Kiugró növekedést hozott az ingatlanárakban Veszprém vármegyében a Balaton népszerűsége

2023. 08. 30., 14:22

Veszprém vármegyében idén 55 százalékkal emelkedtek az átlagos négyzetméterárak 2022-höz képest, az átlagos ingatlanárak alapján pedig már a 60 millió forintot is meghaladja az otthonteremtés. A balatoni települések töretlen népszerűsége és az áremelkedés a vármegyei átlagokon is mély nyomot hagyott. A Veszprémben letelepedők a tavalyinál közel 9 millióval kevesebbet költöttek ingatlanra a Duna House 2023-as értékesítési adatai alapján.

„A balatoni települések négyzetméterárai felfelé húzzák a vármegyei átlagot a Duna House 2023-as adatai alapján. A Veszprém vármegyei ingatlantranzakciók 42 százaléka a tó északi partján található községekben és városokban zárult, míg az adásvételek 29 százaléka a vármegyeszékhelyen és agglomerációjában köttetett” – mondta Benedikt Károly, a Duna House PR- és elemzési vezetője.

A vármegyei átlag a 2022-es értékesítési adatok alapján számított 480 ezer forintos négyzetméterenkénti árról 744 ezerre változott az idei év első hét hónapjában történt ingatlanvásárlások szerint, ami 55 százalékos emelkedést jelent. Az otthonteremtésre fordított összeg a tavalyi 44 millió forint helyett 60 millió forintnál is nagyobb kiadást jelentett a területen vásárlók számára 2023-ban. A megnövekedett vételárért cserébe azonban az új tulajdonosok 11 négyzetméterrel csekélyebb, átlagosan 81 négyzetméteres ingatlanokhoz jutottak.

„A királynék városában a Balaton mellett található településekkel ellentétben minimálisan, de csökkent az átlagos négyzetméterár, a tavalyi 608 ezer forint feletti árról 595 ezer forintra változott. A négyzetméterárakkal együtt az otthonteremtés költsége is mérséklődött, a Veszprémben letelepedők 39,8 millió forintot költöttek, átlagosan 67 m2-es alapterületű ingatlanokra” – összegezte a szakértő.

A vármegyei érdeklődők 48százaléka családi házra szerződött idén, az átlagos alapterület 92 négyzetméter, amely a tavalyinál 12 millióval több, vagyis 60,7 millió forintos kiadást jelentett átlagosan a vevők számára. A négyzetméterár a Veszprém vármegyei házak esetében 418 ezer forintról 660 ezer forintra nőtt 2023-ban.

Jelentős számban akadtak olyan otthonteremtők, akik a téglaépítésű lakásokat preferálták, a szerződéskötések 30 százaléka tartozott ide. A nyaralók és családi házak évek óta tartó töretlen áremelkedése miatt egyre többen választják megfizethetőbb alternatívaként a Balatonnál található, saját célra, vagy bérbeadásra vásárolt lakásokat, apartmanokat, amelyek kiugró négyzetméteráraikkal szintén jelentősen formálták a vármegyei átlagot.

Míg tavaly 392 ezer forintot fizettek a vásárlók egy téglaépítésű lakásért a vármegyében, addig az idei évben már az 1 millió forintot közelítette, 930 ezer forint volt a négyzetméterenkénti átlag. Aki Veszprém vármegyében téglaépítésű lakás vásárlásán gondolkodik, annak érdemes a 2023-as értékesítési adatok alapján 57,6 millió forintos kiadással számolnia, amiért azonban egy élhető, 62 négyzetméteres lakás kapható.

Emelkedett a panellakások népszerűsége a területen, a vásárlók 16 százaléka szerződött házgyári lakásra a vármegyében. A legtöbb ilyen ingatlan Veszprémben kelt el, átlagosan 564 ezer forint/m2-ért, ami az átlagos, 59 négyzetméteres lakásmérettel számolva 33,5 millió forint ráfordítást igényelt a vevők részéről.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS