Ingatlanpiac Csongrád-Csanád megyében: Szeged már az egyik legdrágább megyeszékhely

2022. 02. 04., 14:48

A 2021-es év során Szeged az egyik legdrágább megyeszékhellyé lépett elő. Csongrád-Csanád megyében a használtlakások közel 18, az újépítésűek pedig 13 százalékkal drágultak meg 2020-hoz képest. A Duna House adatai szerint a tranzakciók közel 85 százaléka Szegeden realizálódott, ugyanakkor egyre többen szemeznek az agglomerációs településekben rejlő lakhatási lehetőségekkel is. Házvásárlásnál pedig a fenntarthatóság vált a legfőbb szemponttá.

A Csongrád-Csanád megyei ingatlantranzakciók közel felét a téglalakások tették ki 2021-ben, míg a paneleket és a házakat egyenlő, 27–27 százalékos arányban keresték a vevők. A KSH legfrissebb jelentése alapján a megyeszékhelyen a használt lakások átlagára, 17,9 százalékos éves emelkedés után elérte a 25,6 millió forintot. Az átlagos négyzetméterár 346-ról 400 ezerre nőtt 2021 végére. Így a megyeszékhelyek között az 5. legdrágább város. Az újépítésű ingatlanok iránti kereslet is folyamatosan nő. Árak tekintetében 13 százalékos drágulás érzékelhető, ma már 650 ezer forintért lehet az újépítésű lakások, házak négyzetméterét megvásárolni Szegeden.

Tavaly az adásvételek közel 85 százalékát Szegeden kötötték, a megye nagyvárosai közül Hódmezővásárhelyen és Csongrádon jelentkezett kereslet. „Csongrád-Csanád megyeszékhelyének agglomerációjában Deszk, Klárafalva, Sándorfalva és Kübekháza a legnépszerűbb települések, ahol főleg kisházakat keresnek az ügyfelek – mondta el Ékes Ildikó, a szegedi Duna House egyik franchise partnere. – A vidéki ingatlanoknál is jelentősen nőttek az árak a falusi CSOK-nak és a felújítási támogatásoknak hatására. Ma már 15–20 millió forint alatt nem is kapnak házat a vevők, még vidéken sem.”

A szakértő hozzátette: Ebben a régióban a fiatalok igyekeznek berendezkedni az önellátásra, és ez alapján keresnek energiatakarékos házakat. Sokan meg akarják termelni a saját szükségleteiket, kertészkednek, állatot tartanak, napelemet raknak fel, hogy minél kevesebb energiával tartsák fent magukat és otthonukat. Éppen ezért a fenntarthatóság fontos szemponttá vált a házvásárlásnál.

A Duna House kínálatában jelenleg a legdrágább ingatlan a térségben egy 9,5 hektáron elterülő luxusbirtok Pusztamérgesen, amihez a főépület mellett étterem, erdők, mezők, kisházak, medencék, parkolók, szauna- és masszázsrészleg is tartozik. Mindezt közel 800 millió forintért kínálják eladásra. A TOP10-ben is csupa olyan ingatlan található, elsősorban a megyeszékhelyen, amelyek ára jóval 100 millió forint felett van. A 2021-es rekordeladást egy Szeged külvárosi családi ház jelentette, ami 91,35 millió forintért kelt el.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 09., 08:00
A klímaváltozás nem csak azt eredményezi, hogy kutya meleg van nyáron, hanem szervesen összefügg a mezőgazdaságunkkal vagy éppen a kedvenc édességeinkkel. A jelekről, az irányokról, a társadalmi rugalmasságról Nagy Balázs geográfust, az ELTE egyetemi docensét kérdeztük.
2024-07-11 20:30:51
A júniusi négy új minősítéssel együtt már huszonöt magyar szálláshely került be a világszerte ismert Michelin Guide által ajánlott szálláshelyek közé - ismertette szerdán a Magyar Turisztikai Ügynökség.
2024-07-11 20:10:40
BOLDI Munkácsy Mihály- és Kossuth-díjas szobrászművész és Incze Mózes Munkácsy Mihály-díjas festőművész állít ki közösen a szegedi REÖK-ben. Együttműködésük nyomán különleges, a két ágazatot kölcsönhatásba hozó tárlat nyílik Rezonancia címen, amelyet július 13-ától tekinthet meg a közönség.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 07. 03., 08:25
epizód: 2024 / 13   |   hossz: 20:51
Az OFA Nonprofit Kft. „Az év felelős foglalkoztatója” pályázat keretében évről évre összegyűjti és díjazza azokat a hazai munkáltatókat, akik kiemelkedő tevékenységet folytatnak a foglalkoztatás területén. A cég közzé is teszi azokat a jó gyakorlatokat, amelyek hozzájárulnak a terület fejlődéséhez. A díjakat, amelyekre 2024-ben július 19-ig lehet pályázni, öt kategóriában osztják ki: kisvállalkozások, középvállalkozások, nagyvállalatok I-II., illetve egyéb gazdálkodó szervezetek. Kiosztanak különdíjakat is, amelyek különösen érdekesek, hiszen gyakran olyan innovatív ötleteket takarnak, amelyeket nem feltétlenül a pénz motivált – mondta el Endrész Alexandra programvezető.
2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.

  Rovathírek: GUSTO

A júniusi négy új minősítéssel együtt már huszonöt magyar szálláshely került be a világszerte ismert Michelin Guide által ajánlott szálláshelyek közé - ismertette szerdán a Magyar Turisztikai Ügynökség.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS