Lejjebb adtak igényeikből a fővárosi lakásvásárlók

2023. 06. 16., 12:19

Csökkentek az ingatlanvásárlók igényei a fővárosban, ahol a nagyon jó állapotú otthonok helyett májusban már az eladások közel felében megelégedtek a jó állapottal is – állapította meg a Duna House. A jelentősebb árcsökkenés elmaradása és a nehezített hitelfelvétel miatt azok a vevők, akik már nem tudják vagy nem akarják halogatni a vásárlást, a kedvezőbb ár reményében egyre inkább kénytelenek megbarátkozni lakástípustól függően akár a kevésbé jó, csupán lakható állapotú ingatlanokkal.

A szegmens alakulásával együtt a vevői preferenciák szempontjából is elérkezett a trendforduló az ingatlanpiacon. Mindamellett, hogy a vásárlók jóval megfontoltabbak és egyre alaposabban megvizsgálják az ingatlanok energetikai jellemzőit, vélhetően a várt, nagyobb mértékű árcsökkenés elmaradása miatt mégis kénytelenek voltak lejjebb adni az igényeikből a fővárosban.

„A korábbiakkal ellentétben ugyanis a vevői kereslet középpontjába a nagyon jó állapotúak helyett a jó állapotú ingatlanok kerültek, a budapesti tranzakciók közel fele, 47 százaléka tartozott ebbe a kategóriába a 2023 májusában zárult eladások között”– mondta Benedikt Károly, a Duna House PR és elemzési vezetője.

A Duna House Barométer 2022-es adatai alapján az éves átlagot tekintve közel azonos arányban szerződtek jó (35 százalék) és nagyon jó állapotú ingatlanra (36 százalék) a vásárlók, a minőségi preferencia megoszlása a lakható és a felújítandó állapotú ingatlanok között pedig 21 és 8 százalék volt. A nagyon jó minőségi kategóriába tartozó otthonok a tavalyi év során 31-44 százalékos arányban szerepeltek az eladások között és 7 alkalommal számítottak a legkelendőbb típusnak. A nagyon jó állapotúak legjelentősebb, 44 százalékos többségét a 2022 januári eladásokat vizsgálva mutatták az adatok, amihez képest a Duna House közreműködésével zárult májusi adásvételekben 20 százalékponttal, 24 százalékra csökkent ezeknek az ingatlanoknak az előfordulása.

„Fokozódott azonban a jó állapotúak népszerűsége, a 2022 áprilisában mért legmagasabb, 41 százalékos aránynál is 6 százalékponttal többen szerződtek ilyen típusú otthonra 2023 májusában” – tette hozzá a szakértő.

Különbözik a vevői preferencia azonban attól függően, hogy milyen típusú ingatlant keresnek az érdeklődők, ezért érdemes lakástípusonként is megvizsgálni az adatokat. A téglaépítésű lakások között az áremelkedés ellenére továbbra is a nagyon jó kategória a nyerő a vásárlók körében, az idei évben eladott téglalakások 38százalék-a tartozott ebbe a kategóriába Budapesten.

Átlagosan 1,1 millió forintért lehet ilyen minőségű, esztétikai felújítás nélkül is költözhető téglaépítésű lakáshoz jutni a fővárosban, ami az azonos állapotúak tavalyi, átlagos négyzetméterárához képest 11 százalékos drágulást mutat. Aki megelégszik a jó állapotú téglalakásokkal az a nagyon jó állapotúakénál 21 százalékkal kedvezőbb áron, átlagosan 889 ezer forintért találhat ilyet a kínálatban.

A fővárosban az idén eladott házgyári lakások 51 százaléka jó állapotú volt, az ilyen minőségi kategóriába sorolt lakásokért 712 ezer forintos átlagos négyzetméterárat adtak a vevők. Azok a vásárlók, akik magasabb minőségű panellakásokat választanának, az idei évben átlagosan 5 százalékkal több, vagyis 753 ezer forintos négyzetméterárra készüljenek.

A budapesti családi házat vásárlók 39 százalékos többséggel már a lakható kategóriával is megbarátkoznak, holott 2022-ben még 37 százalékkal a jó állapotúakra volt a legerősebb igény. A nagyon jó állapotért közel 660 ezer forintos négyzetméterárat, a jóért 8 százalékkal csekélyebb, közel 610 ezer forint/m2-t, a lakható állapotért azonban mindössze 532 ezer forintot kell fizetni idén négyzetméterenként, ami a nagyon jó állapotúak négyzetméteráránál 19 százalékkal kedvezőbb összeg.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS