Ingatlanpiac: csökkenő forgalom, de berobbanó árak 2022 második negyedévében

2022. 07. 12., 17:23

A változó gazdasági helyzet az ingatlanpiacon is érzékelteti hatását. A Duna House keresletindexe folyamatos csökkenést mutatott a második negyedévben, amellyel párhuzamosan a tranzakciók száma is elmaradt a tavalyi év hasonló időszakához képest. Az árak növekedése azonban nem állt meg, így az összes árindex nominál értéken emelkedett az első negyedévhez képest. A legerősebb emelkedést újra a panelindexek érték el, érdekesség, hogy a téglalakások Budapesten és az ország keleti felében reál értéken minimális csökkenést mutatnak.

Gyengébb forgalmat mutat 2022 júniusában a Duna House által becsült 10 859 adásvétel az előző hónaphoz és az előző év azonos időszakához képest is a piacon. Ezt a keresletindex is alátámasztja, amely 62 ponton állt a negyedév utolsó hónapjában. Az elmúlt években a járványhelyzet és a korlátozások miatt az utazási kedv is alábbhagyott, így a pandémia éveiben, a tanév végével is aktívabbak voltak az érdeklődők, azonban az idei évben már érezhető, hogy beköszöntött az igazi nyár az ingatlanpiacon is.

A piac első féléve közel 75 ezer tranzakcióval zárult, ami így 2021-hez képest 10 százalékos elmaradást, a járvány sújtotta 2020-hoz képest pedig 25 százalékos növekedést mutat. A második félévben az emelkedő kamatkörnyezet miatt visszafogottabb ingatlanpiaci forgalommal számolnak a szakemberek, így az eladóknak és vevőknek is nagyobb segítségre lehet szükségük.

A jelzáloghitel-piacon is csökkenő tendencia volt júniusban, köszönhetően a kifutó Zöld Otthon Hitel volumennek is. A Duna House becslése alapján a júniusi 120 milliárdos szerződéses összegű lakáshitel csökkenést mutat az előző hónaphoz és a tavalyi azonos időszakhoz képest, azonban féléves tekintetben az MNB első négy havi tényadata és a Duna House májusi és júniusi becslése a 2021-es első félévhez képest 26 százalékos növekedést jelez.

A változó kamatkörnyezetben már egyáltalán nem jellemző, hogy az ügyfelek 5 évnél rövidebb kamatperiódusú jelzáloghitelt válasszanak. A legalább 10 évig fix kamatozású hitelek aránya a legmagasabb, országosan 85-90 százalék. Budapesten zömében 20 millió forint feletti az átlagos hitelnagyság, vidéken kevesebb kiegészítés is elegendő az otthonteremtéshez. A hitelfelvevők 25,2 százaléka csatolt CSOK igénylést is a beadás során, ez az előző negyedévhez képest országosan 7 százalékpontot dob a támogatás népszerűségén.

Továbbra is gyorsuló forgási sebesség mellett az árak emelkedése jellemzi a piacot, a tranzakciós adatok alapján országos szinten a drágább, 40, 50, valamint 70 millió forint feletti ingatlanok dominálnak. Budán az értékesített ingatlanok 56 százaléka 900 ezer forint feletti négyzetméteráron kelt el, a pesti tranzakciók harmada tartozott ebbe az árkategóriába.

A Pest megyei egységárak is a legfelső, 600 ezer forint feletti csoportba tartoznak az eladások 32 százalékában. Ingatlantípusonként különböző a trend, a keleti és nyugati országrészben csökkent a téglaépítésűek egységára, Budán 22 százalékos emelkedés történt, azonban a panelotthonok rekord mértékben 25-36 százalékkal drágultak országszerte és a fővárosban is az előző negyedévhez képest.

Az újépítésű ingatlanok sem lettek olcsóbbak az elmúlt negyedévben, a fővárosban már 13 kerületben haladja meg az új lakások négyzetméterára az 1 millió forintot. A legtöbb lakást a IX., a XI., valamint a XIII. kerületben kínálják, a piacra kerülő projektek lakásainak 73 százalékát szinte azonnal értékesítették 2022 második negyedévében. A jelenlegi adatok szerint 4300 ingatlan vár még új tulajdonosra.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 09. 23., 12:05
epizód: 2022 / 9   |   hossz: 18:38
Milyen a gazdaság, a vállalkozások helyzete Covid után, a háború és az energiaválság árnyékában? Mekkora sokkokat okozott az elmúlt pár év? Nyílnak-e kivezető utak az európai és a magyar gazdaság előtt? Hogyan segítheti a kilábalást az államilag támogatott Széchenyi Hitel MAX program? A kérdésekre Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója válaszol.
2022. 07. 26., 10:30
epizód: 2022 / 8   |   hossz: 20:30
Milyen új utakat nyitott az internet a csalók előtt? Hogyan azonosíthatjuk vállalkozóként az átverési kísérleteket? Mikor kell szakértőhöz, esetleg egyenesen a rendőrséghez fordulnunk? És mitől menthet meg bennünket egy kis önképzés? Dr. Kocsis Ildikó ügyvéd olyan céges csalásokra is felhívja a figyelmet, amelyek még a hozzáértők előtt sem feltétlenül nyilvánvalóak.
2022. 06. 26., 09:15
epizód: 2022 / 7   |   hossz: 21:02
Milyen volt a Hannoveri Technológiai Kiállítás és Vásár a Covid után, de háborús időben? Hol tart az ipar 4.0 napjainkban, melyek a digitalizáció legfontosabb új irányai? Mit jelent a virtuális üzembe helyezés? Hogyan hat az automatizálás a munkaerő-piacra? Hogyan szimulálható a Marsra szállás? Mit jelent Európa egyik legnagyobb ipavállalatának, hogy kivonul az orosz piacról, ahol 1851 óta jelen volt? A kérdésekre Jeránek Tamás, a Siemens Zrt. vezérigazgatója válaszol.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Világszerte egyre erőteljesebb trend az állati eredetű élelmiszerek fogyasztásának csökkentése, azaz az átállás – teljes egészében vagy részben – a növényi eredetű táplálkozásra.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS