Megfizethető otthonok a fővárostól délkeletre

2023. 06. 29., 16:52

Enyhült az ingatlanok áremelkedése a fővárosi agglomeráció egyik legmegfizethetőbb részén idén, ennek ellenére már a délkeleti szektorban is meghaladta az 500 ezer forintot az átlagos négyzetméterár. A szektor tranzakcióinak közel fele, 44 százaléka Gyálon és Gyömrőn zárult a Duna House adatai alapján. A területen Gyálon történt a legnagyobb áremelkedés, a legjelentősebb arányban Gyömrőn váltak kedvezőbbé a négyzetméterárak tavalyhoz képest. Az átlagos ingatlanra fordított összeg Vecsésen volt a legtöbb, 75,2 millió forint.

A budapesti agglomerációs övezet 6 szektora közül a délkeleti szektor az, ahol az egyik legkedvezőbb négyzetméteráron vásárolhatott az utóbbi években ingatlant, aki a főváros vonzáskörzetét preferálta. A többi szektorhoz képest elérhetőbb ár a keresleten is nyomot hagyott, a területen található települések az évek során egyre vonzóbbak lettek a Budapest közelében letelepedők körében.

A pandémia átformálta a vásárlói szokásokat, előtérbe kerültek a kertes családi házak, így a járvány berobbanásának éve óta 1,6 százalékkal gyarapodott a szektor állandó lakosainak száma. A legnagyobb mértékű 3,7 százalékos növekedést Gyömrő lakosságán mutatják az adatok. Alsónémedit is sokan választották, itt volt a második legjelentősebb az állandó lakosok számának emelkedése (2,8 százalék), ugyanakkor például Maglódon 0,2 százalékkal csökkent a lakosok száma 2023-ra.

„A 2022-es év értékesítési adataihoz képest idén más szektorokkal ellentétben árcsökkenés helyett átlagosan 2százalék-os, további áremelkedés zajlott le a fővárosi agglomeráció délkeleti szektorában” – mondta Benedikt Károly, a Duna House PR- és elemzési vezetője.

A drágulás következtében így már az egyik legmegfizethetőbb fővárosi agglomerációs szektorban is meghaladja az 500 ezer forint/m2-es átlagos árat az otthonteremtés. A délkeleti szektorba költözők az idei év első öt hónapjának tranzakciói alapján már 511 ezer forintot meghaladó átlagos négyzetméteráron vásárolhattak maguknak otthont. A fő vásárlói motiváció a nagyobba költözés volt, az érdeklődés középpontjában a 100 négyzetméter körüli családi házak álltak, amelyekre átlagosan 54,5 millió forintot költöttek a vevők.

Négyzetméterárak tekintetében a 2022-es év jelentette a csúcsot, 2020-hoz képest Alsónémedin és Gyálon emelkedett a legerősebb mértékben az átlagos négyzetméterár. A településeket külön vizsgálva a 2023-as év Gyál kivételével mindenhol árcsökkenést vagy stagnálást hozott a tavalyi árakhoz képest.

„Azok a vásárlók, akik az energiaárak és az üzemanyagköltségek drágulása ellenére továbbra is az agglomerációs területeken vásárolnának, a délkeleti szektorban 412-617 ezer forint közötti négyzetméterárral kalkulálhatnak” – folytatta a szakértő.

Idén Gyálon lett a legköltségesebb az otthonteremtés, az ingatlanra fordított átlagos összeg megközelítette a 70 millió forintot. Üllőn, Maglódon és Vecsésen stagnáló árakkal találkozhatnak a vevők, utóbbinál költöttek ingatlanra a legtöbbet, 75,2 millió forintot átlagosan. A legjelentősebb enyhülést Gyömrőn mutatták a 2023-as értékesítési adatok, a csökkenés által így ez lett a legalacsonyabb négyzetméterárakkal rendelkező település a szektorban.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS