MÉASZ: jelentősen csökkent az idén egyes építőanyagok és építési termékek forgalma

2023. 11. 22., 16:40

Az év első tíz hónapjában jelentős mértékben csökkent egyes építőanyagok és építési termékek forgalma, ezért például a magyarországi égetett kerámia tégla- és cserépgyártók felfüggesztették a gyártást, a hazai kereskedelem azonban rendelkezik készletekkel – tájékoztatott a Magyar Építőanyag és Építési Termék Szövetség (MÉASZ).

2023 január és október között az égetett kerámia tégla- és cseréptermékek forgalma terméktípustól függően 40–50 százalékkal vagy azt meghaladó mértékben esett vissza az előző év azonos időszakához képest. A fehér falazati termékeknél több mint 35 százalékos, az EPS hőszigetelő anyagoknál 20–30 százalékos, az építőkémia termékeknél pedig 5–35 százalék közötti visszaesésről számoltak be a gyártók. A legnagyobb csökkenést elszenvedő magyarországi égetett kerámia tégla- és cserépgyártók szeptember végén és októberben átmeneti kapacitáscsökkentés mellett döntöttek és országosan felfüggesztették ezeknek a termékeknek a gyártását.

A nagymértékben visszaesett kereslet miatt az EPS hőszigetelőanyag-gyártók is kénytelenek voltak a kapacitásokat visszafogni. Ezt részben két- vagy egy műszakos gyártással, a dolgozóik állásidőre küldésével, részben pedig elbocsátásokkal, előre hozott karbantartásokkal érték el.

A megrendelés-állomány tartós visszaesésének oka részben a korábbi évekhez képest költségesebb finanszírozási környezet, a lakossági vásárlóerő csökkenése, továbbá az, hogy elhalasztanak vállalati és felfüggesztenek egyes állami és önkormányzati beruházásokat. A piaci tapasztalatok szerint emellett jelentős a beruházást tervezők körében a további árcsökkenésre számító kivárás is.

A MÉASZ szerint ugyanakkor nem érdemes további árcsökkenésekre számítani. A gyártási költségek ugyanis várhatóan nem fognak csökkenni és a további árcsökkentésekre nem maradt érdemi sáv, ezért az építőanyagok árai alacsonyabbak várhatóan már nem lesznek.

A szövetség szerint a hazai gyártású építőanyagok a kereskedelmi partnereknél legtöbbször azonnal vagy rövid átfutással elérhetők. Ugyanis a gyártókapacitások csökkentése nem befolyásolja a szállítási időket, mivel a magyarországi építőanyag kereskedelemben és a gyártói telephelyeken is jelentős készletek érhetők el. (MTI)

Kilátások

2024-es kilátásokra vonatkozóan intő jel, hogy az újlakásokra vonatkozó építési engedélyek és egyszerűsített bejelentések számának legutóbbi adatok szerinti 43 százalékos visszaesésével párhuzamosan a szerkezetépítési anyagok gyártóinál jelentkezett a legnagyobb visszaesés, amelynek változatlanul maradása végiggyűrűzhet a többi szegmensen és a teljes építőpari értékláncon.

Ezért a MÉASZ elnöksége bízik benne, hogy a Csok Plusz, valamint az előkészítés alatt lévő lakóépület korszerűsítési program remélt elindulása együttesen erősítik az építési-beruházási kedvet, egyúttal kedvező fordulatot eredményeznek. A MÉASZ a kormányzat számára szempontokat és javaslatokat adott Csok Plusz finomhangolásához, valamint az előkészítés alatt álló energetikai korszerűsítési programhoz. A tartós fordulathoz fontos továbbá a széles körben igénybe vehető, a jelenlegi forrásoknál alacsonyabb, 5 százalék körüli beruházási hitelkamatok elérhetővé tétele, valamint hosszú távú, országos bérlakás-fejlesztési program elindítása is.

A MÉASZ közleménye itt érhető el.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.
2024-03-02 15:10:41
Ugyanazon elbírálás alá esik a bányászat, a kereskedelem, a fogadás, a befektetés, valamint az ellenértékként történő szerzés is.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS