Indulhat az utolsó féléves roham a falusi CSOK-os ingatlanokért

2021. 11. 19., 14:25

Bő fél év még biztosan rendelkezésükre áll azoknak, akik szeretnék kihasználni a falusi CSOK nyújtotta előnyöket. A családi otthonteremtési kedvezményre több mint 22 ezer kérelmet nyújtottak be, és közel 120 milliárd forintnyi összeget folyósítottak az indulás óta eltelt két évben. Népszerűségét továbbá az is jelzi, hogy idén év elején további 200 településsel bővítették a listát, ahol igénybe vehető a falusi CSOK. Vannak azonban még kiaknázatlan lehetőségek a támogatásban – többek között az ingatlanpiacon is, a Duna House meglátása szerint.

Bő fél év még biztosan rendelkezésükre áll azoknak, akik szeretnék kihasználni a falusi CSOK nyújtotta előnyöket. A családi otthonteremtési kedvezményre több mint 22 ezer kérelmet nyújtottak be, és közel 120 milliárd forintnyi összeget folyósítottak az indulás óta eltelt két évben. Népszerűségét továbbá az is jelzi, hogy idén év elején további 200 településsel bővítették a listát, ahol igénybe vehető a falusi CSOK. Vannak azonban még kiaknázatlan lehetőségek a támogatásban – többek között az ingatlanpiacon is, a Duna House meglátása szerint.

A Magyar Falu Program egyik fontos pillérjeként, a kormány falusi családi otthonteremtési kedvezményének célja, hogy megállítsa a falvak, kistelepülések népességcsökkenését és elősegítse a fiatal párok vidéki környezetben való letelepedését. Ehhez vissza nem térítendő támogatást nyújt lakások és házak vásárlásához, illetve felújításához, bővítéséhez – fele-fele arányban, vagy teljes egészében a korszerűsítésre fordítva.

A kormány közlése szerint a kombinált támogatást az igénylők 53 százaléka vette igénybe, átlagosan mintegy 7,7 millió forint értékben. A legtöbb igénylés az észak-keleti régióból érkezik, arányosan a falusi CSOK-ban érintett községek számával. További előny, hogy ez a fajta családi otthonteremtési kedvezmény és az otthonfelújítási támogatás együttesen is felvehető abban az esetben, ha a munkálatok költségei meghaladják azt az összeget, amelyet külön-külön lehetne megigényelni a két támogatási formával.

„Az idén év eleji bővítésnek köszönhetően a kevesebb, mint 5.000 lakost számláló helységek több mint 93%-a esetében már elérhető a kedvezmény, ami így az ingatlantranzakciók körülbelül 10-15 százalékát érintheti” – mondta Benedikt Károly, a Duna House PR- és elemzési vezetője.

„Idén várhatóan 150 ezer darab körüli adásvétel realizálódik a hazai ingatlanpiacon, amelynek egy jelentős részét az agglomerációba kiköltözők adják. Tapasztalataink alapján nagy arányuk tudna és szeretne is a falusi CSOK nyújtotta lehetőséggel élni. Az MNB adatai alapján az indulás óta 108,8 milliárd forintot már folyósítottak is 2021 második félévének végéig az igénylőknek. Ez átlagosan 13,6 milliárd forint negyedévente, amely alapján azt becsüljük, hogy a program végéig, 2022 júliusáig még legalább közel 55 milliárd forintnyi támogatás fog érkezni a kistelepülések ingatlanpiacára. A családi otthonteremtési kedvezmény mellett a legfőbb motiváció a járványhelyzet okozta bezártságból való kiszabadulás. A családok hajlandók egyre távolabb költözni a nagyvárosoktól, hiszen ott jóval kedvezőbb áron vásárolhatnak kertes házat. Még úgy is, hogy az állami intézkedések és az infláció felhajtó erejének következtében a kínálati oldalon 10-20 százalékos áremelkedés prognosztizálható vidéken is."

A szakértő hozzátette: „Az igazi kiköltözési hullám Budapestre jellemző, Pest megyét vizsgálva azonban egyértelműen látszik, hogy a külső agglomerációs térségben találhatók azok a települések, amelyekre vonatkozik a falusi CSOK. A vevőknek a fővárostól 50-100 kilométeres távolságot kell megtenniük, hogy kedvezőbb feltételekkel tudjanak ingatlant vásárolni. Ez jellemzően több mint 1 órás ingázással járhat naponta, amelynek idő- és költségvonzatával is érdemes számolni.”
A falusi CSOK felhasználása esetén ez különösen fontos szempont, hiszen az így megvásárolt és/vagy felújított ingatlanra 10 éves elidegenítési jog kerül, vagyis eladni és kiadni sem lehet ez idő alatt.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Már régóta túl sok olasz, ázsiai, fúziós és akármilyen szakácskönyv van a piacon, miközben a modern időknek és vásárlói igényeknek megfelelő, a magyar konyhát maximális szakmaisággal megközelítőből meg alig.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS