Mélypontról indítja az évet a hazai ingatlanpiac

2023. 02. 13., 19:39

A stagnáló november és december után újabb mélypontra süllyedt az ingatlanpiac. A Duna House által országosan becsült 5853 adásvétel, az elmúlt 10 év leggyengébb évkezdését jelenti, utoljára 2013-ban volt ennél kevesebb tranzakció januárban. Az előző év azonos időszakához képest 46 százalékos visszaesést tapasztaltak a hálózat kollégái.

Bár az árak drasztikus emelkedése megállt, az eladók apránként el kezdtek alkalmazkodni, de még nem fogadták el teljesen a jelenlegi piaci környezet sajátosságait. Az irányár változtatására növekvő, de csekély mértékben nyitottak csupán, a vidéki téglaépítésűek esetében 6, a fővárosiaknál 5 százalékos az árváltozás, a befektetők által kedvelt belvárosban azonban ennél is kevesebb, mindössze 2 százalék volt idén januárban.

Az eladók rugalmassága inkább az alku terén jelentkezik, Kelet-Magyarországon kiemelkedően, 12 százalékra emelkedett a vevői alku, nyugaton a tulajdonosok 8 százalékot, Budapesten 3–5 százalékot hajlandóak engedni az eladási árból a januári adatok alapján.

A téglaotthonok értékesítési ideje a keleti országrészben a tavalyival közel megegyező volt, átlagosan 4 hónap kellett a szerződéskötéshez ezeknél az ingatlanoknál, míg nyugaton némiképp lassult az értékesítés. A fővárosban Pesten és Budán azonos tempóban cseréltek tulajdonost a téglaingatlanok, körülbelül 3 hónap alatt zárultak a tranzakciók, de a belvárosi eladásokhoz sem kellett 4 hónapnál több.

Az alacsony fenntartási költségű, rezsivédett házgyári lakások reneszánszukat élik, a piaci lassulás ellenére továbbra is gyorsan találtak új tulajdonosra. A vidéki területek közül keleten átlagosan két hónapnál kevesebb időbe telt értékesíteni egy házgyári lakást, míg nyugaton alig több, mint két hónap volt szükséges a sikeres tranzakcióhoz. A pesti lakótelepek lakásai átlagosan 55 nap alatt keltek el, míg a budai panelek esetében 2,6 hónapra volt szükség januárban.

A nyugati országrész lakótelepein 3 százalékos irányárváltozás mellett 3 százalékos az alku mértéke is, a kelet-magyarországi panelek esetében az irányár minimálisan változott csupán, a vevői alku mozgástere azonban 5 százalék. A hirdetési ár 3–4 százalékos mértékben változott a fővárosban, míg a vevő alku 3–6 százalékra emelkedett a budapesti panellakások esetében.

A fővárosban, Budán az idei év első hónapjában zárult tranzakciók alapján az átlagos négyzetméterár meghaladta az 1,3 millió forintot a használt téglaépítésűek esetében, a belvárosban átlagosan 1 millió forint feletti összegbe került négyzetméterenként az ingatlanvásárlás.

Az országban a nyugati régióban volt a legnagyobb a felújítási kedv, az eladott ingatlanok 19 százaléka tartozott a felújításra várók csoportjába, míg az ország többi területén csupán 5-8 százalék volt ez az arány.

A Duna House januári értékesítési adatai alapján a legnépszerűbb vásárlói motiváció a fővárosban (42 százalék) és vidéken (38 százalék) a befektetési célú vétel volt, amit az első lakást vásárlók csoportja követett.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-05-29 09:10:00
2024 áprilisában a turisztikai (kereskedelmi, magán- és egyéb) szálláshelyeken 1,2 millió vendég közel 2,9 millió vendégéjszakát töltött el. A vendégek száma 1,3, a vendégéjszakáké 4,7 százalékkal kisebb volt az egy évvel korábbinál; a csökkenés az ünnepekhez kötődő hosszú hétvégék idei áprilisi elmaradásával van kapcsolatban.
2024-05-29 09:00:27
Nehéz elvonatkoztatnom a csehszlovák múltamtól – még bőven szocializmus volt, mikor először kóstoltam Komáromban mogorva nagyapám mellett álldogálva a majonézes halsalátát, vagyis a treskát.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Nehéz elvonatkoztatnom a csehszlovák múltamtól – még bőven szocializmus volt, mikor először kóstoltam Komáromban mogorva nagyapám mellett álldogálva a majonézes halsalátát, vagyis a treskát.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS