Merész alkuval spórolhatnak idén az ingatlanvásárlók

2023. 04. 24., 18:15

Az alku mértéke az összes ingatlantípust és állapotot figyelembe véve, országos szinten átlagosan 8 százalék körül alakult idén, azonban az irányár alatt ingatlanhoz jutó vásárlók több mint ötöde, 21,3 százaléka, ennél is magasabb, 10 százalék feletti mértékben tudta érvényesíteni a vevői alkut a Duna House adatai alapján.

A 2022-es év gazdasági és politikai eseményeinek következtében átalakult ingatlanpiac túljutott az év végi mélyponton, az idei első negyedévben pedig új lendülettel, hónapról hónapra emelkedő tranzakciószámmal teljesített.

„Bár a 2023-as eddigi eladásszám még mindig az elmúlt 10 év leggyengébb eredményét jelenti a szegmensben, a szakértők fokozatos fellendülést és emelkedő keresletet prognosztizálnak az év további részében, köszönhetően az eladók árcsökkentési hajlandóságának és az egyre bátrabb vevői alkunak” –mondta Benedikt Károly, a Duna House PR és elemzési vezetője.

A jelenlegi kínálati piacon a vevők kezében van az irányítás. A Duna House közreműködésével zárult tranzakciók adatai alapján az összes értékesített ingatlan 84,1 százaléka vevői alkuval zárult, míg irányáron az otthonok 13,7 százaléka, licittel pedig minimális, mindössze 2,2 százalék kelt el. Az alku mértéke az összes ingatlantípust és állapotot figyelembe véve, országos szinten átlagosan 8százalék körül alakult idén, azonban az irányár alatt ingatlanhoz jutó vásárlók több mint ötöde, 21,3 százaléka, ennél is magasabb, 10 százalék feletti mértékben tudta érvényesíteni a vevői alkut.

A vevői motivációt tekintve a legnagyobb alkukedvvel (27 százalék) a befektetői céllal ingatlant vásárlók rendelkeztek az idei első negyedévben, de számottevő arányban 17-17 százalékban alkudtak a nagyobb ingatlanba költözők és az első lakásukat vásárlók is.

A használt ingatlanok terén számottevő a vevők mozgástere, az alkunak engedő tulajdonosok között kiemelkedő, 37 százalékos arányban voltak azok, akik jó állapotú otthonuk értékesítése miatt egyeztek bele az irányár alatti árba, 25 százalékban lakható, 24 százalékban nagyon jó és mindössze 10 százalékban felújítandó ingatlan vásárlása során alkudhattak a vevők.

Az országos lefedettségű ingatlanközvetítő hálózat 2023 első negyedéves adatai szerint az irányárhoz képest legjelentősebb, 61 százalékos mértékű engedményt egy Komárom-Esztergom vármegye keleti határán található településen hirdetett, jó állapotú, 55 m2-es, vegyes falazatú parasztház eladása során adta a tulajdonos, aki a sikeres tranzakció érdekében, kompromisszumként 23 millió forintot is hajlandó volt engedni a vételárból. Egy újszerű, XIII. kerületi, 85 m2-es lakás új tulajdonosa pedig az alkunak köszönhetően 34,9 millió forinttal kedvezőbb áron vásárolhatta meg a kiszemelt ingatlant.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS