KSH: 6,0 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom 2018-ban

2019. 02. 05., 10:45

Tavaly decemberben a kiskereskedelmi üzletek forgalma a nyers adat szerint 3,7, naptárhatástól megtisztítva 4,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Ezzel együtt a tavalyi évben 6,0 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom a nyers és a kiigazított adat szerint egyaránt – jelentette kedden első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal.

2017-ben 5,4 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom, a naptárhatástól megtisztítva 5,7 százalékot mért a KSH.

A naptárhatástól megtisztított adatok szerint a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletek eladásai 9,1 százalékkal emelkedtek az elmúlt évben, ezen belül decemberben 8,0 százalékkal épp úgy mint októberben és alig különböző mértékben a novemberi 8,2 százaléktól. A tavalyi negyedik negyedév havi adatait meghatározta a magas bázis: 2017 három utolsó hónapjában kétszámjegyű növekedés volt a nem élelmiszer jellegű cikkeket árusító boltok forgalmában.

A kiigazítatlan adatok szerint a múlt év egészében 9,0 százalékos volt a nem élelmiszer termékek értékesítésének növekedési üteme a decemberi 7,2 százalékos eredményt beleszámítva.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletek változatlan áron számolt forgalma naptári kiigazítással decemberben nem változott az egy évvel korábbihoz képest, a múlt év egészét tekintve 3,4 százalékkal nőtt a 2017-es 3,2 százalék után. A nyers adat nyolc hónapja a legalacsonyabb, 0,3 százalékos decemberi emelkedést jelez az egész éves 3,3 százalékon belül.

Az üzemanyag-kiskereskedelemben 4,9 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene decemberben, az egész tavalyi évben 6,4 százalékos volt a növekedés. A nyers adatok alig különböző 4,7, illetve 6,2 százalékos növekedést mutatnak.

A tavaly decemberi és egész éves kiskereskedelmi forgalom részletes adatait február 21-én közli második becslése alapján a KSH. (MTI)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-06-16 11:00:49
A só fontos. Ismerjük a királylány meséjét, tudjuk milyen, ha nincs az ételben. Azon túl, hogy legyen kéznél, normális esetben nem tulajdonítunk nagy jelentőséget neki. Sima fehér kristályok, belecsippentünk, szórjuk, főzünk vagy eszünk tovább.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

A só fontos. Ismerjük a királylány meséjét, tudjuk milyen, ha nincs az ételben. Azon túl, hogy legyen kéznél, normális esetben nem tulajdonítunk nagy jelentőséget neki. Sima fehér kristályok, belecsippentünk, szórjuk, főzünk vagy eszünk tovább.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS