Ingatlanpiac Csongrád-Csanád megyében: Szeged már az egyik legdrágább megyeszékhely

2022. 02. 04., 14:48

A 2021-es év során Szeged az egyik legdrágább megyeszékhellyé lépett elő. Csongrád-Csanád megyében a használtlakások közel 18, az újépítésűek pedig 13 százalékkal drágultak meg 2020-hoz képest. A Duna House adatai szerint a tranzakciók közel 85 százaléka Szegeden realizálódott, ugyanakkor egyre többen szemeznek az agglomerációs településekben rejlő lakhatási lehetőségekkel is. Házvásárlásnál pedig a fenntarthatóság vált a legfőbb szemponttá.

A Csongrád-Csanád megyei ingatlantranzakciók közel felét a téglalakások tették ki 2021-ben, míg a paneleket és a házakat egyenlő, 27–27 százalékos arányban keresték a vevők. A KSH legfrissebb jelentése alapján a megyeszékhelyen a használt lakások átlagára, 17,9 százalékos éves emelkedés után elérte a 25,6 millió forintot. Az átlagos négyzetméterár 346-ról 400 ezerre nőtt 2021 végére. Így a megyeszékhelyek között az 5. legdrágább város. Az újépítésű ingatlanok iránti kereslet is folyamatosan nő. Árak tekintetében 13 százalékos drágulás érzékelhető, ma már 650 ezer forintért lehet az újépítésű lakások, házak négyzetméterét megvásárolni Szegeden.

Tavaly az adásvételek közel 85 százalékát Szegeden kötötték, a megye nagyvárosai közül Hódmezővásárhelyen és Csongrádon jelentkezett kereslet. „Csongrád-Csanád megyeszékhelyének agglomerációjában Deszk, Klárafalva, Sándorfalva és Kübekháza a legnépszerűbb települések, ahol főleg kisházakat keresnek az ügyfelek – mondta el Ékes Ildikó, a szegedi Duna House egyik franchise partnere. – A vidéki ingatlanoknál is jelentősen nőttek az árak a falusi CSOK-nak és a felújítási támogatásoknak hatására. Ma már 15–20 millió forint alatt nem is kapnak házat a vevők, még vidéken sem.”

A szakértő hozzátette: Ebben a régióban a fiatalok igyekeznek berendezkedni az önellátásra, és ez alapján keresnek energiatakarékos házakat. Sokan meg akarják termelni a saját szükségleteiket, kertészkednek, állatot tartanak, napelemet raknak fel, hogy minél kevesebb energiával tartsák fent magukat és otthonukat. Éppen ezért a fenntarthatóság fontos szemponttá vált a házvásárlásnál.

A Duna House kínálatában jelenleg a legdrágább ingatlan a térségben egy 9,5 hektáron elterülő luxusbirtok Pusztamérgesen, amihez a főépület mellett étterem, erdők, mezők, kisházak, medencék, parkolók, szauna- és masszázsrészleg is tartozik. Mindezt közel 800 millió forintért kínálják eladásra. A TOP10-ben is csupa olyan ingatlan található, elsősorban a megyeszékhelyen, amelyek ára jóval 100 millió forint felett van. A 2021-es rekordeladást egy Szeged külvárosi családi ház jelentette, ami 91,35 millió forintért kelt el.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022-10-02 19:53:33
Áprilisban és májusban olyan sok esőt esett, majd olyan agresszív lisztharmat támadta meg a szőlőt, amilyennel tisztességben megőszült borászok sem találkoztak még soha életükben arrafelé.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 09. 23., 12:05
epizód: 2022 / 9   |   hossz: 18:38
Milyen a gazdaság, a vállalkozások helyzete Covid után, a háború és az energiaválság árnyékában? Mekkora sokkokat okozott az elmúlt pár év? Nyílnak-e kivezető utak az európai és a magyar gazdaság előtt? Hogyan segítheti a kilábalást az államilag támogatott Széchenyi Hitel MAX program? A kérdésekre Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója válaszol.
2022. 07. 26., 10:30
epizód: 2022 / 8   |   hossz: 20:30
Milyen új utakat nyitott az internet a csalók előtt? Hogyan azonosíthatjuk vállalkozóként az átverési kísérleteket? Mikor kell szakértőhöz, esetleg egyenesen a rendőrséghez fordulnunk? És mitől menthet meg bennünket egy kis önképzés? Dr. Kocsis Ildikó ügyvéd olyan céges csalásokra is felhívja a figyelmet, amelyek még a hozzáértők előtt sem feltétlenül nyilvánvalóak.
2022. 06. 26., 09:15
epizód: 2022 / 7   |   hossz: 21:02
Milyen volt a Hannoveri Technológiai Kiállítás és Vásár a Covid után, de háborús időben? Hol tart az ipar 4.0 napjainkban, melyek a digitalizáció legfontosabb új irányai? Mit jelent a virtuális üzembe helyezés? Hogyan hat az automatizálás a munkaerő-piacra? Hogyan szimulálható a Marsra szállás? Mit jelent Európa egyik legnagyobb ipavállalatának, hogy kivonul az orosz piacról, ahol 1851 óta jelen volt? A kérdésekre Jeránek Tamás, a Siemens Zrt. vezérigazgatója válaszol.

  Rovathírek: GUSTO

Áprilisban és májusban olyan sok esőt esett, majd olyan agresszív lisztharmat támadta meg a szőlőt, amilyennel tisztességben megőszült borászok sem találkoztak még soha életükben arrafelé.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS