Megfizethető otthonok a fővárostól délkeletre

2023. 06. 29., 16:52

Enyhült az ingatlanok áremelkedése a fővárosi agglomeráció egyik legmegfizethetőbb részén idén, ennek ellenére már a délkeleti szektorban is meghaladta az 500 ezer forintot az átlagos négyzetméterár. A szektor tranzakcióinak közel fele, 44 százaléka Gyálon és Gyömrőn zárult a Duna House adatai alapján. A területen Gyálon történt a legnagyobb áremelkedés, a legjelentősebb arányban Gyömrőn váltak kedvezőbbé a négyzetméterárak tavalyhoz képest. Az átlagos ingatlanra fordított összeg Vecsésen volt a legtöbb, 75,2 millió forint.

A budapesti agglomerációs övezet 6 szektora közül a délkeleti szektor az, ahol az egyik legkedvezőbb négyzetméteráron vásárolhatott az utóbbi években ingatlant, aki a főváros vonzáskörzetét preferálta. A többi szektorhoz képest elérhetőbb ár a keresleten is nyomot hagyott, a területen található települések az évek során egyre vonzóbbak lettek a Budapest közelében letelepedők körében.

A pandémia átformálta a vásárlói szokásokat, előtérbe kerültek a kertes családi házak, így a járvány berobbanásának éve óta 1,6 százalékkal gyarapodott a szektor állandó lakosainak száma. A legnagyobb mértékű 3,7 százalékos növekedést Gyömrő lakosságán mutatják az adatok. Alsónémedit is sokan választották, itt volt a második legjelentősebb az állandó lakosok számának emelkedése (2,8 százalék), ugyanakkor például Maglódon 0,2 százalékkal csökkent a lakosok száma 2023-ra.

„A 2022-es év értékesítési adataihoz képest idén más szektorokkal ellentétben árcsökkenés helyett átlagosan 2százalék-os, további áremelkedés zajlott le a fővárosi agglomeráció délkeleti szektorában” – mondta Benedikt Károly, a Duna House PR- és elemzési vezetője.

A drágulás következtében így már az egyik legmegfizethetőbb fővárosi agglomerációs szektorban is meghaladja az 500 ezer forint/m2-es átlagos árat az otthonteremtés. A délkeleti szektorba költözők az idei év első öt hónapjának tranzakciói alapján már 511 ezer forintot meghaladó átlagos négyzetméteráron vásárolhattak maguknak otthont. A fő vásárlói motiváció a nagyobba költözés volt, az érdeklődés középpontjában a 100 négyzetméter körüli családi házak álltak, amelyekre átlagosan 54,5 millió forintot költöttek a vevők.

Négyzetméterárak tekintetében a 2022-es év jelentette a csúcsot, 2020-hoz képest Alsónémedin és Gyálon emelkedett a legerősebb mértékben az átlagos négyzetméterár. A településeket külön vizsgálva a 2023-as év Gyál kivételével mindenhol árcsökkenést vagy stagnálást hozott a tavalyi árakhoz képest.

„Azok a vásárlók, akik az energiaárak és az üzemanyagköltségek drágulása ellenére továbbra is az agglomerációs területeken vásárolnának, a délkeleti szektorban 412-617 ezer forint közötti négyzetméterárral kalkulálhatnak” – folytatta a szakértő.

Idén Gyálon lett a legköltségesebb az otthonteremtés, az ingatlanra fordított átlagos összeg megközelítette a 70 millió forintot. Üllőn, Maglódon és Vecsésen stagnáló árakkal találkozhatnak a vevők, utóbbinál költöttek ingatlanra a legtöbbet, 75,2 millió forintot átlagosan. A legjelentősebb enyhülést Gyömrőn mutatták a 2023-as értékesítési adatok, a csökkenés által így ez lett a legalacsonyabb négyzetméterárakkal rendelkező település a szektorban.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 16., 15:40
Az inflációérzékelés továbbra is jelen van hazai vállalkozásoknál, miközben a munkaerőpiaci hangulat tartósnak látszik. Talán a beruházások volumene is visszaáll az egy évvel ezelőtti szintre – hangzott el a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) üzleti hangulat-indexének második negyedéves felmérésének eredményeit bemutató beszélgetésen.
2024-07-20 11:10:09
A kötelező biztosítások számához képest csökkent a károk gyakorisága, amiben a legtöbbet futó trolik, kamionok és csuklós buszok az éllovasok.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A szeptemberben induló qvik elektronikus fizetési alternatíva szolgáltatási díjtól és tranzakciós illetéktől mentesen, egyfajta átutalási formaként nyújthat kedvezőbb feltételeket a vevőknek, míg a boltok, webáruházak is jobban járnak vele – állítja ebben az epizódban Luspay Miklós. A Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi infrastruktúrák és pénzforgalom igazgatóságának vezetője egyértelművé tette: az új rendszernek fontos célja a banki verseny élénkítése, amit kiválóan szolgálhat a bankkártyától független, számlák közötti, azonnali, biztonságos és olcsó fizetési megoldást kínáló qvik infrastruktúra. Hogyan teheti ez könnyebbé mindenki életét?
2024. 07. 03., 08:25
epizód: 2024 / 13   |   hossz: 20:51
Az OFA Nonprofit Kft. „Az év felelős foglalkoztatója” pályázat keretében évről évre összegyűjti és díjazza azokat a hazai munkáltatókat, akik kiemelkedő tevékenységet folytatnak a foglalkoztatás területén. A cég közzé is teszi azokat a jó gyakorlatokat, amelyek hozzájárulnak a terület fejlődéséhez. A díjakat, amelyekre 2024-ben július 19-ig lehet pályázni, öt kategóriában osztják ki: kisvállalkozások, középvállalkozások, nagyvállalatok I-II., illetve egyéb gazdálkodó szervezetek. Kiosztanak különdíjakat is, amelyek különösen érdekesek, hiszen gyakran olyan innovatív ötleteket takarnak, amelyeket nem feltétlenül a pénz motivált – mondta el Endrész Alexandra programvezető.
2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS