Mélypontról indítja az évet a hazai ingatlanpiac

2023. 02. 13., 19:39

A stagnáló november és december után újabb mélypontra süllyedt az ingatlanpiac. A Duna House által országosan becsült 5853 adásvétel, az elmúlt 10 év leggyengébb évkezdését jelenti, utoljára 2013-ban volt ennél kevesebb tranzakció januárban. Az előző év azonos időszakához képest 46 százalékos visszaesést tapasztaltak a hálózat kollégái.

Bár az árak drasztikus emelkedése megállt, az eladók apránként el kezdtek alkalmazkodni, de még nem fogadták el teljesen a jelenlegi piaci környezet sajátosságait. Az irányár változtatására növekvő, de csekély mértékben nyitottak csupán, a vidéki téglaépítésűek esetében 6, a fővárosiaknál 5 százalékos az árváltozás, a befektetők által kedvelt belvárosban azonban ennél is kevesebb, mindössze 2 százalék volt idén januárban.

Az eladók rugalmassága inkább az alku terén jelentkezik, Kelet-Magyarországon kiemelkedően, 12 százalékra emelkedett a vevői alku, nyugaton a tulajdonosok 8 százalékot, Budapesten 3–5 százalékot hajlandóak engedni az eladási árból a januári adatok alapján.

A téglaotthonok értékesítési ideje a keleti országrészben a tavalyival közel megegyező volt, átlagosan 4 hónap kellett a szerződéskötéshez ezeknél az ingatlanoknál, míg nyugaton némiképp lassult az értékesítés. A fővárosban Pesten és Budán azonos tempóban cseréltek tulajdonost a téglaingatlanok, körülbelül 3 hónap alatt zárultak a tranzakciók, de a belvárosi eladásokhoz sem kellett 4 hónapnál több.

Az alacsony fenntartási költségű, rezsivédett házgyári lakások reneszánszukat élik, a piaci lassulás ellenére továbbra is gyorsan találtak új tulajdonosra. A vidéki területek közül keleten átlagosan két hónapnál kevesebb időbe telt értékesíteni egy házgyári lakást, míg nyugaton alig több, mint két hónap volt szükséges a sikeres tranzakcióhoz. A pesti lakótelepek lakásai átlagosan 55 nap alatt keltek el, míg a budai panelek esetében 2,6 hónapra volt szükség januárban.

A nyugati országrész lakótelepein 3 százalékos irányárváltozás mellett 3 százalékos az alku mértéke is, a kelet-magyarországi panelek esetében az irányár minimálisan változott csupán, a vevői alku mozgástere azonban 5 százalék. A hirdetési ár 3–4 százalékos mértékben változott a fővárosban, míg a vevő alku 3–6 százalékra emelkedett a budapesti panellakások esetében.

A fővárosban, Budán az idei év első hónapjában zárult tranzakciók alapján az átlagos négyzetméterár meghaladta az 1,3 millió forintot a használt téglaépítésűek esetében, a belvárosban átlagosan 1 millió forint feletti összegbe került négyzetméterenként az ingatlanvásárlás.

Az országban a nyugati régióban volt a legnagyobb a felújítási kedv, az eladott ingatlanok 19 százaléka tartozott a felújításra várók csoportjába, míg az ország többi területén csupán 5-8 százalék volt ez az arány.

A Duna House januári értékesítési adatai alapján a legnépszerűbb vásárlói motiváció a fővárosban (42 százalék) és vidéken (38 százalék) a befektetési célú vétel volt, amit az első lakást vásárlók csoportja követett.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Nem drága a csapatépítés, ha a dolgozók napi béréhez viszonyítjuk, de nem az étel, az ital és maga az esemény a fontos, hanem az, hogy mit hozunk ki a résztvevőkből. A látens távozóktól az elkerülhető fluktuáción át a jutalmazás-elismerés egyensúlyáig – íme, a recept ahhoz, hogy egy nyelvet beszéljen dolgozó és munkáltató. A következetes, tervszerű vállalati fejlődéshez vezető útról Kalmár Pétert, az [eureka] Consulting & Games alapító-vezérigazgatóját kérdeztük.
Egy igazán kreatív szakács, Szatmári Ferenc, alias Főzelékes Feri elárulja, hogyan építi forradalmi megoldásokkal a vállalkozását. A hartai gasztroblogger és influenszer több szakácskönyvvel a háta mögött, unokatestvérével közösen hívta életre a HIPPEACE főzelékbárt, amelynek alapjait a vásárlók is segítenek lerakni, közösségi finanszírozással. Ez az a helyzet, amikor a kedves vendég a receptet is hazaviheti az étteremből, de bőven van még újítás, amivel a franchise-ban szintén gondolkodó szakács előállt. Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
2023. 08. 06., 10:25
epizód: 2023 / 12   |   hossz: 28:19
Vajon hogyan vizsgázunk napjainkban stresszkezelésből és időmenedzsmentből – pont akkor, amikor a karrierünkre gazdasági nehézségek lehetnek hatással? Hogyan segíthet ezen az irányított játék, az ún. gamifikált fejlesztési folyamat, és hogyan gyógyít vele munkahelyi közösségeket, döntéshozó stratégiákat, karrier és magánélet egyensúlyában keletkezett zavarokat a „Mit játsszunk?” vlog egyik vezetője, Győri-Nádai Réka? A kreatív szakembert a vállalati soft skill tréningek és a játszva megoldható céges folyamatok sajátosságairól is faggattuk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS