Fellendítheti a debreceni ingatlanpiacot a kínai gigaberuházás

Fellendítheti a debreceni ingatlanpiacot a kínai gigaberuházás
2022. 08. 15., 17:23

Jelentős változás következhet Magyarország második legnépesebb városának ingatlanpiacán. A Falusi CSOK, valamint a Covid-járvány miatti kiköltözési hullám csökkenő tendenciát eredményezett az elmúlt években, de a múlt héten bejelentett, 9000 munkahelyet teremtő gigaberuházás a Duna House várakozása szerint újra erősödő ingatlanpiaci aktivitást fog jelenteni Debrecenben és a környékén is. A befektetőknek is érdemes figyelni a régiót.

Ahogy a legtöbb nagyváros, úgy Debrecen ingatlanpiaca is átalakult az elmúlt időszakban. Számos megvalósult és tervezett ipari beruházás tartja magasan a dinamikusan fejlődő egyetemváros népszerűségét. A kiköltözési hullám ennek ellenére itt is érezhető, a Falusi CSOK lehetőséget teremtett a családoknak a kedvezményes otthonteremtésre a környező településeken, és sokan választották a nagyvárosi élet helyett a vidéki nyugalmat a pandémia alatt, így 2011-hez képest közel 5 százalékponttal esett vissza a népesség száma 2021-re.

„Debrecen a Kelet-magyarországi régió kulturális, szellemi és gazdasági központja, ennek ellenére a változó kamatkörnyezet és az ország egészében tapasztalható gazdasági bizonytalanság itt is lassította az ingatlanpiaci aktivitást, a 2018-as csúcshoz képest ötödével kevesebb ingatlantranzakció zárult a városban 2021-ben a KSH szerint” – mondta Benedikt Károly, a Duna House PR- és elemzési vezetője.

A régióban Debrecenben lehet a legdrágábban ingatlanhoz jutni. A Duna House 2022-es első féléves értékesítési adatai alapján az átlagos négyzetméterár 650 ezer forint, az átlagos lakásár pedig 41 millió forint.

„A használt ingatlanok szűkülő kínálata mellett meghatározó, az országátlaghoz képest magasabb arányban vannak jelen az újépítésű ingatlanok Debrecen portfoliójában. Az országban tapasztalható áremelkedés mind a használt, mind az új ingatlanoknál jelentős, átlagosan 800 ezer Ft/m2-ért kapható itt újépítés, de van olyan projekt, amely megközelítőleg fővárosi árakon, 1,5 millióért kínálja négyzetméterét egy lakásnak" – folytatta a szakértő.

A múlt héten bejelentett elektromos autóipari beruházás előreláthatólag élénkítő hatással lesz Debrecen és környéke ingatlanpiacára, valamint tovább növeli majd a vidéki viszonylatban magasnak számító, 32 százalékos befektetői arányt is a Duna House szakértőinek várakozásai szerint.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Már régóta túl sok olasz, ázsiai, fúziós és akármilyen szakácskönyv van a piacon, miközben a modern időknek és vásárlói igényeknek megfelelő, a magyar konyhát maximális szakmaisággal megközelítőből meg alig.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS