Idén újra hasznot remélnek a vendéglátóhelyek tulajdonosai

2024. 05. 31., 12:10

Az elmúlt évek megpróbáltatásai után idén a javuló gazdasági helyzet és a turizmus fellendülése a vendéglátásból és kereskedelemből élők számára is nyugodtabb időszakot hozhat. Az üzlethelyiségek és vendéglátóhelyek tulajdonosai körében 2024-ben egyre emelkedő arányban vannak azok, akik eladás helyett a bérbeadásban kérik az ingatlanközvetítők segítségét.

Nehéz időszak végére kerülhet pont 2024-ben nem csak a hazai lakóingatlanpiacon, de a vendéglátóhelyek és az üzlethelyiségek piacán is. Míg az elmúlt években a pandémia, majd a megugró energiaárak, ezt követően pedig a magas infláció okozta forgalom-visszaesés és a munkaerőhiány állította kihívások elé a szegmenst, idén a javuló gazdasági helyzet és a turizmus folyamatos erősödése hozhat fellendülést a területen.

„Míg 2022-ben a szakértő kollégák segítségét kérő vendéglátóhely-tulajdonosok 85 százalékban adtak megbízást ingatlanuk értékesítésére, 15 százalékuk szeretett volna eladás helyett bérlőt találni, addig a 2023-as évben 3 százalékponttal, 88 százalékra emelkedett az értékesítés mellett döntő megbízók aránya – mondta Benedikt Károly, a Duna House PR és elemzési vezetője. – Bár a legfrissebb statisztika szerint még mindig többségében vételre kínálják a birtokukban lévő, vendéglátásra alkalmas ingatlanokat a tulajdonosok, az idén kötött megbízások adatai alapján már 5 százalékponttal magasabb arányban, az ügyfelek 17 százaléka voksol inkább a megtartás és bérbeadás mellett.”

Az üzlethelyiségek tulajdonosai is zömmel eladási szándékkal fordulnak az ingatlanszakértőkhöz, de körükben is fokozódott a tulajdonjogukat megtartók aránya. 2022-ben a megbízók 59 százaléka szeretett volna megválni üzlethelyiségétől, tavaly 62 százalékuk választotta az értékesítést, idén azonban újra változott az eloszlás, 4 százalékponttal emelkedett azok aránya, akik az eladás helyett a tulajdonukban lévő ingatlanok bérbeadását választják.

Ahogy a lakóingatlanok kiválasztása során, úgy a vendéglátóhelyek, üzlethelyiségek vásárlása, bérlése tekintetében is kiemelt szerepe van a lokációnak. Az ingatlan aktuális állapota és a benne rejlő lehetőségek mellett fontosak még az energetikai paraméterekkel kapcsolatban kapott pontos információk is, amelyek a várható fenntartási költségek kiszámításában nyújtanak iránymutatást a leendő bérlő, illetve vásárló számára.

Kínálat tekintetében országszerte találhat magának megfelelő üzlethelyiséget vagy vendéglátásra alkalmas ingatlant az érdeklődő az ingatlanközvetítő adatbázisában. Fővárosi, 12-27 m2 közötti alapterülettel rendelkező üzlethelyiséghez a pesti oldalon, a IX. kerület egyik forgalmas közlekedési csomópontjánál található üzletházban, vagy a Keleti pályaudvar szomszédságában, a VII. kerületben is hozzá lehet jutni 12-12,5 millió forint ráfordításával. Ha tekintélyesebb összeg befektetésén gondolkodik az ügyfél, akár működő hoteleket is találhat a Duna House kínálatában, ezek megvásárlása azonban már milliárdos nagyságrendű kiadást jelent.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 16., 15:40
Az inflációérzékelés továbbra is jelen van hazai vállalkozásoknál, miközben a munkaerőpiaci hangulat tartósnak látszik. Talán a beruházások volumene is visszaáll az egy évvel ezelőtti szintre – hangzott el a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) üzleti hangulat-indexének második negyedéves felmérésének eredményeit bemutató beszélgetésen.
2024-07-20 11:10:09
A kötelező biztosítások számához képest csökkent a károk gyakorisága, amiben a legtöbbet futó trolik, kamionok és csuklós buszok az éllovasok.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A szeptemberben induló qvik elektronikus fizetési alternatíva szolgáltatási díjtól és tranzakciós illetéktől mentesen, egyfajta átutalási formaként nyújthat kedvezőbb feltételeket a vevőknek, míg a boltok, webáruházak is jobban járnak vele – állítja ebben az epizódban Luspay Miklós. A Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi infrastruktúrák és pénzforgalom igazgatóságának vezetője egyértelművé tette: az új rendszernek fontos célja a banki verseny élénkítése, amit kiválóan szolgálhat a bankkártyától független, számlák közötti, azonnali, biztonságos és olcsó fizetési megoldást kínáló qvik infrastruktúra. Hogyan teheti ez könnyebbé mindenki életét?
2024. 07. 03., 08:25
epizód: 2024 / 13   |   hossz: 20:51
Az OFA Nonprofit Kft. „Az év felelős foglalkoztatója” pályázat keretében évről évre összegyűjti és díjazza azokat a hazai munkáltatókat, akik kiemelkedő tevékenységet folytatnak a foglalkoztatás területén. A cég közzé is teszi azokat a jó gyakorlatokat, amelyek hozzájárulnak a terület fejlődéséhez. A díjakat, amelyekre 2024-ben július 19-ig lehet pályázni, öt kategóriában osztják ki: kisvállalkozások, középvállalkozások, nagyvállalatok I-II., illetve egyéb gazdálkodó szervezetek. Kiosztanak különdíjakat is, amelyek különösen érdekesek, hiszen gyakran olyan innovatív ötleteket takarnak, amelyeket nem feltétlenül a pénz motivált – mondta el Endrész Alexandra programvezető.
2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS