Ingatlanpiac: csökkenő forgalom, de berobbanó árak 2022 második negyedévében

2022. 07. 12., 17:23

A változó gazdasági helyzet az ingatlanpiacon is érzékelteti hatását. A Duna House keresletindexe folyamatos csökkenést mutatott a második negyedévben, amellyel párhuzamosan a tranzakciók száma is elmaradt a tavalyi év hasonló időszakához képest. Az árak növekedése azonban nem állt meg, így az összes árindex nominál értéken emelkedett az első negyedévhez képest. A legerősebb emelkedést újra a panelindexek érték el, érdekesség, hogy a téglalakások Budapesten és az ország keleti felében reál értéken minimális csökkenést mutatnak.

Gyengébb forgalmat mutat 2022 júniusában a Duna House által becsült 10 859 adásvétel az előző hónaphoz és az előző év azonos időszakához képest is a piacon. Ezt a keresletindex is alátámasztja, amely 62 ponton állt a negyedév utolsó hónapjában. Az elmúlt években a járványhelyzet és a korlátozások miatt az utazási kedv is alábbhagyott, így a pandémia éveiben, a tanév végével is aktívabbak voltak az érdeklődők, azonban az idei évben már érezhető, hogy beköszöntött az igazi nyár az ingatlanpiacon is.

A piac első féléve közel 75 ezer tranzakcióval zárult, ami így 2021-hez képest 10 százalékos elmaradást, a járvány sújtotta 2020-hoz képest pedig 25 százalékos növekedést mutat. A második félévben az emelkedő kamatkörnyezet miatt visszafogottabb ingatlanpiaci forgalommal számolnak a szakemberek, így az eladóknak és vevőknek is nagyobb segítségre lehet szükségük.

A jelzáloghitel-piacon is csökkenő tendencia volt júniusban, köszönhetően a kifutó Zöld Otthon Hitel volumennek is. A Duna House becslése alapján a júniusi 120 milliárdos szerződéses összegű lakáshitel csökkenést mutat az előző hónaphoz és a tavalyi azonos időszakhoz képest, azonban féléves tekintetben az MNB első négy havi tényadata és a Duna House májusi és júniusi becslése a 2021-es első félévhez képest 26 százalékos növekedést jelez.

A változó kamatkörnyezetben már egyáltalán nem jellemző, hogy az ügyfelek 5 évnél rövidebb kamatperiódusú jelzáloghitelt válasszanak. A legalább 10 évig fix kamatozású hitelek aránya a legmagasabb, országosan 85-90 százalék. Budapesten zömében 20 millió forint feletti az átlagos hitelnagyság, vidéken kevesebb kiegészítés is elegendő az otthonteremtéshez. A hitelfelvevők 25,2 százaléka csatolt CSOK igénylést is a beadás során, ez az előző negyedévhez képest országosan 7 százalékpontot dob a támogatás népszerűségén.

Továbbra is gyorsuló forgási sebesség mellett az árak emelkedése jellemzi a piacot, a tranzakciós adatok alapján országos szinten a drágább, 40, 50, valamint 70 millió forint feletti ingatlanok dominálnak. Budán az értékesített ingatlanok 56 százaléka 900 ezer forint feletti négyzetméteráron kelt el, a pesti tranzakciók harmada tartozott ebbe az árkategóriába.

A Pest megyei egységárak is a legfelső, 600 ezer forint feletti csoportba tartoznak az eladások 32 százalékában. Ingatlantípusonként különböző a trend, a keleti és nyugati országrészben csökkent a téglaépítésűek egységára, Budán 22 százalékos emelkedés történt, azonban a panelotthonok rekord mértékben 25-36 százalékkal drágultak országszerte és a fővárosban is az előző negyedévhez képest.

Az újépítésű ingatlanok sem lettek olcsóbbak az elmúlt negyedévben, a fővárosban már 13 kerületben haladja meg az új lakások négyzetméterára az 1 millió forintot. A legtöbb lakást a IX., a XI., valamint a XIII. kerületben kínálják, a piacra kerülő projektek lakásainak 73 százalékát szinte azonnal értékesítették 2022 második negyedévében. A jelenlegi adatok szerint 4300 ingatlan vár még új tulajdonosra.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 24., 11:10
Az Európai Parlament 2024. április 24-én elfogadta a platformalapú munkavégzés munkakörülményeinek javításáról szóló irányelvét. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szemán Péter, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners munkajogi csoportjának vezetője foglalta össze.
2024-05-27 18:10:16
A menedzserszövetség Év Menedzsere Díj 2023. évi kitüntetettje Jelasity Radován, az Erste Bank elnök-vezérigazgatója lett. A szövetség 29. alkalommal rendezte meg az Év Menedzsere Díjátadót.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Izgalmas fejlesztések a Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karán: elektronikus szem, elektronikus orr és többféle szemkamera is helyet kapott az újonnan kialakított laboratóriumban.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS