Lejjebb adtak igényeikből a fővárosi lakásvásárlók

2023. 06. 16., 12:19

Csökkentek az ingatlanvásárlók igényei a fővárosban, ahol a nagyon jó állapotú otthonok helyett májusban már az eladások közel felében megelégedtek a jó állapottal is – állapította meg a Duna House. A jelentősebb árcsökkenés elmaradása és a nehezített hitelfelvétel miatt azok a vevők, akik már nem tudják vagy nem akarják halogatni a vásárlást, a kedvezőbb ár reményében egyre inkább kénytelenek megbarátkozni lakástípustól függően akár a kevésbé jó, csupán lakható állapotú ingatlanokkal.

A szegmens alakulásával együtt a vevői preferenciák szempontjából is elérkezett a trendforduló az ingatlanpiacon. Mindamellett, hogy a vásárlók jóval megfontoltabbak és egyre alaposabban megvizsgálják az ingatlanok energetikai jellemzőit, vélhetően a várt, nagyobb mértékű árcsökkenés elmaradása miatt mégis kénytelenek voltak lejjebb adni az igényeikből a fővárosban.

„A korábbiakkal ellentétben ugyanis a vevői kereslet középpontjába a nagyon jó állapotúak helyett a jó állapotú ingatlanok kerültek, a budapesti tranzakciók közel fele, 47 százaléka tartozott ebbe a kategóriába a 2023 májusában zárult eladások között”– mondta Benedikt Károly, a Duna House PR és elemzési vezetője.

A Duna House Barométer 2022-es adatai alapján az éves átlagot tekintve közel azonos arányban szerződtek jó (35 százalék) és nagyon jó állapotú ingatlanra (36 százalék) a vásárlók, a minőségi preferencia megoszlása a lakható és a felújítandó állapotú ingatlanok között pedig 21 és 8 százalék volt. A nagyon jó minőségi kategóriába tartozó otthonok a tavalyi év során 31-44 százalékos arányban szerepeltek az eladások között és 7 alkalommal számítottak a legkelendőbb típusnak. A nagyon jó állapotúak legjelentősebb, 44 százalékos többségét a 2022 januári eladásokat vizsgálva mutatták az adatok, amihez képest a Duna House közreműködésével zárult májusi adásvételekben 20 százalékponttal, 24 százalékra csökkent ezeknek az ingatlanoknak az előfordulása.

„Fokozódott azonban a jó állapotúak népszerűsége, a 2022 áprilisában mért legmagasabb, 41 százalékos aránynál is 6 százalékponttal többen szerződtek ilyen típusú otthonra 2023 májusában” – tette hozzá a szakértő.

Különbözik a vevői preferencia azonban attól függően, hogy milyen típusú ingatlant keresnek az érdeklődők, ezért érdemes lakástípusonként is megvizsgálni az adatokat. A téglaépítésű lakások között az áremelkedés ellenére továbbra is a nagyon jó kategória a nyerő a vásárlók körében, az idei évben eladott téglalakások 38százalék-a tartozott ebbe a kategóriába Budapesten.

Átlagosan 1,1 millió forintért lehet ilyen minőségű, esztétikai felújítás nélkül is költözhető téglaépítésű lakáshoz jutni a fővárosban, ami az azonos állapotúak tavalyi, átlagos négyzetméterárához képest 11 százalékos drágulást mutat. Aki megelégszik a jó állapotú téglalakásokkal az a nagyon jó állapotúakénál 21 százalékkal kedvezőbb áron, átlagosan 889 ezer forintért találhat ilyet a kínálatban.

A fővárosban az idén eladott házgyári lakások 51 százaléka jó állapotú volt, az ilyen minőségi kategóriába sorolt lakásokért 712 ezer forintos átlagos négyzetméterárat adtak a vevők. Azok a vásárlók, akik magasabb minőségű panellakásokat választanának, az idei évben átlagosan 5 százalékkal több, vagyis 753 ezer forintos négyzetméterárra készüljenek.

A budapesti családi házat vásárlók 39 százalékos többséggel már a lakható kategóriával is megbarátkoznak, holott 2022-ben még 37 százalékkal a jó állapotúakra volt a legerősebb igény. A nagyon jó állapotért közel 660 ezer forintos négyzetméterárat, a jóért 8 százalékkal csekélyebb, közel 610 ezer forint/m2-t, a lakható állapotért azonban mindössze 532 ezer forintot kell fizetni idén négyzetméterenként, ami a nagyon jó állapotúak négyzetméteráránál 19 százalékkal kedvezőbb összeg.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 24., 11:10
Az Európai Parlament 2024. április 24-én elfogadta a platformalapú munkavégzés munkakörülményeinek javításáról szóló irányelvét. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szemán Péter, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners munkajogi csoportjának vezetője foglalta össze.
2024-05-25 16:44:25
13 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak a vendéglátóhelyek, elsőként az egész évben nyitva tartó, vidéki éttermeknek nyílik meg a lehetőség május 27-től.
2024-05-25 09:10:47
A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) és a Fiatal Vállalkozók Országos Szövetségének (FIVOSZ) képviselői a Kínai Nemzetközi Kereskedelemfejlesztési Tanács (CCPIT) Sanghaji Irodájának delegációját fogadták csütörtökön Budapesten.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  Rovathírek: GUSTO

13 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak a vendéglátóhelyek, elsőként az egész évben nyitva tartó, vidéki éttermeknek nyílik meg a lehetőség május 27-től.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS