Meghaladta az 50 millió forintot az otthonteremtésre fordított összeg Pesten

2023. 10. 30., 16:22

Emelkedő négyzetméterárak mellett egyre kisebb alapterületű ingatlanokat vásárolnak a főváros pesti oldalán szerződő ügyfelek a Duna House értékesítési adatai szerint. A fővárosi ingatlantranzakciók 76 százaléka zárult eddig a pesti kerületekben idén, ahol átlagosan 35,6 és 99 millió forint között költöttek a vevők. Az átlagos négyzetméterárak területtől és ingatlantípustól függően 245 ezertől 2,9 millió forintig húzódtak 2023 első három negyedévének eladásai alapján.

„Bár a kerületek közötti népszerűséget vizsgáló felmérés szerint az elmúlt hónapokban egyre inkább előtérbe kerültek a vevői preferenciák tekintetében a budai kerületek, a szeptemberi adatok alapján azonban a korábbi rekorder, a XIII. kerület még mindig nem engedett az első helyből, holtversenyben osztozott Újbudával. A pesti kerületek dobogósai között nagy visszatérőnek számít Zugló is, amelyet ezúttal az új vevők 16,3 százaléka jelölt meg előnyben részesített lokációként az ingatlankeresés során” – mondta Benedikt Károly, a Duna House PR- és elemzési vezetője.

Ahogy az érdeklődők által preferált kerületek listáján egyre inkább előtérbe kerültek a budai kerületek és ezáltal háttérbe szorult a befektetők által kedvelt, pesti belvárosi lokáció, úgy a megvalósult szerződéskötéseken is érezhető a változás. Míg a tavalyi év során az összes fővárosi tranzakció 81 százaléka pesti kerületekben található ingatlanokra vonatkozott, addig a 2023 első három negyedévében aláírt adásvételik 76 százalékban szerepeltek pesti lakások és házak. A kerületek közül a pesti oldalon a legtöbb ingatlanra a XIII. kerületben szerződtek végül az ügyfelek, de Zugló, a XVIII. kerület, valamint Erzsébetváros, Teréz- és Józsefváros is számos lezárt ingatlantranzakcióval büszkélkedhet.

Az idei évben eladott pesti ingatlanok adatai alapján 8 százalékkal, 821 ezer forintra emelkedett az otthonteremtés költsége négyzetméterenként. A magasabb áraknak köszönhetően a tavalyinál 5 százalékkal csekélyebb, 62 m2 alapterületű ingatlanok vásárlása mellett döntöttek az ügyfelek, így az ingatlanszerzésre fordított összeg is mindössze 3 százalékkal, 50,7 millió forintra nőtt.

Kerületenként vizsgálva az adatokat megállapítható, hogy a 17 pesti kerület közül csupán a IV. kerületben enyhültek az árak, itt 7 százalékkal került kevesebbe az ingatlanvásárlás négyzetméterenként, mint 2022-ben. Nyolc kerület esetében 10 százalék alatti árnövekedés olvasható ki a Duna House közreműködésével zárt eladások adataiból, míg négy kerületnél 13-18 százalék közötti volt a drágulás. A legjelentősebb, 20 százalékos vagy afölötti négyzetméterár-emelkedés Erzsébetváros (20 százalék), Kispest (20 százalék), a XVI. kerület (22 százalék), valamint a XVIII. kerület (25 százalék) tekintetében mutatható ki.

Négyzetméterár szempontjából Pesterzsébet jelenti a leginkább pénztárcakímélő alternatívát, itt ugyanis 7 százalékos árváltozás után is 574 ezer forintos átlagos négyzetméteráron is megoldható az ingatlanvásárlás, míg a legmagasabb, 1,2 millió forintot meghaladó négyzetméterárral az V. kerületben találkozhatnak az ügyfelek, de Terézváros és a népszerű XIII. kerület is millió feletti áron kínálja a lakások négyzetméterét.

A legjelentősebb kiadást, átlagosan 99 millió forintot az V. kerületi ingatlanvásárlás jelenti a vevők számára, de közel 30százalék-os emelkedés után már a XVI. kerületi ingatlanokra fizetett átlagos összeg is meghaladta a 86 millió forintot. A legkevesebbet, 35,6-37,5 millió forint közötti összeget költöttek otthonteremtésre átlagosan a Soroksáron, Pesterzsébeten, a XIX. kerületben, Csepelen, a XV. kerületben, Kőbányán, valamint Újpesten letelepedők. A pesti oldal kerületei közül a 2023-as tranzakciók szerint hat kerület esetében csökkent a lakásokra kifizetett átlagos ingatlanérték, két kerületnél nem változott, a többinél kisebb-nagyobb arányban nőtt az összeg.

„A kerületek többségében jelentkező négyzetméterár-emelkedés jelentős hatással volt a vevői döntésekre. A változó ingatlanpiacon a gazdasági helyzet, az infláció és a hitelezési nehézségek következtében főként azok vágtak bele az ingatlanvásárlásba, akiknek változó élethelyzetük miatt mindenképpen költözniük kellett, ez pedig jelentősen befolyásolta a választott ingatlanok méretét is. A 2023-as eladások adatai alapján 12 kerület esetében vásároltak az ügyfelek a tavalyinál 2-20 négyzetméterrel kisebb élettérrel rendelkező ingatlanokat” – tette hozzá a szakértő.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS