Fellendítheti a debreceni ingatlanpiacot a kínai gigaberuházás

Fellendítheti a debreceni ingatlanpiacot a kínai gigaberuházás
2022. 08. 15., 17:23

Jelentős változás következhet Magyarország második legnépesebb városának ingatlanpiacán. A Falusi CSOK, valamint a Covid-járvány miatti kiköltözési hullám csökkenő tendenciát eredményezett az elmúlt években, de a múlt héten bejelentett, 9000 munkahelyet teremtő gigaberuházás a Duna House várakozása szerint újra erősödő ingatlanpiaci aktivitást fog jelenteni Debrecenben és a környékén is. A befektetőknek is érdemes figyelni a régiót.

Ahogy a legtöbb nagyváros, úgy Debrecen ingatlanpiaca is átalakult az elmúlt időszakban. Számos megvalósult és tervezett ipari beruházás tartja magasan a dinamikusan fejlődő egyetemváros népszerűségét. A kiköltözési hullám ennek ellenére itt is érezhető, a Falusi CSOK lehetőséget teremtett a családoknak a kedvezményes otthonteremtésre a környező településeken, és sokan választották a nagyvárosi élet helyett a vidéki nyugalmat a pandémia alatt, így 2011-hez képest közel 5 százalékponttal esett vissza a népesség száma 2021-re.

„Debrecen a Kelet-magyarországi régió kulturális, szellemi és gazdasági központja, ennek ellenére a változó kamatkörnyezet és az ország egészében tapasztalható gazdasági bizonytalanság itt is lassította az ingatlanpiaci aktivitást, a 2018-as csúcshoz képest ötödével kevesebb ingatlantranzakció zárult a városban 2021-ben a KSH szerint” – mondta Benedikt Károly, a Duna House PR- és elemzési vezetője.

A régióban Debrecenben lehet a legdrágábban ingatlanhoz jutni. A Duna House 2022-es első féléves értékesítési adatai alapján az átlagos négyzetméterár 650 ezer forint, az átlagos lakásár pedig 41 millió forint.

„A használt ingatlanok szűkülő kínálata mellett meghatározó, az országátlaghoz képest magasabb arányban vannak jelen az újépítésű ingatlanok Debrecen portfoliójában. Az országban tapasztalható áremelkedés mind a használt, mind az új ingatlanoknál jelentős, átlagosan 800 ezer Ft/m2-ért kapható itt újépítés, de van olyan projekt, amely megközelítőleg fővárosi árakon, 1,5 millióért kínálja négyzetméterét egy lakásnak" – folytatta a szakértő.

A múlt héten bejelentett elektromos autóipari beruházás előreláthatólag élénkítő hatással lesz Debrecen és környéke ingatlanpiacára, valamint tovább növeli majd a vidéki viszonylatban magasnak számító, 32 százalékos befektetői arányt is a Duna House szakértőinek várakozásai szerint.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022. 09. 19., 10:49
A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége és a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége szervezésében 2022. szeptember elején Budapesten tanácskozott a genfi székhelyű Munkaadók Nemzetközi Szövetségének Európai és Közép-Ázsia csoportja. A konferencián, amelyre 35 országból érkeztek küldöttek, a VOSZ-t dr. Kovács Patrik és Barabás Tamás társelnökök, valamint Varga Julianna nemzetközi és oktatási igazgató képviselte, aki egyben az esemény egyik szervezője is volt. A rendezvényről őt kérdeztük.
2022-09-27 12:17:00
Tíz nappal a határidő előtt 115 ezren választották az új katát a korábbi 400 ezerből, és 125 ezer új átalányadózó jelent meg, azaz „összesen a katások fele már rendezte a saját sorsát” – tájékoztatott Tállai András, a Pénzügyminisztérium államtitkára.
2022-09-27 11:17:00
Amikor szerződéskötésről beszélünk, akkor általában mindenki írásba foglalt szerződésre gondol. Hogyan lehet szerződést kötni? Mikor kötelező az írásba foglalt szerződés? Miért jó, ha írásban van a megállapodás? A kérdésekre dr. Szabó Gergely ügyvéd válaszol.
2022-09-27 09:17:16
A hazai biztosítási piac díjbevétele 2022 első felében elérte a 785 milliárd forintot, ami közel 15 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakának szintjét. A pozitív képet árnyalja, hogy jelentősen megugrott a kárkifizetések mértéke.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 09. 23., 12:05
epizód: 2022 / 9   |   hossz: 18:38
Milyen a gazdaság, a vállalkozások helyzete Covid után, a háború és az energiaválság árnyékában? Mekkora sokkokat okozott az elmúlt pár év? Nyílnak-e kivezető utak az európai és a magyar gazdaság előtt? Hogyan segítheti a kilábalást az államilag támogatott Széchenyi Hitel MAX program? A kérdésekre Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója válaszol.
2022. 07. 26., 10:30
epizód: 2022 / 8   |   hossz: 20:30
Milyen új utakat nyitott az internet a csalók előtt? Hogyan azonosíthatjuk vállalkozóként az átverési kísérleteket? Mikor kell szakértőhöz, esetleg egyenesen a rendőrséghez fordulnunk? És mitől menthet meg bennünket egy kis önképzés? Dr. Kocsis Ildikó ügyvéd olyan céges csalásokra is felhívja a figyelmet, amelyek még a hozzáértők előtt sem feltétlenül nyilvánvalóak.
2022. 06. 26., 09:15
epizód: 2022 / 7   |   hossz: 21:02
Milyen volt a Hannoveri Technológiai Kiállítás és Vásár a Covid után, de háborús időben? Hol tart az ipar 4.0 napjainkban, melyek a digitalizáció legfontosabb új irányai? Mit jelent a virtuális üzembe helyezés? Hogyan hat az automatizálás a munkaerő-piacra? Hogyan szimulálható a Marsra szállás? Mit jelent Európa egyik legnagyobb ipavállalatának, hogy kivonul az orosz piacról, ahol 1851 óta jelen volt? A kérdésekre Jeránek Tamás, a Siemens Zrt. vezérigazgatója válaszol.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS