MÉASZ: jelentősen csökkent az idén egyes építőanyagok és építési termékek forgalma

2023. 11. 22., 16:40

Az év első tíz hónapjában jelentős mértékben csökkent egyes építőanyagok és építési termékek forgalma, ezért például a magyarországi égetett kerámia tégla- és cserépgyártók felfüggesztették a gyártást, a hazai kereskedelem azonban rendelkezik készletekkel – tájékoztatott a Magyar Építőanyag és Építési Termék Szövetség (MÉASZ).

2023 január és október között az égetett kerámia tégla- és cseréptermékek forgalma terméktípustól függően 40–50 százalékkal vagy azt meghaladó mértékben esett vissza az előző év azonos időszakához képest. A fehér falazati termékeknél több mint 35 százalékos, az EPS hőszigetelő anyagoknál 20–30 százalékos, az építőkémia termékeknél pedig 5–35 százalék közötti visszaesésről számoltak be a gyártók. A legnagyobb csökkenést elszenvedő magyarországi égetett kerámia tégla- és cserépgyártók szeptember végén és októberben átmeneti kapacitáscsökkentés mellett döntöttek és országosan felfüggesztették ezeknek a termékeknek a gyártását.

A nagymértékben visszaesett kereslet miatt az EPS hőszigetelőanyag-gyártók is kénytelenek voltak a kapacitásokat visszafogni. Ezt részben két- vagy egy műszakos gyártással, a dolgozóik állásidőre küldésével, részben pedig elbocsátásokkal, előre hozott karbantartásokkal érték el.

A megrendelés-állomány tartós visszaesésének oka részben a korábbi évekhez képest költségesebb finanszírozási környezet, a lakossági vásárlóerő csökkenése, továbbá az, hogy elhalasztanak vállalati és felfüggesztenek egyes állami és önkormányzati beruházásokat. A piaci tapasztalatok szerint emellett jelentős a beruházást tervezők körében a további árcsökkenésre számító kivárás is.

A MÉASZ szerint ugyanakkor nem érdemes további árcsökkenésekre számítani. A gyártási költségek ugyanis várhatóan nem fognak csökkenni és a további árcsökkentésekre nem maradt érdemi sáv, ezért az építőanyagok árai alacsonyabbak várhatóan már nem lesznek.

A szövetség szerint a hazai gyártású építőanyagok a kereskedelmi partnereknél legtöbbször azonnal vagy rövid átfutással elérhetők. Ugyanis a gyártókapacitások csökkentése nem befolyásolja a szállítási időket, mivel a magyarországi építőanyag kereskedelemben és a gyártói telephelyeken is jelentős készletek érhetők el. (MTI)

Kilátások

2024-es kilátásokra vonatkozóan intő jel, hogy az újlakásokra vonatkozó építési engedélyek és egyszerűsített bejelentések számának legutóbbi adatok szerinti 43 százalékos visszaesésével párhuzamosan a szerkezetépítési anyagok gyártóinál jelentkezett a legnagyobb visszaesés, amelynek változatlanul maradása végiggyűrűzhet a többi szegmensen és a teljes építőpari értékláncon.

Ezért a MÉASZ elnöksége bízik benne, hogy a Csok Plusz, valamint az előkészítés alatt lévő lakóépület korszerűsítési program remélt elindulása együttesen erősítik az építési-beruházási kedvet, egyúttal kedvező fordulatot eredményeznek. A MÉASZ a kormányzat számára szempontokat és javaslatokat adott Csok Plusz finomhangolásához, valamint az előkészítés alatt álló energetikai korszerűsítési programhoz. A tartós fordulathoz fontos továbbá a széles körben igénybe vehető, a jelenlegi forrásoknál alacsonyabb, 5 százalék körüli beruházási hitelkamatok elérhetővé tétele, valamint hosszú távú, országos bérlakás-fejlesztési program elindítása is.

A MÉASZ közleménye itt érhető el.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-06-22 12:30:59
Ahhoz, hogy a nyári sörünk igazán frissítő legyen, a komló adta aromák elengedhetetlenek. Ez a növény azonban nem csak a kedvenc alkoholos italunk fűszere – ennél sokkal izgalmasabb.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS