14
Ahhoz, hogy a Föld még az unokáinknak is élhető maradjon, elengedhetetlen a biológiai sokszínűség, aminek ma, május 22-én van a világnapja: a biodiverzitást fenyegető veszélyeket nem vehetjük félvállról!

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Ahhoz, hogy a Föld még az unokáinknak is élhető maradjon, elengedhetetlen a biológiai sokszínűség, aminek ma, május 22-én van a világnapja: a biodiverzitást fenyegető veszélyeket nem vehetjük félvállról!

  Rovathírek: ATOMBUSINESS