Ingatlanpiac: stabilizálódott a visszaesés, gyenge év lesz 2022

2022. 12. 12., 14:21

Stabilizálódott a visszaesés a novemberi ingatlanpiacon, bár a Duna House által országosan becsült 8000 adásvétel így is a leggyengébb idei hónapot jelöli. Éves szinten a DH becslése alapján több mint 118 ezer adásvétel zajlott eddig a hazai piacon. A gyengébb decemberi hónap előrejelzésével kalkulálva kijelenthető, hogy körülbelül 125–127 ezer ingatlanpiaci tranzakcióval az elmúlt 8 év leggyengébb évét zárhatja a magyarországi ingatlanpiac.

Az ingatlanpiacnál nagyobb mértékű visszaesés folytatódott a hitelpiacon a Credipass hazai adatai alapján. 2022 novemberében a Credipass becslése szerint 60 milliárd forint jelzálogcélú hitel realizálódott, ami a tavalyi adathoz képest 46 százalékos volumencsökkenést jelent. A hitelek drágulásával egyre több ügyfél esik el a hitelfelvételtől, így többen elengedték otthonvásárlási álmaikat, mások pedig független szakértői segítség igénybevételével vágnak bele az otthonteremtésbe. Emellett a kereslet továbbra is visszafogott, a Duna House mutatója az előző hónappal megegyező értéken stagnál.

Kitart a belváros uralma a fővárosi ingatlanpiac felett, ahol – a budai mellett – meghaladta az értékesített ingatlanok átlagos négyzetméterára az 1 millió forintot idén novemberben. A Duna House ügyfelei között készült felmérés alapján Erzsébetváros a legkeresettebb fővárosi kerület, a korábbi csúcstartó, XIII. kerület ezúttal a negyedik volt a sorban. A pesti oldalon a vevők főként a 60 négyzetméter alapterület alatti ingatlanokra szerződtek, Budán pedig rég nem voltak ennyire keresettek a 20–40 négyzetméter közötti kislakások. A Pesten zárult tranzakciók 20 százaléka a 70 millió forint feletti értékkategóriába tartozott, 10 százalékuknál 1,4 millió forintnál is magasabb volt a négyzetméterár. A budai eladások több mint fele 1 millió feletti áron talált új tulajdonosra négyzetméterenként, amiből 9 százalék még az 1,6 milliót is meghaladta.

A budapesti ingatlanpiac novemberi tranzakcióinak közel felében a vevői motivációt a befektetési célú vásárlás adta, átlagosan 61,2 millió forintot költöttek ebből a célból a vásárlók. Csökkent azonban az előző év azonos időszakához viszonyítva az első lakást vásárlók aránya idén novemberben a fővárosban, miközben vidéken ez a második leggyakoribb vásárlási ok volt. Az első lakásukat vásárlók átlagosan 26,7 millió forintot költöttek vidéken, amiért 60 négyzetméter körüli ingatlant kaptak a pénzükért, míg Budapesten 39,5 millió forintért mindössze 50 négyzetméteres otthonra futja.

Az októberi adatokhoz képest emelkedett az értékesített felújítandó ingatlanok aránya idén novemberben. Budapesten 3 százalékponttal többen vállalkoztak felújításra, mint az előző hónapban, de a legkeresettebb a fővárosban továbbra is a nagyon jó kategória.

A leggyakoribb eladási ok a fővárosban a befektetés értékesítése volt, amelyből átlagosan 70,1 millió forinthoz jutottak az ügyfelek, míg a vidéki eladók motivációját azonos arányban az örökölt ingatlan értékesítése, a kisebbe költözés és a nagyobb ingatlanra váltás adta idén novemberben. A korábbi ingatlanbefektetések értékesítésének aránya 18 százalékra csökkent.

3 érdekes adat:
– a pesti panelek eladásához mindössze 1,5 hónap is elegendő;
– Nyugat-Magyarország kivételével országosan keresettebbek lettek a felújítandó ingatlanok;
– a budai tranzakciók közel 10 százaléka 1,6 millió forintos négyzetméterár felett zárult.

A teljes elemzés ezen a linken érhető el.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Már régóta túl sok olasz, ázsiai, fúziós és akármilyen szakácskönyv van a piacon, miközben a modern időknek és vásárlói igényeknek megfelelő, a magyar konyhát maximális szakmaisággal megközelítőből meg alig.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS