Merész alkuval spórolhatnak idén az ingatlanvásárlók

2023. 04. 24., 18:15

Az alku mértéke az összes ingatlantípust és állapotot figyelembe véve, országos szinten átlagosan 8 százalék körül alakult idén, azonban az irányár alatt ingatlanhoz jutó vásárlók több mint ötöde, 21,3 százaléka, ennél is magasabb, 10 százalék feletti mértékben tudta érvényesíteni a vevői alkut a Duna House adatai alapján.

A 2022-es év gazdasági és politikai eseményeinek következtében átalakult ingatlanpiac túljutott az év végi mélyponton, az idei első negyedévben pedig új lendülettel, hónapról hónapra emelkedő tranzakciószámmal teljesített.

„Bár a 2023-as eddigi eladásszám még mindig az elmúlt 10 év leggyengébb eredményét jelenti a szegmensben, a szakértők fokozatos fellendülést és emelkedő keresletet prognosztizálnak az év további részében, köszönhetően az eladók árcsökkentési hajlandóságának és az egyre bátrabb vevői alkunak” –mondta Benedikt Károly, a Duna House PR és elemzési vezetője.

A jelenlegi kínálati piacon a vevők kezében van az irányítás. A Duna House közreműködésével zárult tranzakciók adatai alapján az összes értékesített ingatlan 84,1 százaléka vevői alkuval zárult, míg irányáron az otthonok 13,7 százaléka, licittel pedig minimális, mindössze 2,2 százalék kelt el. Az alku mértéke az összes ingatlantípust és állapotot figyelembe véve, országos szinten átlagosan 8százalék körül alakult idén, azonban az irányár alatt ingatlanhoz jutó vásárlók több mint ötöde, 21,3 százaléka, ennél is magasabb, 10 százalék feletti mértékben tudta érvényesíteni a vevői alkut.

A vevői motivációt tekintve a legnagyobb alkukedvvel (27 százalék) a befektetői céllal ingatlant vásárlók rendelkeztek az idei első negyedévben, de számottevő arányban 17-17 százalékban alkudtak a nagyobb ingatlanba költözők és az első lakásukat vásárlók is.

A használt ingatlanok terén számottevő a vevők mozgástere, az alkunak engedő tulajdonosok között kiemelkedő, 37 százalékos arányban voltak azok, akik jó állapotú otthonuk értékesítése miatt egyeztek bele az irányár alatti árba, 25 százalékban lakható, 24 százalékban nagyon jó és mindössze 10 százalékban felújítandó ingatlan vásárlása során alkudhattak a vevők.

Az országos lefedettségű ingatlanközvetítő hálózat 2023 első negyedéves adatai szerint az irányárhoz képest legjelentősebb, 61 százalékos mértékű engedményt egy Komárom-Esztergom vármegye keleti határán található településen hirdetett, jó állapotú, 55 m2-es, vegyes falazatú parasztház eladása során adta a tulajdonos, aki a sikeres tranzakció érdekében, kompromisszumként 23 millió forintot is hajlandó volt engedni a vételárból. Egy újszerű, XIII. kerületi, 85 m2-es lakás új tulajdonosa pedig az alkunak köszönhetően 34,9 millió forinttal kedvezőbb áron vásárolhatta meg a kiszemelt ingatlant.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS